דיור צעיר לאנשים מבוגרים
התאמת דירה ואזור מגורים לאנשים מבוגרים.
ברכישת דירה עבור אנשים מבוגרים, יש לאתר סביבה שמתאימה לצרכים המיוחדים שנובעים מירידה בכושר התפקוד.
כך אומר אילן שם-טוב, כלכלן ומתכנן ערים. יש לאפשר לקשישים לחיות עם מגבלותיהם, ולשם כך יש לתת מענה לצרכים הבסיסים הבאים:
נגישות: יש לאפשר נגישות גיאוגרפית מבחינת מרחק ומיקום, לספק מערכת תחבורה ציבורית זולה ובתדירות גבוהה כדי שהקשישים יוכלו להגיע ממקום המגורים לשירותים הציבוריים הרלוונטיים בנגישות רגלית ברורה ובטוחה.
התמצאות: יש לאפשר לקשישים להתמצא בסביבת מגוריהם מבחינה פיזית והכרתית. לצורך כך על הסימנים והתמרורים להיות גדולים, בולטים, ברורים ומוארים בלילה.
נוחות: חשוב להקפיד על יצירת סביבת מגורים שמאפשרת קיום פעולות ללא מטרדים מסוגים שונים, כמו מזג אוויר (מחסומי רוח וקירוי מפני הגשם/שמש), ותנאי הליכה נוחים (תנאי ישיבה, מדרכות).
ביטחון ובטיחות: חשוב מאוד להקפיד שהשבילים יהיו נוחים להליכה ומוארים, הכניסות לבתים יהיו נוחות ומוארות, מדרגות עם מעקות ועם ירידה בעלת שיפוע סביר וכדומה.
התאמה לפעילות: יש לאפשר לקשישים נגישות חברתית, ובכך לעודד אותם ליצירת קשרים חברתיים, תוך שמירה על פרטיותם.
התאמה למגעים חברתיים: מקומות מפגש מתאימים, גנים ציבוריים, בתי קפה ומסעדות, שבילים למגעים אקראיים וכדומה.
פרטיות: הגנה מפלישה ויזואלית לתוך יחידת המגורים והבטחת בידוד אקוסטי בין יחידות המגורים לבין שטחי החוץ.
מראה פיזי: יש להקפיד על יצירת תחושה נעימה, מראה אסתטי ואוירה טובה כדי לשמור על דימוי חיובי ומזמין של סביבת המגורים (משום מה קיימת נטייה להעדיף את המראה הישן על פני המראה החדש). לשם כך יש לדאוג לניקיון ואחזקה של כל סביבת המגורים.
** הכותב הוא כלכלן ומתכנן ערים, מנהל חברת "מבתים" שמבצעת בדק בית מורחב, בדיקות השכונה, הבניין, איכות סביבה, מידע תכנוני על האזור ועוד.