אנשים הסובלים מבעיות שמיעה יכולים לנצל כיום מגוון רחב של פתרונות. טכנולוגיה מתקדמת, כלים רפואיים ומבחנים חדשים הפכו את מכשירי השמיעה לחלק חשוב באיכות חייהם של המטופלים.
חשוב להבין כי בעיות שמיעה עשויות להתעורר בכל גיל, והן לא נחלתם של קשישים בלבד. לעיתים הבעיות הן תופעת לוואי של החמרה במצב הבריאות, אך לפעמים הן נוצרות לאחר טראומה או היחשפות ממושכת אל מקור רעש.
כיצד עובד מכשיר שמיעה?
תפקיד האוזן הוא לתרגם גלי קול לאותות חשמליים המועברים למוח. גלים אלו מתורגמים שוב לאותות שמע, בדיוק כמו שאנו מכירים מדיבור או מוזיקה. האוזן החיצונית היא האפרכסת הכוללת את תעלת השמע ועור התוף, האוזן התיכונה מכילה את עצמיות השמע, והאוזן הפנימית מכילה את השבלול אליו מחובר עצב השמיעה המוביל אל המוח.
את המכשיר עצמו שמים בתוך תעלת השמע הפנימית או מאחורי האוזן. בתוך המכשיר ישנו
מיקרופון שקולט את הצליל, מגבר ראשוני, פרה אמפלייר,
ומעבד נתונים דיגיטלי המעביר את המידע הקולי לערוצים לצורך פירוק ופענוח. עוד מבצע המכשיר פעולה של הפחתת רעשי רקע וסיכום מחדש בתוך המגבר הסופי. משם עובר המידע
אל רמקול מותאם.
מחירים והתאמה אישית
המחיר של מכשיר שמיעה נקבע על פי
איכות הפרדת המידע במעבד. ככל שהפרדת המידע טובה יותר, כך יעלה מחירו של המכשיר. אלו הסוגים העיקריים של מכשירי שמיעה אותם כדאי להכיר:
א. מכשיר רמה 1 פשוט בעלות של 4,000-5,000 ש"ח
ב. מכשיר רמה 2 בעלות של 6,000-10,000 ש"ח
ג. מכשיר רמה 3 בעלות של 9,000-13,000
ד. מכשיר רמה 4 עם מספר פונקציות שונות בעלות של 11,000-17,000 ש"ח
על מנת לדעת מתי יש צורך בהתקנת מכשיר שמיעה כדאי להגיע אל בדיקה אצל המכונים המורשים. למעלה ממיליון איש סובלים כיום בישראל מליקוי שמיעה ברמה כזו או אחרת. קשה לתת תשובה על השאלה מאיזו רמה של חירשות כדאי להשתמש במכשיר, משום שמדובר על חוויה סובייקטיבית. יחד עם זאת, תוכלו לזהות את הצורך בעזרת
סימנים מקדימים כגון:
- בקשות חוזרות מאנשים להגביר את קולם
- הרגשה נפוצה של שמיעת מלמולים
- קושי בהבנת דיבור חלש
- קושי בהבנת דיבור בטלפון
לא כדאי לקבל לבד את ההחלטה לגבי רכישת מכשירי שמיעה.
יש להכיר את המידע הרפואי בתחום, לבצע את הבדיקות הדרושות, ולרכוש את המכשיר המתאים לצרכים.
המאמר נכתב באדיבות
אודיולוג'יק – אבחון ושיקום בעיות שמיעה .