מספר מחלות יכולות לפקוד את מערכת כלי הדם אך פקקת ורידים עמוקים מהווה את אחת החמורות שבהן. מצב זה יכול להיות מסכן חיים אך כמו כן גם יכול לפגוע באיכות החיים לטווחי זמן ארוכים ולהביא לבצקות, קטיעות איברים וכאבים חזקים. בכל מה שקשור לפקקת המאיימת, אל תתפסו לא מוכנים! יש להקדים תרופה למכה ולמנוע את הופעתה בכל האמצעים.
פקקת ורידים ומנגנון קרישת הדם
מנגנון קרישת הדם הוא זה אשר מאפשר לגוף לסגור כלי דם שניזוק בזמן פציעה ובכך לשמור על לחץ דם תקין. פקקת ורידים הינה מצב בו פציעות מזעריות בדופן כלי הדם של הוורידים העמוקים גורמות להיווצרות קריש דם אשר חוסם בהדרגתיות את מעבר הדם עד למצב בו מורגשת הפרעה משמעותית בצורת בצקות וכאבים. מדובר בתהליך פרוגרסיבי שכן ההיצרות יוצרת זרימה מערבולתית בנקודת החסימה, דבר אשר מגביר את פעולתו של מנגנון הקרישה. פקקת ורידים יכולה להיות מינורית ולא משמעותית או להמשיך ולהתקדם בחסימת כלי הדם ובעיות באספקה ופינוי הדם מהרקמות ו/או להסתיים בניתוק הקריש מדופן הוריד ונדידתו בזרם הדם לאזור הלב והריאות עד למצב מסכן חיים הקרוי תסחיף ריאתי.
אז מה עושים? כיצד מונעים פקקת ורידים?
על מנת למנוע פקקת ורידים יש לוודא כי כל האמצעים ננקטו על מנת שלא להפר את האיזון שבין קצב קרישת הדם ולבין דילולו. ראשית כל, יש לשמור על שתייה מספקת של נוזלים במהלך היום, שכן דם "יבש" וצמיג נוטה מראש לקרישתיות יתר. למעשה, ישנם מצבים שונים אשר מעודדים את קרישתיות היתר ועלינו למנוע אותה ככל שניתן :
-
סטזיס – "חוסר תנועה". בין אם מדובר בעבודה משרדית, סטודנט היושב בשיעורים שעות רבות, טיסה ארוכה, שכיבה במיטה לאחר ניתוח או בזמן מחלה- כל אלה מאופיינים בחוסר תנועה אשר מגבירה את הסיכוי להתפתחות פקקת ורידים עמוקה.
-
עישון – גורם לייצור מוגבר של כדוריות דם אדומות והעלאת צמיגות הדם.
-
טיפולים הורמונליים לרבות שימוש בגלולות למניעת הריון – אף הם מגבירים את צמיגות הדם ולכן מעודדים את התהליך הקרישתי
-
מחלת לב – גורמת לשינויים בזרימת הדם בכלי הדם, הצטברות דם בכלי הדם בגפיים והגברת קצב התהליך הקרישתי.
-
טרשת עורקים – מצרה את דופן כלי הדם ומגבירה את הסיכוי לפגיעה בדופן ועידוד התהליך הקרישתי.
-
מצבים רפואיים נוספים- כגון מחלות תורשתיות (קרישיות דם מוגברת באופן טבעי), מחלות (כגון סרטן), טיפולים תרופתיים אחרים ועוד.
על מנת למנוע פקקת ורידים עמוקים יש להתמיד בפעילות גופנית, לשתות כמות נוזלים מספקת במהלך היום, להימנע מעישון, להקפיד ליטול את תרופות נוגדות הקרישה במרשם הרופא שניתן לנו ובכל מקרה להניע את הגוף לאחר שכיבה או ישיבה ממושכים (כנ"ל לגבי טיסות). חשוב לציין כי ניתן לייצב את המערכת הוורידית בגפיים התחתונות ע"י חבישת גרביים מיוחדות (קומפרסורים) אשר מפעילות לחץ על כלי הדם, מונעות את הצטברות הדם בהם ולכן מפחיתות מהסיכוי לפתח קריש דם.