נגישות
 
 
forums

סבא שלי

נכדים רואים את הסב, בין השאר כמחנך, כמודל לתפקיד, כנותן תחושה של המשכיות, כנותן סיפוקים חומריים, כמספק ביטחון ואהבה וכמטפח ומרחיב את מערכת התמיכה. כך קובעת מיכל קדם, בעבודה שהכינה במסגרת לימודיה לתואר שני באוניברסיטת בר אילן.
 
סבא שלי
קשרי משפחה בין דוריים — שהיו שכיחים ביותר בעבר — שבים ומתחזקים היום בעקבות העלייה המשמעותית בתוחלת החיים וכן בגלל העובדה שאיכות החיים השתפרה והסבים בגיל צעיר יחסית עדיין פעילים ויעילים. בחמישים השנים האחרונות עלו סיכויי ילד בן 10 לזכות לפחות בשני סבים, מ 48%- ל 70%- . שינויים נוספים קרו גם בתפקיד הסב במשפחה. התפקיד המסורתי, שכלל בעבר שליטה פטריארכלית-מטריאלית על הדורות הצעירים, פינה מקום לקשר סב-נכד שמבוסס על פינוק, חום ויחסי ידידות שוויוניים. תפקידי סבות נוספים שזוהו במחקרים, כוללים תמיכה רגשית, תחליף הורה, בלוי והנאה, מקור חכמה וידע. זאת ועוד: עד שנות השישים לא נזכרת כמעט דמות הסב בספרות הילדים. אולם משנות השישים ואילך נכתב רבות על הרמוניה השוררת בין הסבים לבין נכדיהם. יש להם שפה משותפת המתבטאת בהקראת ספורים, בטיולים, בבילויים ובעיסוקים משותפים. הסב מבין יותר ללב הנכד והנכד מגיב על הבנה זו. זוהי הבנה שאינה מותנית לא במקום — עיר או קיבוץ) — ולא בלאום או עדה. יחסים אלה מתארת נעמי לבנון בספרה "סבא ונכדים זה משהו מיוחד" סבא ונכדים הם "מזיגה מן הטבע. תופעה טבעית ואין להפריד ביניהם!".

תפקידי הסבות
נכדים מדגישים את הקשר הטוב עם הסבים יותר מאשר את התרומה החומרית, מעריכים את ניסיון החיים שלהם ומדגישים את אפיוני אישיותם.
מכיוון שבעבר התפקיד המסורתי של הסבים כלל שליטה פטריארכלית-מטריאלית על הדורות הצעירים, הרי שהציר המרכזי שעליו התבססו יחסי סב-נכד — היה סמכותי. תפקיד זה אפיין את התקופה הטרום-תעשייתית, שבה האדם המבוגר היה בעל העמדה והכוח. כיום, בשל התמורות החברתיות ששינו את מעמד המבוגר בכלל, הסמכותיות אינה עוד גורם מאפיין מרכזי ליחסי סב-נכד. בעבר, דווח בחברות שונות על יחסים ידידותיים, שיוויונים, חסרי פורמאליות בין סבים-לנכדים למשל בשבטים בנובה שבאפריקה, שם הסבים כמעט ואינם לוקחים על עצמם תפקידי סמכות במבנה המשפחתי. חוקרת אחת, שחקרה 75 חברות שונות בעולם — דווחה על סבים שאינם קשורים לכוח במשפחה ויחסיהם עם הנכדים מושתתים על יחסי חום ופינוק. חוקר אחר מצא שידידות שוויונית בין סבים לנכדיהם, מקילה על מתחים הקיימים בין הורים לילדיהם. מכאן מסיקים החוקרים, שהציר העכשווי ביחסי סבים-נכדים — הוא פינוק וחום ומאפייניו מתבטאים בהערכת האינטראקציה המתווכת בין סב לנכד על בסיס התיאוריה המתווכת. סבים מתגלים כמורים טבעיים לילדים בכל נושא ותחום, הם מקור עידוד וחיזוק הערך העצמי של הילד, הם מהווים מקור אותנטי למידע עבור הילדים על הוריהם, והנכדים משמשים מקור הנאה וקורת רוח לסבים. כמו כן, הייתה התאמה גבוהה בין תפיסת הסב את תפקידו כסב, לבין תפיסת הנכד את הסב ותפקידו. והסכמה, כידוע, מביאה להתקרבות.


