ריצה תכופה לשירותים, "בריחת שתן" בעת שיעול או צחוק, עלולים להצביע על אי שליטה במתן שתן. אל תתנו לבושה ולמבוכה למנוע מכם לטפל בבעיה
מאת: ד"ר אירנה סלזנב
אי שליטה במתן שתן הינה אחת הבעיות השכיחות בגיל השלישי, מעריכים כי היא פוגעת באחת מכל שלוש נשים מעל גיל שישים, אך גם גברים רבים סובלים ממנה. בסך הכול לוקים בה בין 15%-30% מבני 65 ומעלה. גם בגיל צעיר יותר התופעה קיימת, אך היא נפוצה בעיקר בקרב נשים וקשורה לרוב ללידות מרובות.
הסימנים כוללים תכיפות (ריצה לשירותים הרבה פעמים), קימה חוזרת לשירותים גם בשעות הלילה וכמובן – "בריחת שתן" בעת שיעול, צחוק או ללא כל גורם מעורר. לבעיה השלכות על הבריאות הגופנית והמצב הנפשי, השלכות כלכליות בשל עלויות הטיפול כמו גם השלכות חברתיות, עקב הפחד או הבושה כי התופעה תקרה בחברה. הבעיה פוגעת משמעותית באיכות החיים משום שהיא מגבילה את יכולתו של הסובל ממנה לצאת לטיולים ולנסיעות ארוכות, פוגעת בקשריו החברתיים ובפעילותו היומיומית, מפחיתה את הערכתו העצמית ועלולה לגרום גם לאי תפקוד מיני.
למרות השכיחות הגבוהה של הבעיה, לא תמיד היא מאובחנת ומטופלת כיאות. לעיתים קרובות הסובלים מאי שליטה בשתן כלל לא מדווחים על הבעיה מתוך מבוכה או חוסר מודעות לבעיה ובעיקר עקב אמונה שגויה כי ממילא לא ניתן לטפל בתופעה או לשפרה.
הגורמים לאי שליטה מגוונים וכוללים בתוכם:
1. מחלות כרוניות כגון: סוכרת, שבץ מוחי, ניתוחים אורתופדיים בעיקר פגיעות עמוד שדרה, שיטיון (דמנציה, אלצהיימר), צניחת רחם ו/או שלפוחית באישה ובעיות ערמונית בגבר, ועוד.
2. שינויים פיזיולוגיים המתרחשים בגיל המבוגר וקשורים לחולשה של השרירים, שינויים אנטומיים בנבנה הגוף וכד'.
3. תרופות – תופעות לוואי של תרופות עלולות לגרום להשתנת יתר ו/או פגיעה בשליטה על הסוגרים ( ריבוי תרופות, נטילה לא נכונה וטעויות במינון).
4. לידות – תופעה המתייחסת בעיקר לנשים צעירות שסובלות מהבעיה עקב שינויים אנטומיים ופגיעה במערכות שעלולה להופיע אחרי לידות מרובות.
חשוב להבין שניתן לטפל בתופעה, לשם כך צריך להתגבר על הבושה ולפנות לגורם מקצועי. ראשית, יש לעבור אבחון מקיף אצל מומחה לצורך קביעת האבחנה המדויקת הגורמת לאי שליטה ובהתאם לכך קביעת הטיפול ההולם הכוללני. לעתים מדובר בניתוח או תרופות הפותרות את הבעיה לגמרי, אך בהרבה מקרים אמצעים פסיכולוגיים, פיזיותרפיים והתנהגותיים עשויים לפתור את הבעיה אף הם.
טיפול התנהגותי מבוסס על בניית תכנית אישית של תרגילים המחזקים את שרירי האגן הקטן ושינוי הרגלים, ללא התערבות פולשנית או תרופתית. אחוזי ההצלחה של הטיפול עומדת על בין 80%-90% (כמובן תלוי באבחנה באוכלוסייה הספציפית ובקיום בעיות נוספות). בכל מקרה, כדאי לאבחן ולהתחיל לטפל כמה שיותר מוקדם כדי להעלות את אחוז ההצלחה בטיפול ולהימנע מהצורך בהתערבות כירורגית.
לסיכום: אי שליטה במתן שתן היא תופעה שכיחה מאוד בקרב גברים ובעיקר נשים. בחלק לא מבוטל מהמקרים אפשר לפתור את הבעיה על ידי טיפול התנהגותי בלבד. לסובלים מהבעיה מומלץ להתייעץ עם מומחה בזמן שהתסמינים בתחילתם, על מנת להעלות את אחוזי הצלחת הטיפול. בכל מקרה מומלץ כבר מגיל צעיר לעבוד על תרגילים לחיזוק השרירים ולהימנע מהרגלי שתייה לא נכונים על מנת להפחית את הסיכוי לסבול מהתופעה בגילאים מבוגרים.