תופעת הדיכאון היא הפרעת מצב רוח אשר שכיחה למדי בעולם המערבי, ובמיוחד בקרב קשישים. במאמר זה ננסה להסביר מה הופך אותם לרגישים יותר בהשוואה לשאר האוכלוסייה ונעמוד על דרכי הטיפול האפשריות.
מה גורם לדיכאון בקרב בני הגיל השלישי?
הסיבות לדיכאון קליני בגילאי הזהב הינן רבות: • הפרישה לגמלאות – לפתע מתפנה חלל וזמן פנוי שהקשישים מתקשים למלא אותו. כמו כן, אנשים שעד לא מזמן היה להם כוח בידיים ונחשבו לבעלי סמכות, לפתע הופכים להיות ל"אנשים פשוטים" ויותר וגרוע מכך, לאנשים שמרגישים כאילו לאף אחד לא אכפת מה הם חושבים, מרגישים ורוצים.
•
תחושת אובדן – הרבה קשישים מתחילים לאבד חברים טובים וקרובי משפחה, שנפטרו בעקבות מחלות שונות. כמו כן, הילדים עזבו כבר מזמן את הבית, מגדלים משפחה משלהם, עובדים ומנהלים משק בית וקשה להתראות איתם באופן תדיר. הגעגועים הופכים להיות מנת חלקם של הקשישים, ועל בסיס יומיומי.
•
בעיות בריאותיות – ככל שעולים בגיל, הסיכוי ללקות במחלות עולה באופן ניכר. התלות באחרים ותחושת חוסר האונים הנלווית לבעיות הבריאותיות השונות גורמות להידרדרות במצב הרוח ובתחושת הרווחה.
•
הזדקנות הגוף – בחברה שמקדשת את אידיאל היופי ומעודדת אנשים להיראות צעירים לנצח, אין זה פשוט כלל וכלל להיות קשישים. רבים מהם מאבדים את תחושות הערך והביטחון העצמי ככל שחולפות השנים.
•
בעיות כלכליות – עם הגעה לגיל הזקנה הרווחה הכלכלית מצטמצמת באופן ניכר וככל שהזמן עובר, הדבר מורגש יותר ויותר בכיסם של הקשישים. רבים מהם צריכים לוותר על פינוקים שונים שבעבר הם כן היו מסוגלים להרשות לעצמם. עליהם להתרגל לאורח חיים צנוע הרבה יותר ממה שהיו רגילים אליו. כאשר כל הבעיות הנ"ל קורות בו-זמנית, תוך פרק זמן קצר יחסית, ובמידה ויש את כל הנתונים הגנטיים הדרושים על מנת לפתח דיכאון קליני, אין זה מפתיע ששכיחות התופעה בקרב אוכלוסיה זו הינה גבוהה כל כך, ואף מגיעה כמעט ל- 50% בגילאים מסוימים.
טיפול בדיכאון בקרב קשישים
דיכאון יכול להיות מטופל באמצעות דרכים שונות, ולעתים דרוש שילוב ביניהן. שיטות אלה כוללות:
• אכילת מאכלים רבים אשר משפיעים על הפחתת תחושת הדיכאון. הם מאפשרים למוח לייצר הורמונים אשר יכולים לשפר באופן ניכר את מצב הרוח שלכם – אכלו מאכלים שעשירים באומגה 3 (דגים), בחומצה פולית (חסה, תרד, לפת, דגני בוקר, כבד) ובוויטמין 12B (מוצרי סויה, חטיפי חלב, עוף ובשר וחטיפי אנרגיה). כמו כן ישנם רכיבי מזון (סוכרים, קפאין, צבעי מאכל וחומרים משמרים) שמהם צריך להימנע או להפחית את כמות צריכתם על מנת להקל על תחושתכם.
• פעילות גופנית מכל סוג שהוא ולכל פרק זמן שהוא אף היא מעודדת את ייצורם של אותם הורמונים שאמורים לעודד אתכם.
• תרופות רבות גורמות לתופעות לוואי, שאחת מהן היא הדיכאון. לכן, שינוי המינון שלהן בהחלט יכול לשפר את תחושתכם.
• ניתן גם לקבל תרופות אשר מיועדות לטיפול בדיכאון. כיום, ניתן לקבל עבורן מרשם מרופא המשפחה ואין צורך בפנייה מיוחדת לפסיכיאטר.
• פנייה לפסיכולוג והשתתפות בסדנאות או בקבוצות תמיכה יכולות גם כן לעזור.
השתלבותו של מטפל סיעודי בחייכם הינה כדאית במיוחד, כיוון שהוא יכול לעזור מבחינת כל ההיבטים שציינו: הוא יעניק לכם חברה ואוזן קשבת, יכין עבורכם ארוחות המותאמות לתפריט הדיאטטי שלכם, יעזור לכם לבצע פעילות ספורטיבית המתאימה ליכולותיכם, יוודא שאתם לוקחים את התרופות שלכם כמו שצריך ואף ילווה אתכם למפגשים עם קרובי משפחה, חברים, קבוצות תמיכה ולכל מקום אחר שתצטרכו.
המאמר נכתב באדיבות א.ש. שירותי סיעוד ורווחה