צמד החוקרים וודוואד וקורנבאר, בחנו את הקשר סב-נכד בקרב נכדים בגיל 5 עד 18בעזרת ציורי ילדים, והציגו רשימת תפקידים של הסבים — כפי שהם נתפסים על-ידי הנכדים: תפקיד היסטורי — מספקים תחושה של שורשים היסטוריים ותרבותיים. תפקיד החכם היועץ — הסבים מספקים חכמה, מלמדים הנכדים את עובדות החיים הבסיסיות ומעמיקים את הזהות של התפקיד המיני. מודל לתפקיד — הסבים מספקים מודל לתפקיד העתידי של סבות, זקנה, ויחסי משפחה. תפקיד הקוסם — הסבים כקוסמים המספרים סיפורים ומעוררים את דמיונו של הנכד. תפקיד הטיפוח — הסבים מרחיבים את מערכת התמיכה הרגשית של הנכדים. הקשר הרגשי הוא המרכיב הבסיסי ביותר ביחסי נכד-סב ותפקיד הבילוי וההנאה נמצא במקום הגבוה ביותר, תפקיד זה קשור באכפתיות, פינוק, חום, אהבה, גרימת הנאה בלי אחריות, וקבלה ללא תנאי מצד הסבתא והסבא. השנויים בתפקיד הסב ובתפיסת משמעות תפקיד הסבות, סללו את הדרך להרחבת התרומה של יחסי סב-נכד.

סבא זה פינוק
סבים מתגלים כמורים טבעיים לילדים בכל נושא ותחום, והם מקור עידוד וחיזוק הערך העצמי של הילד.
בילדים עד גיל 5, הסבים מהווים דמות חליפית משמעותית להורים. הם חשובים במיוחד בהיותם יותר נעימים, ניתנים למניפולציה יותר מאשר ההורים וממלאים את הדרישות האגוצנטריות של הנכדים, המאפיינות גיל זה. במהלך גיל בית הספר היסודי — 12-6 — סגנון החשיבה של הילד אופרציונאלי. הוא נמצא באינטגרציה טובה עם משפחתו וחבריו. חשיבות החברה עולה, אך עדין יש לילד צורך בקבלה ובהדרכה רגשית. יש קונפורמיות רבה עם ההורים וכך גם עם הסבים. הנכדים בגיל זה מעדיפים סגנון סבאות, המדגיש הנאה, פינוק ופעילות משותפת. גיל זה מאופיין בחשיבה קונקרטית ואגוצנטרית, ולכן הנכדים מדגישים בגיל זה את מה שהסב נותן, ופחות מתייחסים לדמותו (חכם, טוב וכדומה). מחקר שבדק בעזרת חיבורים שנכתבו על ידי נכדים בתקופת גיל זו, את הקשר שלהם עם סביהם, מצא שהקשר הוא חיובי בדרך כלל, כי הסבים נותנים מתנות, ממתקים, מספרים סיפורים מרתקים, מבלים עמם בחופשה ומעניקים להם רגשות חמים. בגיל החביון הסבים והסבות מהווים דמויות משמעותיות מאוד עבור הנכדים. הם רואים חשיבות רבה לקשר שלהם עם הסבים ומביעים עמדות חיוביות כלפי הסבים. הנכד חש שהסבא או הסבתא הם דמות חמה שאוהבת אותו ומקדישה לו מזמנה ומאישיותה. בגיל זה מדווחים
נכדים על שיתוף והתייעצות רבים יותר עם הסבא והסבתא. על שיחות מהנות ובילויים משותפים שמשפרים את הקשר ההדדי ביניהם.

במהלך גיל ההתבגרות מתחילה דחיית ערכי המבוגרים ואז הסב מייצג את עולם המבוגרים שניתן לדחות ביתר קלות מאשר זה של ההורים, מבלי לשלם כל עונש. האהבה לסבים אינה מחויבת ולכן ניתן לתת אותה ולמנוע אותה ללא נזק, וזה נותן לצעיר תחושה של שליטה וחשיבות. זוהי תקופה בעייתית במיוחד מבחינת ההסתגלות והלחצים הפיזיים והנפשיים בהם נתונים בני הנעורים, שמובילים אותם ליצירת זהות חדשה, שלצידה דרישות חברתיות חדשות ומחייבות. חשיבות קבוצת בני הגיל עולה וחשיבות ההורים יורדת. בתקופה זו רואים בני הנעורים בסבים דמות מבינה ותומכת שמהווה מקום מפלט מהעימותים עם ההורים. הנכדות חשות קרבה רגשית לסבתא ומתארות אותה כמי שהן סומכות עליה לגבי סודותיהן. הסבים אינם נתפסים כדמות תחרותית, לכן הם יכולים להציע לנכדים תמיכה וביטחון רגשי ללא קונוטציות מפריעות. קשרי סב-נכד קרובים ופתוחים מאפשרים לנכד לראות בסבא ובסבתא נציג של עולם המבוגרים, עם חוזק ועצמה — אך לא מאיים ודורש. הסב מעורב פחות בחיי היומיום של המשפחה ויש לו פחות נטייה למלא תפקיד סמכותי, לכן הקשר בינו ובין נכדו המתבגר מתחזק. בגיל זה הנכדים מדגישים את הקשר הטוב עם הסבים יותר מאשר את התרומה החומרית, הם מתייחסים לסבים ביתר ביקורתיות, מעריכים את ניסיון החיים שלהם ומדגישים את אפיוני אישיותם.

