גיל הזקנה עמוס בשינויים בהיבטים רבים של החיים. שינויים אלה יוצרים מצבי דחק אשר עלולים לגרור בעקבותיהם תסכול, חוסר אונים וגם דיכאון. על מנת להתמודד עם קשיי הגיל יש לפנות לפסיכוגריאטר – פסיכולוג אשר מתמחה בהפרעות נפשיות האופייניות לגיל השלישי. מהו תחום הפסיכוגריאטריה? על כך נרחיב במאמר זה.
ככל שחולפות השנים, קיימת עלייה בתוחלת החיים, בעיקר במדינות המערביות והמתועשות. במקביל, מדי שנה בשנה עולה מספר הקשישים אשר סובלים מהפרעות נפשיות שונות וייחודיות אשר מקשות עליהם לתפקד באופן תקין. חשוב לזכור שלאוכלוסייה זו ישנם צרכים פיזיים, רגשיים וחברתיים שונים בהשוואה לאוכלוסיות אחרות, ולכן צריך לטפל בה בהתאם. זו בדיוק הסיבה לכך שקיים תחום פסיכולוגי שונה עבור בני 65 ומעלה, תחום הפסיכוגריאטריה, אשר מאפשר לטפל בבעיותיהם ברגישות.
אילו הפרעות נפשיות אופייניות לבני הגיל השלישי?
לעתים קשישים מתחילים לפתח סימפטומים אשר עלולים לגרום לדיכאון קליני של ממש. הם מרגישים שאין להם סיבה לקום בבוקר כי אין להם עבודה ללכת אליה ויש להם זמן פנוי רב, שלא תמיד הם יודעים כיצד ניתן למלא אותו. ילדיהם ונכדיהם בעבודה ו/או בלימודים ולכן הם פעמים רבות נותרים בודדים.
כמו כן, מצבם הבריאותי של בני גיל הזהב מידרדר יותר ויותר עם העלייה בגיל, מאחר והם עוברים שינויים פיזיים, מנטליים, רגשיים והתנהגותיים. כאשר הקשישים הופכים לחולים ההשפעה על חייהם היא ניכרת: הם הופכים להיות פחות עצמאיים והם מרגישים תסכול רב ובושה. תחושות אלה עולות בין השאר גם בעקבות הפגיעה בחדותם של החושים.
בנוסף, הקמטים אשר נשקפים אליהם במראה תורמים גם הם להרגשה הירודה ומובילים לאיבוד תחושת ערך עצמי. הקשישים הופכים למתוחים, למפוחדים ולעצבניים ולא יודעים כיצד עליהם לנהוג. גם בני משפחתם של הקשישים לעתים קרובות מוצאים את עצמם אובדי עצות.
מעבר לתחושות הטבעיות שהזכרנו בפסקה הקודמת, בני הגיל השלישי סובלים מתופעות לוואי שונות אשר לעתים נובעות משימוש תרופתי כרוני או בשל הידרדרות במצב הבריאותי הכללי. מחלות אשר מלוות בדמנציה ובפגיעות נוירולוגיות גוררות לעתים קרובות תחושות חרדה, מחשבות פרנואידיות, חוסר תיאבון אשר גורם לאנורקסיה ואף לבעיות שינה חמורות. כל אלה נחשבים להפרעות נפש השכיחות בעיקר בקרב קשישים, שבהן מטפל הפסיכוגריאטר.
מהו הטיפול הפסיכוגריאטרי?
הפסיכוגראיטר, שהוא פסיכולוג המתמחה בהפרעות נפש של גיל הזהב, משוחח עם המטופל ובני משפחתו בסבלנות, ברגישות ובאמפטיות. הוא עוסק בנושאים של הסתגרות, הזנחה, קושי להתמודד עם שינויים, סטרס, דיכאון, חרדה ועיסוק בנושא המוות, המטרידים את מנוחתם של המטופלים.
הגישה של תחום הפסיכוגריאטריה היא גישה הוליסטית. לכן, מלבד האבחון והטיפול בקשישים, על הפסיכוגריאטר לספק גם מידע אודות היבטים משפטיים שונים בגיל הזהב, שירותים חברתיים וכדומה.
לסיכום ראינו שאוכלוסיית גיל הזהב הינה אוכלוסייה בעלת מאפיינים ייחודיים ולכן היא זקוקה לטיפול אחר, אשר שונה מהטיפול הפסיכולוגי הרגיל. טיפול פסיכוגריאטרי הינו מומלץ ביותר, כיוון שבמהלכו הרופא מעניק כלים ומיומנויות אשר נועדו להדריך את המטופלים ובני משפחתם, כדי שיוכלו להתמודד עם כל הנושאים שמטרידים אותם באופן יעיל.
המאמר נכתב באדיבות: ד"ר ברבר ירחמיאל , פסיכיאטר מומחה לגיל השלישי