גלאוקומה היא מחלה המאופיינת בפגיעה בשדה הראייה ועל פי רוב קשורה לעליית הלחץ התוך עיני. לחץ זה נוצר כתוצאה מחסימת דרכי הניקוז של הנוזל התוך-עיני שבזווית העין, ועלול לגרום לנזק לעצב הראייה באזור הדסקה והמקולה. כתוצאה מכך, קטן באיטיות שדה הראייה ההיקפי ויכול אף להוביל לעיוורון.
קיימים מספר סוגי גלאוקומה:
גלאוקומה כרונית/רחבת זווית – השכיחה ביותר, מהווה כ- 90% מסך מקרי הגלאוקומה. היא מתפתחת באיטיות, הזווית בה נראית פתוחה, ולכן קשה יותר לאבחן אותה.
גלאוקומה חריפה/חדת זווית - נגרמת כתווצאה מחוסר שיווי משקל בין הייצור וניקוז הנוזל התוך עיני. מהווה מצב חירום אוקולרי המתבטא בכאבים עזים, בחילות, ראיית ברקים, ירידה חדה בראייה, רגישות גדולה לאור. האירוע לרוב מהיר וחד צדדי. יש להתחיל מיד בטיפול, כדי שלא יתפתח עיוורון.
גלאוקומה משנית – גלאוקומה הנגרמת כתוצאה ממחלות אחרות כגון סרטן, דלקות בעיניים (אובאיטיס), סוכרת, תרופות וכו'.
גלאוקומה מולדת – מתפתחת בגיל הינקות.
גלאוקומה פיגמנטרית – נחיתה של פיגמנט המלנין בעין על אנדותל הקרנית.
מבין גורמי הסיכון לחלות בגלאוקומה, ניתן לציין את עליית הלחץ התוך עיני כגורם סיכון עיקרי. גורמי סיכון נוספים הם גנטיקה והיסטוריה משפחתית, אוכלוסיה מבוגרת – אנשים מעל גיל 40 נמצאים בסיכון מוגבר לחלות, וכן סברה כי מחלות כמו סוכרת ויתר לחץ דם מעלות את הסיכוי לחלות בגלאוקומה.
בתוך קבוצות הסיכון לחלות בגלאוקומה, קיימים מספר גורמים המגדילים את הלחץ התוך עיני, כגון: מתח נפשי, נטילת סטרואידים, הטיית הצוואר כלפי מטה, עם הפנים לרצפה, שכיבה על הגב (אצל חלק מהאנשים), תרגילים איזומטריים מסויימים, כמו הרמת משקולות, וכן עצירת נשימה/נשימה לא סדירה.
הטיפולים הקונבנציונליים הקיימים לגלאוקומה כוללים טיפול תרופתי, ניתוח לייזר וניתוח כירורגי. הטיפול הרווח ביותר הינו טיפול תרופתי בעזרת טיפות עיניים, אשר משפרות את ניקוז נוזלי העין ונועדו להוריד את הלחץ התוך עיני. 80% מהחולים מטופלים תרופתית.
עם זאת, יש גם חדשות טובות – מחקרים עדכניים מראים כי כל אחד יכול גם באופן עצמאי, להוריד את הלחץ התוך עיני בצורה טבעית ובטוחה באמצעות מספר שיטות פשוטות (חשוב לציין, שכל שיטת טיפול עצמאית מהווה טיפול משלים בלבד, בנוסף לטיפול התרופתי המוצע בטיפות):
- הורדת מתח מחיי היומיום.
- אמבטיות חמות.
- מדיטציות.
- התעמלות.
- תזונה מתאימה.
- תרגילי עיניים, שעוזרים להזרמת דם ומגדילים את היקף הראייה.
- שינה בראש מורם ב 30 מעלות.
הוכח, שפעילות גופנית משפרת את זרימת הדם לרשתית ולעצב הראייה, ובדרך כלל מקושרת להורדת הלחץ התוך עיני. פעילות גופנית נכונה יכולה גם למנוע גלאוקומה.
במחקר שבוצע על קבוצת אנשים עם גלאוקומה, שרכבו על אופניים באופן קבוע 4 פעמים בשבוע למשך 40 דקות, נמצא כי לאחר 3 חודשים הופחת הלחץ התוך עיני שלהם ב-20% בנוסף לשיפורים גופניים נוספים. השיפור שהושג נשמר גם עם תרגול של 3 פעמים בשבוע, אך השיפור אבד לחלוטין כאשר הופסקה הפעילות ליותר משבועיים רצופים.
במחקר נוסף שנעשה,בקרב חולי גלאוקומה אשר תרגלו הליכה מהירה במשך 40 דקות, 5 ימים בשבוע למשך 3 חודשים, הופחת הלחץ התוך עיני בכ- 2.5 מ"מ כספית .
חשוב לציין, עם זאת, שתרגילים איזומטריים מסויימים, כמו הרמת משקולות, עשויים להגדיל את הלחץ התוך עיני. וזה גדל אף בצורה משמעותית יותר, כאשר עושים את הפעילות ללא נשימה סדירה (עצירת נשימה, כאמור, מעלה את הלחץ התוך עיני).
בצעו את ההמלצות, הפחיתו את הלחץ הנפשי – ובכך תפחיתו גם את הלחץ התוך עיני!