דמנציה גורמת למגוון רחב של תופעות רגשיות ומנטליות אשר פוגעות באופן ניכר בתפקוד היומיומי של הקשישים. קיים קשר בינה לבין דיכאון, אלצהיימר ומחלות קשות אחרות. לכן, חשוב מאוד לאבחן אותה בהקדם האפשרי, כדי להאט את התפתחותה ולסייע לחולה ככל הניתן.
דמנציה היא מחלה אשר גורמת לירידה קוגניטיבית ותפקודית משמעותית. היא אף גורמת לתנודות במצב הרוח ולטלטלה נפשית. מחלה זו ידועה גם בשם שיטיון, כיוון שפעם היה נהוג לחשוב שהיא משטה ומהתלת בחולה. ישנן סיבות רבות אשר עלולות לגרום לדמנציה להופיע, אך הסיבה המרכזית היא פגיעה אורגנית בקליפת המוח. הסבירות ללקות במחלה זו עולה עם הגיל, ולכן היא אופיינית במיוחד לבני גיל הזהב.
האם ניתן לטפל בדמנציה?
כרגע דמנציה מוגדת כמחלה חשוכת-מרפא. עם זאת, בהחלט ניתן להקל על חייו של החולה באמצעות אבחון מוקדם וטיפול אשר עוזר להאט את השפעתה באופן משמעותי. לשם כך, חשוב לאבחן את המחלה מוקדם ככל הניתן.
תהליך אבחון המחלה
1. בדרך כלל קרובי המשפחה הם אלו שמבקרים את הקשיש לעתים קרובות, ולכן יש להם תפקיד מפתח באבחון המוקדם של המחלה. ישנם כמה תסמינים שהם בולטים מאוד בקרב מי שלוקה בדמנציה, כגון:
• אובדן זיכרון לטווח קצר
• קשיי שפה ותקשורת
• קושי או חוסר יכולת לזהות אנשים וחפצים מוכרים
• קושי להתמצא בזמן ובמרחב
• קושי בחשיבה מופשטת
• שיפוט לקוי
• שינויים בדפוסי אישיות
אם אתם מבקרים את הוריכם ושמים לב שהתסמינים הנ"ל מאפיינים את הוריכם, עליכם לפנות בהקדם האפשרי לפסיכוגריאטר – פסיכולוג שהתמחותו היא אבחון תסמינים האופייניים למחלות בגיל הזקנה.
2. בפגישה עם הפסיכוגריאטר, המטופל עובר כמה שלבי אבחון. הראשון שביניהם הוא מבחן מיני-מנטל (Mini Mental). מדובר בשאלון אשר מורכב משאלות הבודקות תפקודי זיכרון, הבנה, יכולת התמצאות במרחב ויכולת קשב וריכוז. מבחן זה מסייע להבין האם הנבדק אכן סובל מדמנציה או שמא הוא סובל ממחלה כלשהי שהתסמינים שלה דומים.
3. במידה והשאלון אינו מספיק לצורך אבחון מדויק, המטופל נשלח לנוירולוג, לצורך ביצוע בדיקות מקיפות יותר, כמו MRI, FMRI וכדומה, שבהן בודקים את תפקודיו השונים של המוח.
הטיפול
הטיפול בדמנציה הינו טיפול תרופתי שנועד להקל על התסמינים הקיימים ולמנוע מהמחלה להחמיר. אבל חשוב שהטיפול יהיה מלווה גם בעזרה של משפחתו הקרובה. פעמים רבות המטופל זקוק לטיפול צמוד, בשל תסמיניה של המחלה. הוא עלול לשכוח לקחת תרופות, וזהו דבר שעלול להחמיץ את המטרה של האבחון המוקדם. כמו כן, חשוב ללוות את המטופל לביקורים לרופא, בשל חוסר יכולתו להתמצא בזמן ובמרחב.
כמובן שהכי חשוב להמשיך להעניק לו סביבה תומכת ולהיות סבלניים כלפיו. מדובר במטלה לא פשוטה ולכן חשוב שתמצאו גם לכם את התמיכה שאתם זקוקים לה: פנייה לקבוצות תמיכה, השתתפות בפורומים באינטרנט וכדומה, יכולים לעזור לכם למצוא את הכוחות כדי להמשיך ולטפל באנשים היקרים לכם.
מניעת דמנציה – האם זה אפשרי?
לא חייבים לחכות עד לרגע שיקירכם יפתחו תסמיני דמנציה. כיום קיימים קורסים המיועדים לבני גיל הזהב, שבהם המשתתפים מקבלים שיטות וכלים המסייעים להם לשמור ולחזק את תפקודי הזיכרון שלהם. למשל, הם לומדים שיטות לזכירת מספרים, פנים ושמות, מלמדים אותם כיצד ניתן לשפר את יכולות הקשב והריכוז, כיצד ניתן לשלוף מהזיכרון את אותן המילים שעומדות להם על קצה הלשון וכן הם לומדים על הקשר שבין זיכרון, תזונה ופעילות גופנית. במהלך הקורסים הם גם פוגשים אנשים בני גילם והרבה פעמים מתפתחות חברויות אשר מסייעות לשמור על תפקודם החברתי. לכן, כדאי מאוד לברר על קורסים מסוג זה ולרשום את הוריכם אליהם, על מנת להקדים תרופה למכה.
המאמר נכתב באדיבות מרפאות מרחב