נדודי שינה יתקפו כמעט כל אדם ללא קשר למינו או גילו אך עבור חלק מהאנשים מדובר בתופעה כרונית אשר פוגעת באיכות החיים לאורך זמן, הן מבחינה נפשית והן מבחינה בריאותית. טיפול בנדודי שינה מותאם לכל מטופל בהתאם לסוג מופע האינסומניה (נדודי השינה), המצב הבריאותי ויכולת ההיענות לטיפול. להלן סקירת כל הטיפולים שתמצאו כיום במרפאות ומכוני השינה המובילים.
הטיפול ההתנהגותי
מקרים רבים של נדודי שינה מתרחשים עקב התנהגויות לא רצויות אשר מחבלות בסיכוי לישון את שנת הלילה באופן מלא כגון יקיצה מוקדמת, קשיי הירדמות, יקיצות תכופות במהלך הלילה ועוד. טיפול בנדודי שינה כאלו יכול לכלול את אחת או יותר משיטות הטיפול ההתנהגותיות הבאות :
· היגיינת שינה – מטרת טיפול זה היא להרגיל את המטופל לדרך התנהגות מסוימת אשר תבטיח את "סטריליות" השינה כגון הימנעות משתיית אלכוהול או צריכת מזונות מסוימים (שוקולד למשל) לפני השינה, להימנע מעישון בשעות הערב או מנמנום במהלך היום, ביצוע פעילות ספורטיבית 4 שעות לפני השינה ועוד.
· שיטות הרפייה והירגעות - טיפול בנדודי שינה עשוי לכלול למידה של שיטות הרפייה (רלקסציה) כדרך חיים. מדיטציה, דמיון מודרך ונשימה מעגלית- כל אלה יכולים לעזור לגוף להתכונן לשינה טוב יותר.
· הגבלת שינה – מניעה עצמית של שינה לאורך שעות היום על מנת למקד את הגוף בשינה בשעות הלילה.
· טיפולים אחרים – מעולם הפסיכולוגיה כגון טיפולים קוגניטיביים, התנהגותיים ועוד.
כל אחד מהטיפולים הנזכרים לעיל, יכול לעשות פלאים גם במקרים של נדודי שינה קשים, ולמנוע שימוש בתרופות שעלולות לגרום לתופעות לוואי במידה כזאת או אחרת.
טיפול בנדודי שינה באמצעות תרופות
ניתן למצוא תרופות רבות אשר משמשות לטיפול בנדודי שינה כאשר כל תרופה נועדה לטפל בסוג אינסומניה שונה בהתאם לתלונות המטופל והממצאים הקליניים. טיפולים בנדודי שינה באמצעות תרופות נחלקים לתרופות אשר באופן כללי מטפלות בחרדה (כגון הוולריאן) עבור אלו המתקשים לישון עקב מחשבות טורדניות ותחושות לחץ, או תרופות אחרות אשר פועלות על המוח בזמנים שונים מבחינת משך ותחילת ההשפעה. עבור יקיצה מוקדמת יש צורך בתרופות אשר מתחילות לפעול מאוחר ומשפיעות זמן רב יותר. עבור קשיי הירדמות יש צורך בתרופה המתחילה להשפיע תוך זמן קצר מרגע נטילתה. כל אדם אשר משתמש בתרופות אלו צריך לקחת בחשבון את האפקט המרדים, במידה ונוהגים או מבצעים פעולות מורכבות ו/או מסוכנות. טיפול בנדודי שינה עשוי לכלול גם את השימוש במשפחות התרופות הבאות – בנזודיאזפינים, נון-בנזודיאזפינים, אגוניסטים למלטונין (הורמון השינה), ברביטוראטים, נוגדי דיכאון, אנטיהיסטמינים ועוד.
רפואה משלימה
חשוב לקבל טיפול בנדודי שינה שמתאים לאישיות של כל מטופל ובו בעת שלא יתנגש עם הטיפול הרפואי, אם ישנו כזה. ניתן אף להשלים את הטיפול הניתן ע"י רופא המשפחה בעזרת, איך לא, הרפואה האלטרנטיבית ומספר האפשרויות גדול וכולל בין היתר שימוש בצמחי מרפא סיניים, פרחי באך, רפלקסולוגיה, הומיאופטיה, שיטות המגע כגון הרייקי והטווינה.
בנוסף, ניתן לפנות לאפיק של אימון אישי על מנת לעבור תהליך של העצמה ושיפור מיומנויות השליטה העצמית.