הסיבה השכיחה ביותר לקשיי נשימה דרך האף, היא הנזלת. נזלות מרובות ולעיתים מאוד ממושכות על רקע אלרגי הן מנת חלקם גם של בני גיל הזהב.
ידוע שאותם אלרגניים שגורמים לנזלת האלרגית, כמו קרדית אבק הבית, או צמר, נוצות של בעלי כנף, פרוות חיות בית וכדומה יכולים לגרום רגישות אלרגית גם בגילאים המבוגרים, למרות שהשכיחות בגיל זה אינה גבוהה במיוחד.
מה שבכל זאת מבדל את אוכלוסיית גיל הזהב בהשוואה לקבוצות גיל אחרות, היא הרגישות הגבוהה של גיל זה לזיהומים חוזרים, בעיקר של דרכי הנשימה העליונות, והקלות היחסית שבה הם נוטים לחלות. נזלת ממושכת גורמת לאטימות חלקית, או מלאה, של האף, עם קושי נשימתי משמעותי שלעיתים קשה לשאת אותו.
חלק נכבד של ההפרשות מהנזלת על רקע אלרגי (או על רקע דלקתי אחר (ממקור ויראלי או חיידקי יורד במורד הגרון וגורם לגירוי חוזר של הגרון, ולשיעולים טורדניים. באותם מצבים החשיפה של חולים בגיל הזהב לדלקות גרון, דלקת הסמפונות (ברונכיטיס), ולעיתים קרובות אפילו דלקת ריאות היא אפשרות ריאלית. בכל גיל שהוא, יכולים להחלים מדלקת סמפונות חריפה, או מדלקת ריאות בקלות יחסית וללא סיבוכים מיוחדים, בעזרת טיפול אנטיביוטי מתאים דרך הפה ומנוחה של מספר ימים. גיל הזהב מגיב בצורה שונה ולעיתים קרובות מצבו של החולה מצריך אשפוז בבית חולים, עם טיפול אנטיביוטי תוך ורידי רחב יותר מהרגיל.
לא להזניח
מה הפתרון? לא להזניח אפילו נזלת פשוטה ולפנות לבדיקת רופא, רצוי מומחה במחלות אף אוזן וגרון, שיבדוק, יאבחן וירשום את הטיפול המתאים והטוב ביותר. סיבה נוספת לקשיי הנשימה דרך האף, היא מחיצת האף. כ- 80% מאוכלוסיית העולם סובלים מסטייה של מחיצת האף בדרגת חומרה משתנה. הסטייה יכולה להתחיל להפריע גם לאחר שנים ארוכות שבהם היא קיימת והחולה לא סבל ממנה. לצערנו, הפתרון היחידי והטוב ביותר לטיפול בסטייה של מחיצת האף — הוא כירורגי. ישור מחיצת האף היא ניתוח קטן יחסית, שברוב המקרים מחלימים ממנו בתוך מספר ימים. אצל חולי לב עם יתר לחץ דם, או אצל חולים לאחר התקפי לב — יש לשקול את ההתערבות הכירורגית בכובד ראש.
מצב נוסף אופייני לגיל הזהב (אך לא רק בגיל זה) הוא אף שמוט קדימה שצורתו מזכירה לנו מקור של נשר. זהו האף המזדקן, שאף נקרא בשפת הרופאים: Aging Nose. רכות הסחוסים של השלד, מתרחשת "צניחה" ממשית של קצה האף. למרבה הפלא, הרמה פשוטה של קצה האף עם אצבע אחת — גורמת לשיפור מאוד משמעותי בנשימה. התיקון במקרים אלו הוא אך ורק כירורגי. הניתוח גורם "להרמה" והתייצבות קצה האף בעמדה ישרה ומונע ממנו צניחה ואיטום חוזרים. הניתוח פשוט יחסית וההחלמה ממנו קצרה וכמעט ללא כאבים או דימומים.
קשיי הנשימה דרך האף בגיל הזהב אינם שונים במהותם מקשיי נשימה בכל גיל אחר, אך משמעותם שונה בתכלית.
הכותב: דר' שלמה מ. צרפתי, מומחה למחלות אף-אוזן וגרון ולניתוחים פלסטיים ואנדוסקופיים של האף.