הדברים שאוכלוסיית הקשישים בישראל מעדיפים ואוהבים לעשות. מסתבר שקשישים מעדיפים את הגבעטרון וקשישות מעדיפות את חווה אלברשטיין.
בישראל ישנם היום 977 גברים לכל אלף נשים. עד גיל 35 מספר הגברים גדול יותר ממספר הנשים, אך בגיל 36 היחס מתהפך – ובקרב בני 75 ומעלה ישנם 673 גברים לכל אלף נשים. זאת מתוך כ-60 עובדות סטטיסטיות מעניינות שנאספו על ידי פורטל מוטק'ה, לרגל השקת מפקד 48' - פרויקט לתיעוד סיפורם של מקימי המדינה.
העובדות שנאספו מבוססות על נתוני הלמ"ס, בנק ישראל, הביטוח הלאומי, משרד הרישוי וכן על סקר MarketWatch שנערך עבור פורטל מוטק'ה בקרב מדגם מייצג של 300 איש באוכלוסיה היהודית דוברת עברית, בגילאי 60 ומעלה.
על פי התחזיות בשנת 2015 צפוי מספרם של בני 65 ומעלה להיות 876 אלף וחלקם באוכלוסיה יהיה אז 11%. בשנת 2025 צפוי מספרם להיות קרוב ל-1.2 מיליון, וחלקם באוכלוסיה – 13%. עוד מתברר שמכלל בני 65 ומעלה, נשים מהוות 57% (401.7 אלף), וגברים – 43% (300.4 אלף). עם העלייה בגיל גדל חלקן של הנשים מתוך סה"כ קבוצת הגיל. כך, בגיל 85 ומעלה נשים מהוות כ-60% וגברים- כ-40%.
בהשוואה בינלאומית, קובע המחקר, גברים בישראל מדורגים במיקום גבוה יחסית, עם תוחלת חיים הנמוכה בשנה אחת מאוסטריה, יפן, שוודיה ושווייץ שנמצאות במקום הראשון. תוחלת החיים של נשים בישראל נמוכה בארבע שנים מזו של המדינה המובילה בעולם בתחום הזה, יפן, ודומה לזו של יוון, אוסטריה, פינלנד, גרמניה, ניו זילנד ובלגיה.
עובדה מעניינת נוספת: שיעור הנישואין בשנית לאחר התאלמנות בקרב גברים - גבוה מאשר בקרב נשים. 83% מהגברים בני 65 ומעלה גרים עם בת זוג בעוד שרק 44% מהנשים בגילים אלו חיות עם בן זוג.
עוד מתוך הנתונים: ב-27.3% ממשקי הבית של מבוגרים יש מחשב, ו-18% מבני 65 השתמשו בו באופן קבוע. לחמישית ממשקי הבית של מבוגרים מעל גיל הפנסיה (65 לגברים, 60 לנשים), יש חיבור לאינטרנט. מבין בני 65 ומעלה שהשתמשו באינטרנט בחודש שקדם למחקר, 91% עשו זאת כדי לקבל מידע בנושאים שונים, 76% לצורך דואר אלקטרוני, 13% לצורך צ'אט (שיחות) או קבוצות דיון ו- 12% לצורך קניות ברשת.
עורכי הסקר מצאו שכ-40% מהמשתתפים בו מסכימים עם האמירה לפיה החיים מתחילים אחרי הפנסיה. התחושה הזאת אינה שונה באופן מובהק בין נשים וגברים, או בניתוח של קבוצות גיל שונות. הנסקרים סיפרו שבעוד שמפגש עם חברים ויציאה לטיולים היו הבילויים המרכזי של דור ההורים שלהם - 64% מהם סבורים שהחיים שלהם טובים יותר. על פי הסקר, הבילוי הפופולארי ביותר בקבוצת גיל זו הוא בילוי עם המשפחה ואחר כך בילוי עם חברים. 78% נפגשים עם בני משפחה לפחות פעם בשבוע, ו-56% מבלים עם חברים לפחות בתדירות כזאת. יציאה לבתי קפה ומסעדות וכן לאירועי תרבות מתרחשת בתדירות נמוכה הרבה יותר: 22% יוצאים לקפה או מסעדה לפחות פעם בשבוע, ורק 5% מגיעים לאירועי תרבות בתדירות כזאת.
בקשר לפעילויות שנועדו לגמלאים, השיבו שליש מן הנשאלים שהם משתתפים בפעילויות כאלה. עוד התברר שיותר ממחצית מבני הגיל השלישי יצאו בשנה האחרונה לחופשה, כאשר שליש (33%) בילו חופשה בחו"ל.
לבני גיל הזהב יש גם אמנים פופולאריים יותר ופחות. התברר מהמחקר שהזמר הפופולארי ביותר בקרב הגיל השלישי מבין הזמרים הוותיקים הוא יהורם גאון, כפול משלמה ארצי שבמקום השני. ארצי, אגב, זוכה לפופולאריות גבוהה משמעותית אצל נשים מאשר אצל גברים. גברים, לעומת זאת, אוהבים יותר את הגבעטרון (11% מהגברים לעומת 4% מהנשים). חווה אלברשטיין היא הזמרת המועדפת ביותר מקרב האמנים הוותיקים, עם 10% מכלל המדגם. ריטה היא המועדפת מבין הזמרים הצעירים יותר, עם 22% מהגברים ו-27% מהנשים. הזמר הצעיר המועדף על גברים ונשים כאחד בגיל השלישי - הוא רמי קליינשטיין, עם 16% מכלל האוכלוסייה.