forums

50% מגמלאי ישראל הם חדשני פנאי

מתברר מתוך מחקר חדש שכמחצית מהישראלים מתנסים בפעילויות פנאי חדשות לחלוטין לאחר הפרישה
 
50% מגמלאי ישראל הם חדשני פנאי
למרות האמונה הרווחת שמבוגרים נוטים לשמרנות ושונאים סיכונים, מתברר שכמחצית מהישראלים מתנסים בפעילויות פנאי חדשות לחלוטין לאחר הפרישה, ושיש קשר מובהק בין הנטייה לחדשנות לבין שביעות רצון מהחיים. ממצאים אלה עולים ממחקר שערכה ד"ר גלית נמרוד מהמחלקה לניהול תיירות ומלונאות בבית הספר לניהול ע"ש גילפורד גלייזר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

על פי מחקרים שנערכו ברחבי העולם, חדשנות בפעילויות פנאי נחשבת לתופעה נדירה בקרב מבוגרים. לפי אותם מחקרים הנטייה העיקרית של אנשים מבוגרים היא להמשכיות, והשינויים העיקריים המאפיינים את דפוסי הפעילות שלהם, הם צמצום מספר הפעילויות שבהן הם משתתפים ומעבר מפעילויות הדורשות מאמץ פיזי רב לפעילויות פחות תובעניות ופנים-ביתיות. 

אבל בקרב הישראלים, מתברר, חדשנות אינה תופעה נדירה כלל וכלל. מחצית מהישראלים מתנסים בפעילות פנאי חדשה לחלוטין לאחר הפרישה, כזו שהם לא התנסו בה מעולם קודם לכן, אפילו לא בגיל צעיר מאוד. יתרה מכך, מתברר שיש קשר מובהק בין הנטייה לחדשנות לשביעות רצון מהחיים. 

ד"ר נמרוד חוקרת היבטים פסיכולוגיים וסוציולוגיים של פנאי ותיירות בגיל השלישי. היא מתמקדת במעברי חיים בגיל מבוגר (פרישה, אלמנות, אבדנים בריאותיים וכד'), ובאופן שבו פנאי משמש כאמצעי להתמודדות עם השינויים ולהסתגלות אליהם. המחקר הישראלי התפרסם גם בכתב העת החשוב Aging and Society, היוצא לאור על ידי אוניברסיטת קיימברידג' שבבריטניה. 

המחקר נערך באמצעות מדגם מייצג של 400 מרואיינים, שנדגמו באופן אקראי מתוך אוכלוסייה של יהודים שנהגו לעבוד במשרה מלאה או חלקית באופן קבוע ופרשו לגמלאות בחמש השנים שקדמו לסקר. הראיונות נערכו פנים אל פנים ותואמו טלפונית מראש. כלי המחקר היה שאלון מובנה שבו התייחסות לדפוסי הפעילות לפני הפרישה ולאחריה, למשמעויות הפנאי, לעמדות כלפי עבודה ופנאי, לשביעות רצון מהחיים, וכן לשורה ארוכה של משתני רקע. 

כ"חדשן" סווג כל מי שדיווח על כך שלפחות פעילות פנאי אחת, שבה הוא משתתף כיום, היא פעילות שהחל להשתתף בה לראשונה רק לאחר הפרישה. נמצא, ש-50% מהגמלאים בישראל הם חדשניים, ושמתוכם 27% התחילו להשתתף בפעילות חדשה אחת, 14% התחילו להשתתף בשתי פעילויות חדשות, ו-9% התחילו להשתתף בשלוש פעילויות חדשות ויותר. הפעילויות החדשות השכיחות ביותר בקרב החדשנים קשורות לפעילות גופנית או להתנדבות, ולאחריהן פעילויות הקשורות לתחביבים, לימודים וחוגים.

משתני רקע שנמצאו במחקר כמנבאים חדשנות, הם: היקף התעסוקה לפני הפרישה, תפיסת הבריאות, סוג הפרישה, מוצא ומשך הפרישה. מתברר שהנטייה לחדשנות מאפיינת אנשים שפרשו מעיסוק במשרה מלאה, שתופסים את בריאותם כטובה, שפרשו לגמלאות מבחירה, ממוצא מערבי, ושמשך הפרישה שלהם ארוך יותר. ד"ר נמרוד אומרת שממצאים אלו מלמדים על כך שיותר מאשר משתנים סוציו-דמוגרפיים, המשתנים המסבירים החזקים ביותר של חדשנות הם היסטוריית התעסוקה והפרישה. למי שפרש ממשרה מלאה, יש חלל גדול יותר למלא והוא נדרש לשם כך לחדשנות. 

