אחת הבדיקות הנפוצות ביותר בתחום הרפואה, בעיקר בתחום של רפואה פנימית, היא בדיקת קולונוסקופיה. בדיקה זו מבוצעת בכל בית חולים בארץ ונחשבת לבדיקה שגרתית ומקובלת במגוון רחב של דיסיפלינות רפואיות. מטרת הבדיקה היא למעשה לבחון את מה שקורה בתוך חלל המעי הגס ושמה נקשר להסבר זה: קולון הוא המעי ואילו סקופיה היא מבט.
מתי מבצעים בדיקת קולונוסקופיה?
בדיקת קולונוסקופיה ניתן לבצע בכל הזדמנות בה יש חשד לבעיה במערכת העיכול. הבדיקה מבוצעת לאחר זיהוי של בעיות כמו דימומים ממערכת העיכול, חשד לגידולים שפירים או סרטניים, בעיה ביציאות סדירות של מטופל, כאבים בבטן, בחילות, עצירויות קשות, שלשולים מוגברים ועוד מגוון רחב של תסמינים שיכולים להצביע על בעיה במערכת העיכול. הבדיקה מסייעת גם לגילוי של סרטן המעי הגס.
כיצד מבוצעת בדיקת קולונוסקופיה?
הבדיקה מתבצעת בכמה שלבים. תחילה מזריק רופא מרדים למטופל זריקת טשטוש ומשכיב אותו על צד הגוף. לרוב מדובר בזריקה שמאפשרת הרדמה חלקית של האיזור, אבל ישנם מקרים בהם יחליט הרופא על הרדמה מלאה. לאחר שזריקת הטשטוש מתחילה להשפיע, מחדיר הרופא המבצע צינור ארוך עם פנס זעיר ומצלמה. צינור זה נקרא בשפה הרפואית אנדוסקופ. הצינור מוחדר אל המעי דרך פי הטבעת.
לאחר החדרת הצינור ממשיכה בדיקת קולונוסקופיה בניפוח של המעי הגס באוויר. הפעולה הזו כרוכה בתחושה לא נעימה מצד המטופל אבל התחושה הזו חולפת אחרי הבדיקה ולפעמים חוסר הנעימות הזו לא מורגשת בכלל. אחרי שניפח את המעי הגס, יכול הרופא למעשה לסייר בתוך המעי באמצעות האנדוסקופ ולבדוק מה מצב המעי הגס, האם יש בו משהו שאינו תקין.
הפעולה הזו של בדיקת המעי הגס מתבצעת במשך דקות ארוכות כדי לאפשר לרופא לסקור בצורה מדויקת את כל המעי הגס. לעיתים, כאשר יש חשד לקיומם של תאים סרטניים בתוך המעי הגס, ניתן לקחת גם ביופסיה - דוגמית מהמעי הגס ולבדוק את הרכב התאים.
משך בדיקת קולונוסקופיה שגרתית הוא כ-30 דקות. לאחר שהבדיקה הסתיימה המטופל יועבר להתאוששות. ההתאוששות נערכת מספר שעות ולאחר מכן, אם הכל בסדר, המטופל משוחרר לביתו.
לפני הבדיקה
חשוב לדעת שבדיקת קולונוסקופיה דורשת הכנה. הכנה לקולונוסקופיה פירושה ביצוע של ריקון הקיבה והמעי הגס מתוכנם. כל מוסד רפואי מציע שימוש בתרופות או בתכשירים שיוצרים פעולה של מערכת העיכול ועוזרים לניקוי הגוף מפסולת לפני הבדיקה. אפשרות נוספת היא לבצע חוקן שמרוקן את הגוף במהירות וביעילות. ישנם מכונים שמתמחים בביצוע של חוקן לפני בדיקת קולונוסקופיה.
לסיכום, בדיקת קולונוסקופיה היא אחת הבדיקות המוכרות כיום ברפואה המודרנית. היא פשוטה ומאפשרת לרופאים לבחון מצבים רפואיים פנימיים שמתרחשים במערכת העיכול, לקחת דגימות ואפילו לבצע תוך כדי פעולות שונות בתוך המעי הגס. זוהי בדיקה שגרתית ונפוצה שאין לה תופעות לוואי רבות או סיכונים חמורים.