תרומת הסבות לילד
בשל התמורות החברתיות ששינו את מעמד המבוגר, הסמכותיות אינה עוד גורם מרכזי ביחסי סב-נכד. אין ספק כיום שהסבים והסבות משמעותיים בחיי הנכד ומאפשרים לו מפגש עם דמויות מקבלות רבות יותר, שמסייעות להתפתחות אישיות וזהות מינית תקינה. ישנם חוקרים שסבורים שהקשר הרגשי בין הסבים לנכד ייחודי בכך שהוא חסר את הפסיכו-אמוציונאליות והאחריות שקיימים ביחסי הורה-ילד. במקרים של חוסר קשר בין נכדים וסביהם, נמצא שילדים חוו חסך בטיפוח, תמיכה ובטחון אמוציונאלי. החוקרים וודווארד וקורנבאר מצאו שהאהבה, הטיפוח והקבלה שילדים מקבלים ביחסיהם עם הסבים — מעניקים צורה טבעית של חסינות חברתית לילדים שאינם יכולים לקבלה משום גורם אחר. הסבים מספקים לנכדים תמיכה מעבר להוריהם ומקור להזדהות ולימוד על יחסי משפחה אוהבים. חוקרת אחרת הצביעה על כך שכאשר אדם חסר יחסי משפחה בינדוריים, הוא סובל מחוסר בתחושת עצמי היסטורית ותרבותית. סבים וסבות מתפקדים כמקור משפחתי המגשר בין עבר-הווה-עתיד עבור הדורות הצעירים ובכך מעניקים להם תחושת ביטחון, עוזרים בבניית האגו ומציעים ראיה של העתיד. התנסות הנכדים בקשר רגשי חיובי המבוסס על אינטימיות וחום, יכולה להביא לפיתוח תחושת "אני" יעילה ומועילה שמאפשרת התנהגות של לקיחת סיכונים ויצירתיות הרפתקנית לכל החיים. היה חוקר שמצא שהקשר הרגשי בין הסב לנכד, מציע לנכד אהבה בלתי מותנית, שההורים, בשל האחריות המוטלת עליהם, אינם מסוגלים להציע. חווית ה"להיות נאהב" תורמת לפיתוח הערכה עצמית ותחושה חיובית של האני; אדם שגדל עם תחושת נאהבות גדל להיות אדם אוהב ותורם לחברה. מערכת קשרים סב-נכד יכולה לספק גם משאבים לנכדים להתמודד בצורה מוצלחת עם הלחצים של החיים בזמננו, על-ידי ספוק כר תמיכה אמוציונאלי ואינסטרומנטאלי, אשר עוזר לספוג את הלחצים המשפחתיים, להפחית מתחים חברתיים ולספק עזרה נדרשת וסיוע. במקרה של חוסר קשר בין הנכד לסבים, הנכדים חוו חסך בטיפוח תמיכה וביטחון אמוציונאלי. כדי שילדים יהיו בעלי שלמות אמוציונאלית, הם צריכים ודורשים שיהיה להם קשר ישיר עם הסבים והסבות שלהם. הנכד רואה מנקודת מבטו את הסב, בין השאר כמחנך, כמודל לתפקיד, כנותן תחושה של המשכיות, כנותן סיפוקים חומריים, כמספק ביטחון ויחס אהבה כמטפח ומרחיב את מערכת התמיכה של הנכד. לאור כל זאת ברור שסבים וסבות יכולים למלא תפקיד חשוב וחיוני בהעשרת חיי נכדיהם.

