עם העלייה בגיל משתנים גם הרגלי התזונה. השינויים הפיסיולוגים בגוף, לצד הירידה במסת השריר מצריכים להשיב לגוף את שאיבד, זאת באמצעות תזונה בריאה, מזינה ומגוונת
מאת: יפעת נען
איכות התזונה במהלך החיים היא מהגורמים החשובים המשפיעים על תהליכי ההזדקנות. תזונה טובה עשויה לשמור על בריאות טובה בגיל השלישי ואילו בריאות טובה מאפשרת תזונה טובה. תהליך ההזדקנות הביולוגי הינו רצף של אירועים מצטברים שהגוף חווה במהלך החיים. במהלך ההזדקנות מתרחשים בגוף מספר רב של שינויים המשפיעים על התזונה:
שינויים פיזיולוגיים - ירידה איטית ומתמדת במספר תאי הגוף ובפעילותם, ירידה איטית בתפקודן של מערכות הגוף (כליות, ריאות, לב, כבד ומערכת העצבים), ירידה בכמות החלבונים בגוף, ירידה במסת השרירים ועלייה במסת השומן. כל אלו מפחיתים את צרכי האנרגיה הבסיסים.
בנוסף מתרחשים שינויים גם במערכת העיכול - ירידה איטית בהפרשת החומצה בקיבה. ירידה בהפרשת אנזימי העיכול. ירידה ביכולת הספיגה ובתנועתיות המעי. אבדן השיניים הטבעיות והשימוש בשיניים תותבות גורמות לעיתים לקשיים בלעיסת סוגי מזון.
התיאבון מושפע גם מהירידה בחושי הראיה, הריח והטעם. הירידה בתפקוד מערכת החיסון, צריכת תרופות מוגברת וירידה בתאבון, יחד עם שינויים במצב הנפשי, החברתי והכלכלי משפיעים צריכת המזון ועל כושר ספיגתו במעי .
ככול שהאדם מתבגר עולה הצורך בצריכת מזון מזין, מאוזן ומגוון השינויים בגוף גורמים גם לשינויי בקצובה המומלצת בכל אחד מאבות המזון.
אנרגיה - בגלל הירידה במסת השרירים והעלייה במסת השומן, יורדים צרכי האנרגיה הבסיסים בגיל השלישי (לעיתים ב- 20%-25%). במצבי מחלה, גדלים צרכי האנרגיה, אך מלווים לרב בחוסר תאבון או אף בסירוב לאכול ולשתות. מצב זה מצריך ריכוז המזון, כך שכמות מינימאלית ממנו תתרום מקסימום קלוריות.
חלבונים - קבוצת החלבונים ידועה כמסייעת במניעת דלדול שרירים מוגבר ופגיעה במערכת החיסון (למעט במצבי מחלת כליות) וכן בגילאים מבוגרים כדאי לצרוך ממנה יותר.
שומנים - בגילאים מבוגרים חשוב ביותר להגביל את כמות השומן שאותו צורכים על מנת למנוע השמנה המקושרת למחלות לב וסרטן.
סיבים - חשוב להעשיר את התזונה בסיבים תזונתיים (על אף קשיי הלעיסה, הבליעה והעיכול), בשל חשיבותם במניעת עצירות והפרעות אחרות במערכת העיכול, השכיחות בגילאים המבוגרים.
ויטמינים ומינרלים - בגילאים מבוגרים השינויים הפיזיים שמתרחשים משנים את היכולת של הגוף לנצל כהלכה את המזון - דבר הגורם להקטנה בכמות הוויטמינים והמינרלים הנספגת בגוף וקושי בכושרו של הגוף לנצל את מה שנספג. עם העלייה בגיל בולט במיוחד הצורך בוויטמינים 6B12 ,B, וויטמין D, בעוד שקטן הצורך בוויטמין A, ובחומצה פולית (מקבוצת B). בתחום המינרלים עולה הצורך באבץ. גוף האדם אינו יכול לייצר ויטמינים, ובוודאי לא מינרלים, ולכן הוא זקוק לקבלם מבחוץ, עם המזון.
לסיכום, בגיל השלישי מתרחשים שינויים במצב הבריאות, המצב הכלכלי, במגורים וביכולת התפקוד העצמאי, המשפיעים על התזונה התקינה. שמירה הרגלי תזונה מתאימים תסייע בשמירה על הבריאות, הקפידו להיעזר באיש מקצוע-דיאטן/נית קליני/ת המתמחה בתזונת קשישים על מנת להתאים באופן אישי את התפריט לצרכים המשתנים של הגוף.
יפעת נען, מנהלת שירות תזונה ודיאטה במרכז הרפואי שהם