למי שפרש מרצונו (ולא נכפתה עליו פרישה) יש, כנראה, עמדות חיוביות יותר כלפי הפרישה. ייתכן אפילו שהוא פרש על מנת להתחיל לעסוק באותן פעילויות חדשות שלא היה לו זמן אליהן עד כה. העובדה שחדשנות קשורה למשך הפרישה, מלמדת על כך שחדשנות היא, כנראה, תוצאה של תהליך. קודם מנסים "להסתדר עם מה שיש", ורק אם מגלים שפעילויות הפנאי הקיימות אינן מספיקות כדי למלא את החיים בתוכן ומשמעות, מנסים לעשות משהו חדש.

מהשוואה בין החדשנים ללא חדשנים, מתברר שהחדשנים נהנים משביעות רצון גבוהה מהחיים במובהק משביעות הרצון של הלא-חדשנים. יתרה מכך, נמצא שהיגדי שביעות הרצון מהחיים, בהם נמצאו ההבדלים המשמעותיים ביותר, היו כאלה שקשורים לפעילויות יום-יום, כגון: "הדברים שאני עושה מעניינים אותי כפי שעניינו אותי מאז ומעולם" ו"הדברים שאני עושה משעממים או מונוטוניים". בנוסף נמצא שאין הבדלים בשביעות הרצון מהחיים בין חדשנים שהתחילו להשתתף בפעילות גופנית חדשה, לחדשנים שהתחילו להשתתף בפעילות התנדבותית חדשה.

ממצאים אלו הביאו לתמיכה ראשונית ב"תיאורית החדשנות" (Innovation Theory) שפורסמה על ידי ד"ר נמרוד ושותפה האמריקאי, פרופסור דאגלס קליבר, שאחד מעקרונות המפתח שלה הוא, שחדשנות בפנאי יכולה לתרום לתחושת רווחה אישית בגיל מבוגר. עם זה מודה ד"ר נמרוד, שעדיין רב הנסתר על הגלוי. לא ברור אם חדשנות שכיחה כל כך רק בישראל, או שהיא הופכת לשכיחה יותר ויותר גם במדינות אחרות; ואם זו תופעה ישראלית, מה מסביר אותה?

ישנן עוד הרבה שאלות שיש להשיב עליהן כמו: כיצד תורמת החדשנות לסיפוק מהחיים? מה המשקל שיש לסוג הפעילות? מהי השפעת החדשנות על הדימוי העצמי ועת הזהות של האדם המבוגר? האם היא מאפשרת לאדם המבוגר "להמציא את עצמו" מחדש, או שאולי, בעצם, היא מאפשר שמירה על רכיבים מרכזיים ומשמעותיים בזהות שלו? חלק מהתשובות יגיעו ממחקרים על פנאי ותיירות של מבוגרים שד"ר נמרוד ממשיכה לערוך בימים אלה.

ניתן לפנות לד"ר גלית נמרוד בכתובת: או בכתובת. 
 


