תרפיה במוזיקה היא אחת משיטות הטיפול היעילות בקשישים. שיטה זו כוללת מגוון פעילויות, ואחת מהן היא האזנה למוזיקה. כל מה שרציתם לדעת על השיטה שעוזרת לקשישים לשמור על תפקודם הקוגניטיבי, המנטלי והפיזי תוכלו לקרוא במאמר הבא.
תרפיה במוזיקה היא אחת משיטות התרפיה המפתיעות והיעילות ביותר לטיפול בבני הגיל השלישי. אחד מכלי הניגון המרכזיים שמשמשים את התרפיסטים הוא הפסנתר, כלי נגינה גדול שבאמצעותו ניתן למשוך את תשומת הלב, ולהפיק ממנו צלילים נעימים במגוון רחב של סגנונות נגינה. בזכותו גם קשישים הסובלים ממצבים רגשיים, פיזיים, קוגניטיביים וחברתיים קשים, יכולים להתחבר אל המוזיקה ואף להיות מושפעים ממנה.
למי מתאימה תרפיה במוזיקה?
טיפולי תרפיה באמצעות פסנתר (או כלי נגינה אחרים) ניתנים בדרך כלל במוסדות שיקומיים, בבתי חולים, בבתי אבות, במוסדות גריאטריים ובבתי חולים פסיכיאטריים. הטיפול מתאים לקשישים אשר סובלים ממחלות שונות אשר מאפיינות את הגיל השלישי, למשל - אלצהיימר. הטיפול מסייע גם לפגועי מוח, לנכים, למחלימים מניתוחי סרטן, ובעצם לכל מי שסובל מכאבים. תרפיה במוזיקה באמצעות פסנתר במהלך טיפולי תרפיה במוזיקה המטפל למעשה בוחן את תגובותיהם של המטופלים למנגינה של הפסנתר. התרפיסט מכין מעין מפגשים מוזיקליים שמותאמים לצורכיהם של בני גיל הזהב. הוא זה שבוחר אם לנגן מנגינה מהירה וקלילה או מוזיקה קלאסית ואיטית יחסית, וכן הלאה. בהתאם לתגובות שהוא מקבל, הוא משנה את מהלך הטיפולים. יש מטופלים שרק האזנה לנגינה מתאימה להם, בעוד שיש מטופלים שמסוגלים ללמוד כיצד לנגן על הפסנתר בעצמם או לרקוד לצליליו. איש-איש והיכולות שלו.
שיטת טיפול ישנה-חדשה
הרעיון להשתמש במוזיקה בכלל, ובפסנתר בפרט, כאמצעי ריפוי פיזי-נפשי, נהגה עוד בתקופת יוון העתיקה על ידי גדולי הפילוסופים. עם זאת, רק במהלך מלחמות העולם של המאה ה-20 החלו לעשות בתרפיה זו שימוש של ממש: פסנתרנים ומוזיקאים הוזעקו לבתי החולים, תחילה רק על מנת להנעים את זמנם של פצועי המלחמה שסבלו מפגיעות טראומה וחרדה ומפגיעות פיזיות. אך כאשר הרופאים הופתעו לגלות שהפצועים שנחשפו למוזיקה מחלימים באופן מהיר יותר, בהשוואה לפצועים אחרים, הוחלט בבתי חולים רבים לשכור את שירותיהם של מוזיקאים באופן קבוע.
יעילות התרפיה במוזיקה
מחקרים שבדקו את הנושא לעומקו הצביעו על כך שלא צריך להיות בעל יכולות מוזיקליות כדי שתוכנית הטיפולים תסייע. כמו כן, לא צריך לאהוב סגנון מוזיקלי מסוים על מנת להחלים. האזנה למנגינת פסנתר, או לכל כלי נגינה אחר, יכולה לעזור לכל אדם להרגיש טוב יותר, פיזית ונפשית. מחקרים הוכיחו שקיים קשר בין האזנה לנעימות פסנתר לבין שיפור מצב הרוח וזרימת הדם, חידוד הפעילות החושית והמוחית, עידוד שינה איכותית יותר, הרגעת רמות הסטרס והרפיית שרירים מתוחים. מכאן שניתן להבין את חיוניותה של שיטת טיפול זו וכיצד היא יכולה להשפיע על תפקודם הפיזי, הנפשי, החברתי והרגשי של המטופלים הקשישים.
המאמר נכתב באדיבות פורטוגלי פסנתרים.
פורטוגלי גם בגוגל +