כאבי ברכיים מהווים תלונה שכיחה בפני רופא המשפחה. מדובר בתופעה אשר הולכת ותופסת תאוצה בשנים האחרונות ולמגמה זו מספר הסברים רפואיים מתקבלים על הדעת. על כל הסיבות להופעת כאבי ברכיים ומדוע מדובר בתופעה מואצת בימינו, נדבר בשורות הקצרות שלפניכם.
פציעות ברכיים
הברכיים שלנו הינם אחד המפרקים הגדולים והחשובים ביותר בגוף. הן מאפשרות לנו ללכת, לטפס, לרוץ ולבצע פעולות שונות של כיווץ והרפיית שרירי הירך והשוק. למפרק זה מספר חלקים שונים כגון ליגמנטים (רצועות), מניסקוס ועוד. אחת הסיבות אשר יכולות להתבטא עם כאבי ברכיים קשורה לפציעה. תנועה לא נכונה, מאמץ יתר של המפרק, מכה או חבלה ומשקל יתר עשויים לגרום לפציעה של אחד או יותר ממרכיבי מפרק הברך. ישנה טענה אשר סוברת כי כאבי הברכיים הפכו לכה נפוצים בשנים האחרונות מאחר והאוכלוסייה סובלת ממשקל יתר ובו בזמן מבצעת פעילות גופנית מוגזמת ללא בקרה או הכוון מקצועי. פציעות נפוצות הינן פגיעות במיניסקוס, בורסיטיס ודלקת בגידים.
אנטומיה של הברך
קיים מבנה מסויים של מפרק הברך אשר מעלה את הסיכוי להופעת כאבי ברכיים בעתיד על רקע שחיקת סחוסים. המבנה יוצר לחץ על הסחוס ושוחק אותו מוקדם מהצפוי. חשוב לציין כי המבנה האנטומי של פלג הגוף התחתון של האדם מאפשר לו לשנות את דפוסי הליכתו בהתאם לשינויים ומצבים רפואיים. כך למשל, האנטומיה שלנו מאפשרת להימנע מתחושות כאב בברכיים (על רקע בעיה בירכיים או הקרנה מהגב) כך שההליכה משתנה ומקלה על הכאב, אך בו זמנית יוצרת עומס על מפרק הברך.
דלקות מפרקים
נדירות יותר מכל הסיבות אשר הוזכרו לעיל אך בהחלט גורמות לכאבי ברכיים איומים, כאשר חלקן אף מסוגלות להוציא את מפרק הברך מכלל פעולה (כגון Rheumatoid arthritis, אוסטאוארטריתיס ועוד). ניתן למנות במשפחה זו גם את השיגדון (גאוט) אשר נובע מרמה גבוהה של חומצה אורית בדם וגם את הפסאודו-גאוט אשר נובע משקיעת מלחי סידן בסחוס המפרקים. כדאי לציין גם את הארטריתיס-ספטי שהינה דלקת ייחודית של המפרקים, שכן היא אינה נגרמת כתוצאה ממחלה אוטואימונית או רמות גבוהות של אלמנטים מסוימים בדם אלא בעקבות זיהום חיידקי אשר ניתן לטיפול ע"י אנטיביוטיקה.
מחלת אוסגוד-שלטר
נערים מתבגרים אשר עוסקים בפעילות ספורטיבית עשויים לחוש כאבי ברכיים כתוצאה מדלקת בברכיים עקב חוסר ברקמת סחוס (הגוף מפתח את עצמו בגיל זה), תופעה הידועה גם כמחלת האוסגוד-שלטר. כאבים אלו אינם מורגשים במנוחה אך בהחלט גורמים לאי נוחות ולעיתים רבות אף את זניחת הפעילות הספורטיבית. מדובר בכאבים אשר אמורים לחלוף מעצמם תוך מספר חודשים (לעיתים אף שנים) וברוב המקרים לא משאירים לאחריהם הגבלה כלשהי בתנועה.
חשוב לציין כי לעיתים כאבי ברכיים כלל אינם נגרמים מבעיות במפרקי הברך עצמם. פעמים רבות מסתבר כי דווקא בעיה בגב תחתון או נוירופתיה פריפרית הם אלה אשר אחראים לתחושות הכאב, למרות שהברכיים יכולות להיות בריאות לחלוטין.