 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
1.  ד"ר גלית נמרוד
שלום רב, האם ניתן לקבל את כתובת המייל של ד"ר נמרוד גלית? תודה נחמה
נחמה (6.12.10)
2.  כתבות ומחקרים
לצערי מעיון במאמרים בכתבות בעצות ובכל ההצעות אין תאריכי מחקר,ותאריכי ארוע, אין נתונים (מחירים) ויש יותר מדי סטטיסטיקה, או משפט כמו" ניתן לפנות לד"ר גלית נמרוד בכתובת" ואיפה הכתובת? מאתר כזה מושקע צפיתי ליותר, או שאתם בתחילת הדרך? או משפט כמו"
מרים (7.11.11)
3.  שאלה בנוגע לתקציר
האם ד"ר גלית נמרוד היא גם מי שכתבה את התקציר הזה? תודה, מעניין.
טל (5.11.16)
אולי יעניין אתכם גם :
האם חדרי בריחה מומלצים לקבוצות בגיל מבוגר?
חדרי בריחה הם טרנד חדש ומצליח בעולם הבילויים, חדרי הבריחה מציעים משימה נגד הזמן, האם תספיקו לצאת מהחדר בפחות מהזמן שניתן לכם. אנשים רבים בוחרים לבלות בחדרי בריחה והם ללא ספק סחפו אחריהם את כל חובבי המשחקים בכל גיל, גם בגיל מבוגר.
לקריאה
מופע בידור טלפתיה לגיל הזהב
יש כאלה שחושבים שאחרי גיל 70 החיים נגמרים אבל מי שבאמת מבין עניין ובאמת אוהב לצחוק וליהנות מבין שזה בדיוק הגיל שבו החיים מתחילים להיות מהנים במיוחד. במאמר זה נציג בפניכם אופציה מעניינת ולא שגרתית לבילוי הבא שלכם.
לקריאה
נופש ואירועים ייחודיים לגיל השלישי
גם בני הגיל השלישי רוצים ליהנות, לנוח, ולנפוש לפעמים, ועל כן יש צורך בהפקת נופשים ואירועים אשר מתאימים בדיוק ליכולותיהם ולצרכיהם של בני הגיל השלישי. מאחר ובני גיל הזהב כבר ראו וחוו הרבה מאוד דברים לאורך חייהם צריך לנסות למצוא דרכים להפתיע ולרגש אותם מחדש.
לקריאה
סטנד אפ לגיל הזהב
בטוחים שכבר מיציתם את כל אפשרויות התעסוקה והפנאי לגיל הזהב? ראיתם כבר מספיק הצגות ואתם מכירים את כל הסרטים? או שאולי אתם עייפים מחוג אנגלית ותפירה? מסתבר שגם בגיל הזהב אפשר ליהנות, ואפילו בגדול. מופעי סטנד אפ מיוחדים לבני גיל הזהב מגלים את כל החלקים המצחיקים שאחרי גיל 80.
לקריאה
ארגון כנסים לבני גיל הזהב
ארגון תערוכות וכנסים הוא תמיד הפקה מורכבת, שצריכה להתבצע ביד מאוד בטוחה ומדויקת. זה נכון כשמדובר בתערוכות בינלאומיות גדולות, וזה נכון גם כשמדובר בתערוכות ובהפקות הרבה יותר קטנות. אז מה עושים ואיך מוודאים שהכנס או התערוכה יצאו לפועל כמתוכנן? את כל התשובות תמצאו כאן.
לקריאה
הטבות בשלייקס לבני הגיל השלישי
שלישי בשלייקס היא יוזמה חדשה ומבורכת במיוחד של השר אורי אורבך ז"ל שעמד בראש המשרד לאזרחים ותיקים. החברה המוציאה לפועל את היוזמה היא לא אחרת מחברת "סטייל – ניהול והפעלת מועדוני לקוחות בע"מ", המפעילה את מועדון "ותיקים ונהנים". במאמר שלפניכם נפרט אודות הטבות שלישי בשלייקס לבני הגיל השלישי המגיעות להם מדי שבוע ושבוע.
לקריאה
בילוי במוזיאונים עם הנכדים
אם אתם מחפשים דרך מיוחדת במינה לבלות עם הנכדים, בילוי במוזיאונים יכול להיות בחירה מצוינת – עבורם ועבורכם. אולי במחשבה ראשונה זה ייראה לכם מוזר, כי איזה ילד היום מתעניין במה שקרה פעם ורוצה לבקר במוזיאון, אבל תתפלאו לשמוע, שהרבה מהם רוצים. אחרי הכול – תלוי באיזה מוזיאון בוחרים ולא פחות חשוב – עם מי הולכים. הנה מספר רעיונות לבילוי קצת אחר.
לקריאה
שירה בציבור לגיל הזהב
אין ספק כי אחת מהפעילויות החברתיות המהנות ביותר בגיל הזהב הינה ערבי שירה בציבור. ערבים אלו מתקיימים בתדירות גבוהה יחסית בבתי גיל הזהב, במתנסים מקומיים ועוד.
לקריאה
בידורית - פתרון הגברה מצויין לדיור מוגן
חושבים לערוך מסיבה בתוך בית האבות? כדאי שתכירו את הבידורית ואת כל היתרונות שלה בדרך למסיבה יוצאת מן הכלל!
לקריאה
יום העצמאות למבוגרים
מסיבת קריוקי לבני הגיל השלישי
לקריאה
 
1 2 3 4
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.