חוק סיעוד נועד לתת מענה הולם לקשישים הבוחרים להישאר בביתם וזקוקים לסיוע. נחקק בשנות ה 80, והוא אחד החוקים החשובים ביותר הנוגעים לטיפול בקשישים בארץ.
במדינת ישראל חיים כיום כ 700,000- קשישים. 95% מתוכם ממשיכים לגור בבתיהם ובקהילה אליה הם רגילים ורק 5%מתוכם עוזבים את בתיהם ועוברים לגור בדיורים מוגנים או מוסדות סיעודיים. חוק הסיעוד, שנועד לתת מענה הולם לקשישים הבוחרים להישאר בביתם וזקוקים לסיוע — נחקק בשנות ה 80- , והוא
אחד החוקים החשובים ביותר הנוגעים לטיפול בקשישים בארץ. חוק הסיעוד נועד לספק טיפול לקשישים שמתגוררים בביתם, מתקשים בתפקוד היומיומי וזקוקים להשגחה ולעזרה בביצוע פעולות היומיום. החוק מאפשר לקשישים אלה לקבל גמלת סיעוד, שהיא גמלת שירותים במימון הביטוח הלאומי, וכך להישאר בקהילה זמן רב ככל האפשר, באיכות חיים גבוהה ביחס למצבם התפקודי. 125,000 קשישים בישראל זכאים כיום לגמלת סיעוד. המוסד לביטוח לאומי מפעיל את חוק ביטוח הסיעוד בשיתוף עם משרד הרווחה ועם קופות החולים, באמצעות עמותות וחברות סיעוד.
התנאים לקבלת גמלת סיעוד
המעוניין לקבל גמלת סיעוד, צריך לעמוד בתנאים הבאים:
1. להיות תושב ישראל ולהיות בגיל שמזכה בקבלת הגמלה.
2. על מבקש גמלת הסיעוד להתגורר בקהילה. כלומר, מי שמתגורר במוסד סיעודי או בבית אבות, וכן מי שמאושפז בבית חולים,
אינו זכאי לגמלת סיעוד.
3. זכאי לגמלת סיעוד הוא מי שזקוק במידה רבה לעזרתו של אדם אחר בביצוען של פעולות היום יום כגון הלבשה, רחצה, אכילה וכדומה, או שהוא
זקוק להשגחה בבית, למען בטיחותו ובטיחות הסובבים אותו.
4. היקף הכנסותיו של הקשיש הוא גורם נוסף שמשפיע על הזכאות לגמלה ועל היקפה.
5. הזכאות לגמלת סיעוד מותנית בכך שהקשיש איננו מקבל קצבת שירותים אחרת מהמוסד לביטוח לאומי (קצבה לנכה עבודה או לנכה כללי) וכן,
איננו מקבל גמלה מאוצר המדינה לטיפול אישי או להשגחה.
לאחר שאושרה גמלת סיעוד, היקפה נקבע לפי מידת התלות של הזכאי.
רמה א': מי שנמצא בעקבות הבדיקה תלוי במידה רבה בעזרת הזולת ברוב פעולות היומיום וכן מי שנמצא זקוק להשגחה — זכאי לקבל גמלה של שירותי סיעוד בהיקף של 9.75 שעות טיפול שבועיות, או 5.5 שעות טיפול שבועיות לבעלי הכנסה גבוהה.
רמה ב': מי שנמצא בעקבות הבדיקה תלוי במידה רבה מאוד בעזרת הזולת ברוב פעולות היומיום ברוב שעות היממה — זכאי לקבל גמלה של שירותי סיעוד בהיקף של 16 שעות טיפול שבועיות או 8 שעות טיפול שבועיות לבעלי הכנסה גבוהה.
רמה ג': מי שנמצא תלוי לחלוטין בעזרת הזולת בכל פעולות היומיום בכל שעות היממה, וכן מי שנמצא זקוק להשגחה מתמדת — זכאי לגמלה של שירותי סיעוד בהיקף של 18 שעות טיפול שבועיות או 9 שעות טיפול שבועיות לבעלי הכנסה גבוהה.
