אם אתם מתקשים להירדם, מתעוררים מוקדם בבוקר וקמים עייפים – אתם לא לבד. בעיות שינה הינן נפוצות ביותר בקרב קשישים. עם זאת, לא מדובר בגזירה משמיים ובהחלט ניתן להתמודד עמה בקלות, ובאמצעות שיטות טבעיות. כיצד? במאמר זה תקבלו את התשובה.
מאת: שירלי גיא
עם הגיעכם לגיל הזהב, הגוף שלכם עובר שינויים רבים, אשר חלקם משפיעים באופן ניכר על דפוסי השינה שלכם. למשל, המוח שלנו מייצר הורמונים שונים האחראים על שלבי השינה העמוקים ועל הסדרת שלבי השינה והעירות. ייצור זה הולך ומתמעט ככל שהגיל עולה והשינה משתבשת.
כיצד הפרעות שינה באות לידי ביטוי?
בני גיל הזהב סובלים בעיקר מנדודי שינה בשעות הלילה. הם מוצאים את עצמם לפתע מתקשים לישון רצוף והם מקיצים משנתם כמה וכמה פעמים במהלך הלילה. הם הולכים לישון בשעות הערב ומתעוררים מוקדם בבוקר. שנתם קלה וכל רעש עלול להעיר אותם. הרבה פעמים שנתם לא מספיקה להם, והם חשים עייפים במהלך היום. לכן, רבים מהם משלימים שעות שינה במהלך הצהריים או בנמנומים קלים על הספה, מול הטלוויזיה. תופעות אלו אופייניות לפחות למחצית מאוכלוסיית הקשישים.
מה גורם לנדודי שינה ולבעיות שינה אחרות בקרב קשישים?
1. טיפול רפואי קונבנציונלי – בגיל השלישי עולה הסיכוי ללקות במחלות שונות, והטיפול בהן דורש תרופות על מנת להתמודד עם הכאבים או כדי להחלים ממחלה כלשהי. חשוב לזכור שפעמים רבות דפוסי השינה יוצאים מאיזונם כתוצאת לוואי הנובעת משימוש בתרופות שונות או כתוצאה מעצם הבעיה הרפואית.
2. מצב נפשי – ישנם קשישים שמתחילים לפתח חרדות בגיל זה ו/או דפוסים דיכאוניים. תחושות אלה עלולות לגרום להפרעות שינה מסוגים שונים. יש לציין שלפעמים, התחושות הנפשיות שציינו נגרמות בשל הפרעות השינה.
3. חוסר פעילות גופנית – אנשים מבוגרים לפעמים מתקשים לבצע פעילות גופנית, בגלל מצבם הגופני. חשוב לזכור שכל פעילות ספורטיבית המותאמת ליכולות יכולה להגביר את הדחף לישון.
פתרון טבעי לבעיות שינה בקרב קשישים
לא משנה מה גרם לכם לפתח נדודי שינה. צריך למצוא פתרון אשר יבטיח לכם שינה איכותית וממושכת. מאחר ותרופות כימיות עלולות לגרום לתופעות לוואי, אפשר בהחלט להשתמש בשיטות טבעיות וברפואה משלימה, אשר משרות שלווה ורוגע ומאפשרות לצלול לשינה עמוקה. להלן כמה מהשיטות האלה:
1. להימנע ממאכלים מעוררים – משקאות עמוסים בקפאין ומאכלים "כבדים" (כמו בשר או מאכלים מטוגנים) עלולים לעורר את הגוף ואף לגרום לכם במהלך הלילה להתעורר כדי ללכת לשירותים. לכן עדיף להימנע מהם, בעיקר בשעות הערב והלילה.
2. לטבול באמבטיה עם שמנים מרגיעים – לשמנים מסוג לבנדר, מליסה, קמומיל ונרולי ישנן תכונות מרגיעות המסייעות לשחרר מתחים ולחצים.
3. לבצע פעילות ספורטיבית במהלך שעות הבוקר או בשעות אחר-הצהריים – פעילות ספורטיבית יכולה לעורר את הגוף ולגרום לו לייצר באופן טבעי הורמון שמאזן אותו וגורם לתחושה נינוחה ושלווה.
4. לפנות לרפואה משלימה – טיפולי דיקור סיני, רפלקסולוגיה ועיסויים שונים יכולים להפיג מתחים, לתת לגוף להירגע ולעזור לכם ליהנות משינה טובה יותר.
5. ליטול תוספי תזונה – ישנם כמה וכמה תוספי מזון אשר מסייעים להירגע במצבי לחץ, מתח וחרדה. הם יכולים לעזור לכם ולהפוך את שנתכם לאיכותית יותר. תוספים אלה כוללים:B קומפלקס, מגנזיום, טיליה, בבונג (קמומיל), פרחי תפוז ופסיפלורה.
המאמר נכתב באדיבות עולם הטבע-קליניקה לרפואה משלימה בהנהלת ד"ר סתו כהן - חנות טבע וקליניקה לרפואה משלימה מתקדמת. מיצאו אותנו גם בגוגל+