בעיות ראייה: אין סיבה להפסיק לקרוא
הספרייה המרכזית לעיוורים בישראל משרתת אלפי קוראים כבדי ראייה. תמצאו כאן הקלטות, ספרי ברייל וספרים בפונט גדול, כדי שכולם ייהנו מחוויית הקריאה
מאת: מערכת בגילנו
לעיוורים וכבדי ראייה רבים נדמה לפעמים כי בעקבות המגבלה, נגזר עליהם לחיות חיים נטולי ההנאה שבקריאה. תופעה זו בולטת בעיקר בקרב בני הגיל השלישי, שמאבדים את איכות ראייתם בגיל מאוחר ומשלימים עם העובדה שלא יוכלו להחזיק ספר או עיתון. בפועל לא כך הם פני הדברים, כיוון שבדיוק לצורך כך הוקמה בישראל הספרייה המרכזית לעיוורים, שבה מספר רב של חומרים מונגשים. הספרייה הינה מוסד ללא כוונת רווח, המייצר ומשאיל ספרים וכתבי עת בכתב ברייל, מוקלטים ובאותיות גדולות, במטרה להגשים את זכותם של כלל מנוייה לדעת.
כתב הברייל העברי
סיפורה של הספרייה מתחיל ב-1951, כאשר לאחר מלחמת העצמאות, אחת הבעיות המרכזיות שניצבה בפני בפני משרד הביטחון הייתה בעיית שיקום החיילים שעיניהם נפגעו במהלך הקרבות. בניסיון להיטיב את הטיפול בהם, הוזמן לארץ ד"ר לודוויג כהן מרוטרדם שבהולנד, אדם עיוור בעצמו, שהמליץ להקים ספריה ייעודית. מי שנענתה לאתגר הייתה הגב' חיה בם ז"ל, אשר ריכזה סביבה קבוצת מתנדבים. אלה למדו את כתב הברייל והחלו לתרגם ספרים לעיוורים וללמד אותם את השפה החדשה. למעשה, התפתחות כתב הברייל העברי הייתה כל כולה ביוזמת הספרייה.
לאחר ארבע שנות פעילות אינטנסיבית, הוקם ב-1955 בניין הספרייה הראשי ברחוב ההסתדרות שבנתניה. במרוצת השנים המשיכה הספרייה להוביל חידושים בכל הקשור להסבת חומרי קריאה, לעיוורים כבדי ראייה ומוגבלים. בשלב הראשון, בראשית שנות ה-60, עברה הספרייה להקלטת ספרים הניתנים להאזנה ברשם-קול (טייפ רקורדר). בשנות השבעים המוקדמות הוסב הספר המוקלט לקלטות ובשנת 1980 הוקם אולפן ההקלטות הראשון של הספרייה בתל-אביב.
מהפכת המחשוב בספרייה המרכזית לעיוורים, כבדי ראייה ומוגבלים החלה כבר ב-1987, כאשר הופק לראשונה ספר ברייל באמצעות מחשב. בשלוש השנים שלאחר מכן, הפכה הספרייה את תהליך השאלת הספרים לממוחשב, והחלה בהקמת מדורי הפקה שונים שכללו גרפיקה מיוחדת, שרטוטים, תרשימים ומפות מובלטים וכן ספרים באותיות גדולות עבור כבדי הראייה. המעבר לטכנולוגיה החדשה, חייב גם התרחבות של הספרייה ואכן בשנת 1993 נחנכה שלוחה חדשה של הספרייה בתל אביב, הכוללת ספריית השאלה, חדרי עיון ואולפני הקלטה חדשים ומשוכללים, שהחליפו את האולפנים הקודמים. החל מהקמתה ועד לימים אלה, מקפידה הספרייה להמשיך ולהצטייד בטכנולוגיות החדישות ביותר בשוק וכיום ברשותה מדפסות הברייל המתקדמות ביותר, טכנולוגיית הקלטה דיגיטלית וספריית תקליטורים עשירה, המתעדכנת תדיר.
10 אלף איש כבר קוראים ונהנים
הספרייה, שבראשית דרכה מנתה רק מאות בודדות של מנויים, משרתת כיום כ-10,000 מנויים ופועלת להגדלת מאגר מנוייה, וחזונה הוא להגשים את זכותם של עיוורים, כבדי הראייה והמוגבלים לקרוא. צבי אנגל יו"ר הנהלת הספרייה: "הספרייה פועלת כל העת להנגשת יצירה ספרותית לבעלי מוגבלויות על ידי ייצור והשאלת ספרים וכתבי עת מוקלטים, בכתב ברייל, ובאותיות גדולות. אנו שואפים להרחיב את פעילות הספרייה ולהגיע ליותר ויותר קוראים עיוורים, מוגבלים וכבדי ראייה ולאפשר להם ליהנות ממגוון רחב של ספרי קריאה, עיון ולימוד, עיתונות יומית וכתבי עת שונים, כי כולנו קוראים".
אז אם גם אתם מכירים עיוורים, כבדי ראייה, לקויי למידה עם בעיות קריאה או בעלי מגבלה כלשהי המונעת או מקשה עליהם את הקריאה, כל שעליכם לעשות הוא להפנות לספרייה המרכזית לעיוורים, כבדי ראייה ומוגבלים.
לפרטים נוספים גלשו לאתר הספרייה.