בן כמה הסבא?
נכד שאל את סבו: בן כמה אתה? השיב הסבא: בן כמה אני? תן לי להיזכר... אם נולדתי לפני שהומצאו הטלוויזיה, הפניצילין, החיסון לשיתוק ילדים, המזון הקפוא, מכונת הצילום, עדשת המגע,הגלולה למניעת הריון, כרטיס האשראי, קרן הלייזר, העט הכדורי, הגרביונים, מזגן האוויר, מדיח הכלים, מכונת הכביסה, מכונת הייבוש, ולפני שהאדם הגיע לירח... אם חייתי בתקופה שבה קודם התחתנו ורק אחר כך עברו לגור ביחד, כשבכל משפחה
היו אבא ואימא, כשעוד לא היו זכויות להומוסקסואלים, שידוכים בעזרת מחשב, קריירות כפולות, צהרונים ותרפיה קבוצתית. כשהגיוס לצבא נחשב לזכות גדולה, ולחיות בארץ הזאת לזכות עוד יותר גדולה. כש'בשר לבן' היה פשוט עוף מכובס... כשכל דבר ,DVD , כשלא ידענו מה זו מכונת כתיבה חשמלית, יוגורט, גברים עם עגילים שנשא את הכתובת "תוצרת יפן" נחשב לאיכות זולה, כשמקדונלד ופיצה האט וקפה נמס טרם נולדו, כשאיש לא הכיר מה זה גביעי גלידה, שיחות טלפון, כשניתן היה לקנות שברולט-קופה ב 600- דולר ודלק ב 3- סנט לליטר...נולדתי בתקופה שבה 'גראס' היה דשא, קוק היה משקה, צ'יפ היה שבב של עץ. והיינו דור אחרון שהאמין שאישה צריכה להתחתן כדי ללדת. אז בן כמה אני? !!! אני בסך הכול בן 60



 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
אולי יעניין אתכם גם :
ייבוא אישי של תרופות מצילות חיים
תרופות אינן משמשות אותנו רק בעת קירור קל, כאב ראש או צינון. לעיתים התרופות הן הדרך היחידה שלנו להישאר בחיים. אך מה עושים כשהתרופות הדרושות אינן זמינות לרכישה בארץ? כאן שיטת הייבוא האישי נלחצת לעזרתנו ומאפשרת לנו להזמין ארצה תרופות מצילות חיים במחירים שפויים ואף זולים יותר.
לקריאה
חקירות אישות בגיל השלישי
אנשים רבים בני הגיל השלישי מעוניינים להתגרש, או חושדים בהצטרפותה של צלע שלישית למערכת היחסים שלהם. במאמר הבא נפרט כל מה שאתם צריכים לדעת בטרם ביצוע חקירות אישות בגיל השלישי.
לקריאה
כיצד הטכנולוגיה מקלה על החיים בגיל השלישי?
רובנו יודעים כי בהלוך הזמן, החיים עלולים שלא להקל עלינו כלל, בדגש על בהגיעו של האדם לגיל השלישי.
לקריאה
תחושת בדידות מוגברת בקשישים
קשישים שסובלים מירידה בשמיעה, בראייה או מבעיות הליכה ושיווי משקל מדווחים על תחושת בדידות מוגברת
לקריאה
המזרונים הטובים ביותר לבעיות בגב
בעיות גב הינן שכיחות בקרב האוכלוסייה ובכל הגילאים. מי שסובל מבעיות אלו, יודע עד כמה קשה היא השינה בלילות ועוד יותר מכך, הקימה בבוקר שהופכת להיות בלתי נסבלת עם כאבים נוראיים שאף מורגשים לאורך כל היום.
לקריאה
כמה טיפים בטיפול בהרטבת לילה
הרטבת לילה היא סיטואציה רפואית ופסיכולוגית לא נעימה כלל וכלל, אבל ברת טיפול
לקריאה
טיפול באלצהיימר באמצעות בובות
פרויקט חדש שמפעילה לאחרונה עמותת עמדא לחולי אלצהיימר בשלבים מתקדמים של המחלה
לקריאה
יום השואה הבינלאומי: על פוסט טראומה של ניצולי השואה
יום השואה הבינלאומי חל היום, זהו זמן טוב לנסות ולהבין את ההתמודדות של הניצולים עם החוויה הטראומתית שבשואה
לקריאה
התמודדות עם הבדידות בעקבות פטירת בן / בת הזוג
לקריאה
מלחמת כלות בחמות
במערכת היחסים בין כלות לחמות, טמונים מוקשים רבים. אולם את רובם ניתן לנטרל אם מבינים את המצבים שיוצרים אותם.
לקריאה
 
1 2 3
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.
×

הצהרת נגישות