דירת החלומות של גיל הזהב
מהי דירת החלומות בעיני בני גיל הזהב ?
"בעידן שבו רמת החיים עולה, מבוגרים רבים אינם ממהרים לרשום את עצמם לדיור מוגן. במקום זאת הם עוברים תהליך של עיור, מהפרברים למרכזי ערים". כך הסבירה ליאורה מייגנס-אוזן, מחברת הספר "פתרונות שיווקיים", שעוסקת בשיווק ובייעוץ בתחום הנדל"ן למגורים, לכתבת דה –מארקר, רנית נחום הלוי .
לדברי מייגנס-אוזן אוכלוסייה זו עוברת מהסביבה הישנה, שהתאפיינה בעיקר בשירותים קהילתיים כבתי ספר, גני ילדים וטיפת חלב - לאזורים שבהם יש יותר שירותים עירוניים כבנקים, קופות חולים ומרכזי תרבות. האוכלוסיה הבוגרת לא תתפשר על מגורים בדירה קטנה, ויש נטייה לרכוש דירת 4 או 5 חדרים תוך איחוד אחד החדרים עם הסלון והמטבח. דבר שמאפשר שטחי אירוח גדולים וחללים פתוחים, מסבירה מייגנס-אוזן.
למעשה במקום לעבור לדיור מוגן המספק להם סביבה נוחה וקרובה בחיי היום יום, רבים מבני גיל הזהב יוצרים לעצמם את הקרבה והנוחות באופן
עצמאי.
כתבת הדה-מארקר מוסיפה שגם לפי סקר שערך לוי יצחק, עורך מחירון הדירות, משפרי הדיור המבוגרים מבקשים להיות קרובים למרכזי הערים. כך למשל, חלק גדול מבעלי הבתים בשכונת תל גנים ברמת גן, המאופיינת בווילות יוקרתיות, עברו להתגורר ברבי הקומות שמציעה גבעתיים הסמוכה. גם שכונת אגרובנק בחולון אהודה מאוד על האוכלוסייה הבוגרת בשל היותה מרכזית ואיכותית. בנתניה ניתן לראות את האוכלוסייה הבוגרת מתרכזת בשכונות המרכזיות ובאזורים הסמוכים לים.
נישת הדירות למבוגרים זוהתה על ידי יזמים בשנים האחרונות, ובהתאם לכך תוכננו הדירות. בפרויקט המושבה של רסקו בשכונת קטמון בירושלים, שם תוכנית בניין העיר מתירה אכלוס לבני 50 ומעלה בלבד. פרויקט דומה שמאופיין בעיקר לבני הגיל השלישי - הוא "פרויקט Y" של חן ואיתי גינדי בראשון לציון. "אם בעבר דירות שלושה חדרים היו מבוקשות מאוד, זיהינו שבני 50 ומעלה מעדיפים דירות גדולות עם חללים גדולים ללא מפלסים", מסביר איתי גינדי.
"אחרי כל כך הרבה שנות מגורים, אני די מנוסה ויודעת מה אנחנו צריכים בדירה", מסבירה טליה חוברה (68), שהיא ובעלה הקימו לפני כשנתיים את דירת חלומותיהם בחולון, מה שהיא מכנה "התחנה האחרונה". חוברה סיפרה לכתבת דה-מארקר: "בנינו דירה עם דלתות רחבות כך שכיסאות גלגלים יוכלו לעבור דרכן, אם נידרש. בנינו חדרי אמבטיה גדולים, והקמנו חדר שינה ענקי על ידי חיבור של שני חדרים. במטבח אין לי ארונות גדולים ועמוקים שצריך לחפור בהם. הכול שם מגירות נשלפות. גם ארון הבגדים בחדר המגורים עוצב כך שיקל על החלפת הבגדים בין העונות באמצעות מוט מיוחד. וכמובן שהתקנו מעלית באמצע הבית".
מנהל השיווק של בנק אדנים למשכנתאות, דודי דביר, סיפר לכתבת הדה-מארקר שקהל רוכשי הדירות בגילאי 50 עד 65 - מתחלק לשניים: קהל משפרי הדיור וקהל המשקיעים. קהל משפרי הדיור בגילאים אלה מורכב לרוב מאנשים שכבר צברו ממון וגרים בנכס משלהם. במקרים רבים הם כבר גמרו לשלם את המשכנתא על הנכס שבו הם גרים או שהם נמצאים בשלבי סיום. על כן, מכירת הנכס מהווה את הבסיס לרכישה הבאה והם לא נזקקים למימון גבוה מהבנקים.
לפי נתוני בנק אדנים, שיעור המימון הממוצע של משפרי הדיור בגילאים אלו נע סביב 30% עד 50% - זאת בהשוואה לזוגות צעירים הנעזרים במימון של 60%-70%. מאפיין נוסף של אוכלוסייה זו הוא בחירה במסלולים גמישים המאפשרים פירעון מוקדם של המשכנתא ללא עמלות. "לציבור הזה יש פעמים רבות חסכונות שמשתחררים או קרנות השתלמות המאפשרות להם לפרוע את המשכנתא מוקדם יותר", אומר מנהל השיווק של בנק אדנים למשכנתאות, דודי דביר.