כתיבת צוואה הוא נושא שרוב האנשים מתחמקים ממנו. רובנו עסוקים בחיי היום יום שלנו ונמנעים מעיסוק בנושאים הקשורים בתכנון העתיד הרחוק באופן כללי, ובפטירה שלנו או של קרובינו בפרט. אנשים לא נוטים להקדיש מחשבה יתרה ליום שבו הם כבר לא יהיו. לא הרבה מודעים לכך שבמקרים בהם אדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה, רכושו יחולק בין יורשיו על פי חוק הירושה הישראלי. חוק הירושה הישראלי קובע מי יהיו יורשיו של אדם, את סדר היורשים ואת חלוקת הירושה לפי אחוזים. החוק הוא שרירותי למדי ואין כמעט דרכים לשנות או להגמיש אותו. הפתרון הטוב ביותר למי שדואג לביטחונם של יקיריו ורוצה להבטיח את עתידם הכלכלי הוא כתיבת צוואה. בני זוג שרוצים לדאוג זה לזה לאחר פטירתם, יכולים לעשות זאת באמצעות עריכת צוואה הדדית.
מהי צוואה הדדית?
צוואה הדדית היא צוואה הנערכת בין שני בני הזוג באותו מעמד ובהדדיות. ניתן לערוך
צוואה הדדית כמסמך אחד משותף או כשני מסמכים הדדיים. בצוואה הדדית, כל אחד מבני הזוג מסתמך על הסכמתו של בן הזוג השני בכל הנוגע לחלוקת העזבון במקרה של פטירה של אחד מבני הזוג. הצוואה מתייחדת בכך שהיא הדדית: מה שקבע מצווה אחד בצוואתו, מבוסס על מה שקבע המצווה השני בצוואתו, ולהיפך.
ברוב המקרים מחליטים בני הזוג שבעת פטירתו של אחד מהם, יקבל השני את רכושו. בצוואה הדדית ניתן גם לכלול גורם שלישי בדמות יורשים נוספים וכן לקבוע את סדר היורשים לאחר ששני בני הזוג ילכו לעולמם. היורשים הנוספים, או הנהנים האחרים, הם לרוב ילדים משותפים או קרובי משפחה כמו אחים ואחיות. הצוואה היא מעין חוזה ארוך טווח, המתייחס לעתיד לא צפוי, ומבטא הסכמה משותפת של שני הצדדים באשר לחלוקת נכסיהם. צוואה הדדית מתבססת על עקרון ההסתמכות, שהוא העקרון הראשון במעלה בדיני חוזים. כל צד מסתמך על משנהו שימלא אחר הצוואה ויעביר את כל רכושו לאחר במקרה של פטירה. כאשר אחד מבני הזוג נפטר, בן זוגו הנותר בחיים רשאי לעשות בירושה כרצונו, כל עוד הוא לא פוגע ברכוש של היורש הבא, ולא מפר הוראות אחרות בצוואה.
ביטול צוואה הדדית
עד נובמבר 2005, בן הזוג שנותר בחיים יכול היה לשנות את צוואתו באופן חד צדדי. ב-2005 הוכנס תיקון לחוק הירושה שביסס מספר עקרונות בנוגע לצוואה הדדית: כל עוד בני הזוג בחיים, זכאי כל אחד מהם לבטל את הצוואה. על המבטל לשלוח הודעה בכתב למצווה השני. ברגע שאחד הצדדים ביטל את הצוואה- צוואתו של השני בטלה גם היא. במידה ומצווה השני נפטר ובן הזוג שנותר בחיים מעוניין לשנות או לבטל את הצוואה, עליו להשיב לעזבון את חלקו של המנוח (או שוויו) ורק אז הוא רשאי לצוות את יתרת רכושו.
יתרונות צוואה הדדית
באמצעות עריכת צוואה הדדית בני הזוג זוכים להבטיח את ביטחונם הכלכלי של בן/בת זוגם או ילדיהם לאחר פטירתם. הצוואה היא כלי המאפשר לכל אדם לשלוט באופן בו יחולק רכושו ונכסיו בין יורשיו, ולא להותיר זאת בידי חוק הירושה הישראלי. באמצעותה ניתן לקבוע את היורשים האחרים ואת סדר הירושה. בנוסף, בן הזוג שנותר בחיים יכול לנהוג בירושה כרצונו, ללא חשש ממאבקים בין היורשים או תביעות בבית משפט. צוואה הדדית היא מסמך משפטי מורכב ומאתגר, בעל השלכות לעתיד. ניסוח לא מדויק של צוואה עלול לגרום למכשולים בהוצאתה לפועל ואף לסכסוכים משפטיים. לצורך כתיבת צוואה הדדית רצוי להתייעץ עם עו"ד המתמחה בדיני צוואה וירושה.