את רמת התלות של הקשיש המבקש גמלת סיעוד וכן, את מידת ההשגחה לה הוא זקוק, קובע המוסד לביטוח לאומי. לצורך קביעה זו, מסתמך המוסד לביטוח לאומי על בדיקה של איש מקצוע שהוסמך לכך: אחות, פיזיותרפיסט או מרפא בעיסוק. הבדיקה הנה אובייקטיבית ואחידה ומתקיימת
בבית הקשיש. בהתאם לתוצאת הבדיקה, נקבע אם הקשיש זכאי לגמלת סיעוד ובאיזה היקף עליה להיות. לעתים, כאשר קיימת מגבלת תפקוד זמנית, נקבעת זכאות זמנית לגמלת שירותי סיעוד.
השירותים הניתנים
קשישים שנמצאים זכאים לגמלת סיעוד, מקבלים שירותי עזרה בביצוע פעולות היומיום ובניהול משק הבית. השירותים ניתנים על ידי מטפל או מטפלת, שמגיעים אל בית הקשיש על מנת לסייע לו. מסגרת הטיפול כוללת שירותי רחצה, האכלה, הלבשה, ועזרה בניהול משק בית כמו ניקיון קל, כביסה, קניות, בישול וכדומה.
בנוסף קיימת אפשרות לקבל טיפול במרכזי יום לקשישים — אם קיים מרכז כזה באזור מגוריו של הקשיש — לקבל אספקה של מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה ו/או שירותי מכבסה.
את סוגי השירותים השונים של חוק הסיעוד, ניתן לקבל במשולב לפי תוכנית טיפול הנקבעת על ידי ועדת חוק הסיעוד. לדוגמא: שילוב של טיפול בבית וביקור במרכז יום.
טפסים להגשת בקשה נמצאים בסניפי הביטוח הלאומי ומגיש אותם הקשיש, או אדם המייצג אותו — כמו בן משפחה, עובדת סוציאלית, אחות וכדומה. זאת לאחר חתימת הקשיש עצמו על הטפסים.
השירות יינתן לזכאי לגמלה בתוך 60 יום מאז ה 1- בחודש שלאחר הגשת הבקשה לעזרה סיעודית.
קשיש שהגיש בקשה לגמלת סיעוד ונמצא על ידי הביטוח הלאומי כלא זכאי, רשאי להגיש ערעור לוועדת ערר של הביטוח הלאומי.
את השירות הסיעודי מספקות עמותות וחברות שהוכרו על ידי הביטוח הלאומי כספקיות שירותי סיעוד. הקשיש, או בא כוחו, זכאים לבחור לקבל את השירות הסיעודי מאחת מבין העמותות והחברות הפועלות באזור המגורים שלו. את רשימת העמותות וחברות הפועלות ברחבי הארץ ניתן לקבל בסניפי הביטוח הלאומי. לחילופין, ניתן לפנות ישירות לארגונים אלה באזור מגוריו של הקשיש.
עמותות למען הקשיש וחברות הנותנות שירות סיעודי מקיימות הכשרות וקורסים למטפלות בתחומי הטיפול באדם הקשיש. בארגוני הסיעוד מועסקים עובדים מקצועיים שמתמחים בטיפול באדם הקשיש ושתפקידם ללוות ולהדריך את המטפלות החל משלב הכניסה לבית — ולאורך כל תקופת מתן השירות.
קידום איכות הטיפול השקומי
יוזמה חדשה לקידום איכות הטיפול וזמינותו לקשיש ברחבי הארץ, עלתה בימים אלה במסגרת ועדת היגוי בין משרדית המשותפת לשר הבריאות, יעקב בן יזרי, ולשר לענייני גמלאים, רפי איתן. היוזמה נועדה להחזיר אנשים מבוגרים לתפקוד מלא בחברה, ולמנוע התדרדרות במצבם הרפואי ואשפוזם במוסדות רפואיים.
על פי יוזמה זו הטיפול השיקומי יכול להינתן במסגרת מחלקה ייעודית לשיקום עד 3 חודשים עם אפשרות הארכה, על ידי אשפוז במכון או במרכז ייעודי לשיקום בקהילה או על ידי שיקום בבית המטופל.
כתבה: רחל מלנקי - מנכלי"ת עמותת מטב לשירותי סיעוד ורווחה