גם בני גיל הזהב עשויים לרצות להשביח את הנכס שבו הם גרים, וגם הם יצטרכו לשלם מס השבחה. עם זאת, בגלל גילם המתקדם, הם יכולים לקבל הנחות שונות שיחסכו מהם הוצאות גבוהות, ואולי אף פטור.
בעל מקרקעין או חוכר לדורות צריך לשלם מס השבחה אם וכאשר אושרה תוכנית בנין שהביאה לעלייה בשווי של המקרקעין. המס נגבה מכוח הוראות סעיף 196 א' לחוק התכנון והבנייה משנת 1965. המס נגבה על ידי הוועדה המקומית שאישרה את התוכנית שהביאה לכך שערכו של המקרקעין יעלה. ומה נחשב לעלייה בערך המקרקעין? בין היתר, אם הוועדה אישרה הוספת שטח במבנה כלשהו. משום שהשטח הזה מאפשר הוספת חדר, למשל, השווי שלו עלה.
גם בני גיל הזהב עשויים לרצות להשביח את המקרקעין שבהם הם גרים, ובמידה והוועדה המקומית אישרה את התוכנית שלהם שתביא להשבחה של המקרקעין, גם הם יצטרכו לשלם מס השבחה כחוק.
אם כן, הקשישים שווים בעיני החוק, עם זאת, בגלל גילם המתקדם והצמצום המשמעותי ביכולת להביא את הסכומים הנדרשים, בגלל ירידה בכושר העבודה ובהכנסה בגילאים האלו, הקשישים יכולים לקבל הנחות שונות שיחסכו מהם הוצאות גבוהות, ואולי גם פטור.
הנחה בארנונה
במידה וזוג קשישים החליטו להרחיב את הבית שלהם, לא משנה לאיזו מטרה, הם כמובן יצטרכו לשלם מס השבחה למדינה. אבל, מעצם היותם קשישים, הם זכאים להנחה בארנונה, ועל כן, גם אם יצטרכו לשלם את מלוא גובה המס על ההשבחה, לפחות הארנונה שלהם לא תגדל באופן משמעותי, לעומת מי שאין לו את ההנחה.
שמאי מכריע
במידה ויש אי הסכמה לגבי גובה המס, ניתן להגיש בקשה לשמאי מכריע. ייתכן מאוד שהדברים לא נבדקו לעומק והקשישים צריכים לשלם הרבה פחות ממה שנקבע.
פטור
ולא רק שאפשר לקבל הנחה מתשלום מס השבחה, אפשר גם לקבל פטור, כלומר לא לשלם אותו כלל. יש תנאים שונים שאיתם אפשר לקבל פטור מתשלום המס, ביניהם פטור על השבחה של מקרקעין לצורך בניית ממ"ד (פטור ניתן על שטח של 9 מ"ר נטו + קירות), הלא ממ"ד הוא צורך בסיסי של כל תושב בישראל, גם של בני גיל הזהב. תנאי נוסף הוא הימצאות המקרקעין בשטח שעליו המס אינו תקף, למשל שכונות שיקום.
במידה וההשבחה אינה קשורה לממ"ד או אינה של מקרקעין שנמצאים באזורים שעליהם לא יחול המס, בני גיל הזהב יכולים לקבל פטור במידה ומדובר בהשבחה במקרקעין המשמשים להם עבור בנייה של דירת מגורים או הרחבה שלה, ואם הם זכאים לסיוע של משרד הבינוי והשיכון. תנאי אפשרי נוסף הוא אם שטח הבית אינו גדול מ 140 מ"ר, ואם הבעלים מתכוונים לגור בדירה לפחות 4 שנים מגמר הבנייה. כשמדובר בזוג קשישים, כמעט וודאי שיגורו בנכס לזמן הזה לפחות.
אחד התנאים הכי חשובים לגיל הזהב בכל מה שקשור להשבחת הנכס וקבלת פטור הוא השבחה של מקרקעין לצורך ביצוע התאמות נגישות, למשל אם בונים מעלית שנועדה לסייע לקשישים.
ולבסוף, אם בערב ההשבחה, הקשישים החזיקו במקרקעין לפחות 10 שנים, וההרחבה או הבנייה היא עבורם או עבור קרוב, אפשר לקבל פטור.