שתיית אלכוהול בגיל הזהב – כן על היין (האדום) לבדו
רבים מבני גיל הזהב עומדים מבולבלים נוכח מחקרים רבים ושונים שמתבצעים, כך נדמה, חדשות לבקרים בתחום של השפעתו של האלכוהול על בני גיל הזהב. על מנת לסבר את האוזן ולספק להם ולבני משפחותיהם תשובות ברורות, הנה לפניכם מאמר שמסכם את כל מה שידוע בתחום, לפחות עד היום.
אלכוהול בגיל הזהב – מותר או אסור?
כמובן שהשאלה שבכותרת לא יכולה לקבל תשובה חד משמעית. זאת משום שהתשובה תלויה מאוד בבריאותו הכללית של השותה, בסוג המשקה שהוא צורך וכמובן שגם בכמות שהוא שותה. אחרי הכול, מי שישתה כוס אחת של בירה והוא סובל מסוכרת, ירגיש הרבה פחות טוב מאדם שישתה חצי כוס בירה ואינו סובל מכל בעיה בריאותית. למרות זאת, על פי מחקרים מבוססים, יש דבר אחד שבהחלט אפשר לומר בצורה ברורה: שתיית יין אדום בגיל הזהב יכולה, ברוב המקרים, לשפר מאוד את הבריאות.
במה תורמת השתייה?
המחקרים הראו, שצריכה של בין 5-3 כוסות של יין אדום על ידי בני גיל הזהב הפחיתה בצורה משמעותית את סיכוייהם של בני גיל הזהב לסבול ממחלות של כלי הדם כגון עודף כולסטרול, טרשת עורקים ועוד, וכך מפחיתה מאוד את סיכוייהם למות ממחלות לב.
למה דווקא יין אדום?
כל המחקרים שנעשו בתחום החלו לאחר שנתגלה הפרדוקס הצרפתי – שלפיו רבים מבני העם הצרפתי אוכלים גבינות שמנות, לא עושים פעילות גופנית, מעשנים וצורכים הרבה מאוד יין אדום, ובכל זאת תוחלת החיים שלהם ארוכה ושיעורי התמותה שלהם מהתקפי לב נמוכים בכ-50% מאלה של האמריקאים. מכיוון ששאר מרכיבי אורח החיים שלהם לא אמורים לתרום למצב בריאותי תקין, החלו לבדוק האם היין האדום הוא זה שעושה את ההבדל. מכיוון שכך, החלו לבחון את השפעת שתיית האדום-האדום הזה על הבריאות, וכפי האמור לעיל – אכן מצאו שאנשים ששתו יין אדום סבלו פחות מהמצבים שתוארו לעיל. כשרק החלו לנסות לברר מה עומד מאחורי התוצאות הללו חשבו, כי האלכוהול עצמו הוא זה שמספק את ההגנה מפני מחלות כלי הדם ומחלות הלב, אולם אז שמו לב כי יש מדינות בהן צריכת האלכוהול גבוהה, ובכל זאת אחוזי התמותה ממחלות אלה גבוהים. מבדיקות שערכו העלו, כי יין אדום מכיל נוגדי חמצון הנקראים פוליפנולים שנמצאים בקליפת הענב במטרה להגן עליו מפני קרינה ומחלות. כשהם נכנסים לגופנו, הפוליפ נולים מעכבים חמצון ומונעים מהכולסטרול ה"רע" להתיישב על דופנות כלי הדם. התוצאה – פחות נזק לעורקים והרבה פחות מעמסה על הלב.
אפשר לשתות משקאות אלכוהוליים אחרים?
התשובה לשאלה זו דווקא די ברורה – אפשר, אבל לא כדאי. הפוליפנולים נמצאים ביין אדום ולא במשקאות אחרים, שצריכתם עלולה דווקא לגרום לנזקים. כך למשל, מחקר שהשווה בין צריכה של יין אדום לזו של בירה העלה, כי מי ששתה בין 5-3 כוסות של יין אדום הפחית בצורה משמעותית את סיכוייו ללקות בהתקף לב, אולם מי ששתה 2-1 כוסות של בירה דווקא העלה את הסיכויים הללו בכ-15% ומי שצרך 5-3 כוסות של בירה – הגדיל את סיכוייו ללקות בהתקף לב בכ-35%. חשוב לציין, כי מחקר זה בדק רק את השפעת הצריכה על הסיכוי ללקות בהתקף לב, ולא את השפעתה על מחלות אחרות, כמו סוכרת, אלצהיימר ועוד, שידוע כבר שאלכוהול יכול להחמיר את הסימפטומים שלהן ולפגוע מאוד באיכות החיים של האדם המבוגר. מסקנות: אלכוהול לבני גיל הזהב יכול להיות בעל השפעות חיוביות מאוד – אם צורכים אותו נכון. צריכה נכונה היא של יין אדום בכמות סבירה, והפחתה עד למינימום של צריכת משקאות אלכוהוליים אחרים.
שתי ציפורים במכה
עוד דבר שחשוב לציין בהקשר זה הוא, שמסתבר שיינות אדומים ישראליים מכילים יותר פוליפנולים מיינות אדומים תוצרת חוץ, ולכן ההמלצה היא לצרוך יינות ישראליים וכך גם ליהנות מבריאות טובה יותר וגם לתרום בצורה משמעותית למשק הישראלי.
לחיים!
המאמר והמידע באדיבות :
שר המשקאות בע"מ