הסטטיסטיקה מדברת על כך שבקרב אוכלוסייה של בני 65 ומעלה, כל אדם שלישי סובל מלקות שמיעה. עם הגיל מתרחשים שני תהליכים טבעיים שפוגעים בשמיעה. מצד אחד, עצמות השמע מסתיידות, ומצד שני, ההולכה העצבית נפגעת והשילוב בין שני התהליכים מוביל להידרדרות מתמדת וקבועה של השמיעה בגיל המבוגר. לקות השמיעה כתוצאה משינויים טבעיים מתאפיינת על פי רוב בקושי לקלוט צלילים בתדרים הגבוהים, ולכן האנשים הללו שומעים שמישהו מדבר אליהם, אך הם מצליחים לקלוט רק חלק מהדברים, ולכן נוצרת אי הבנה של הנאמר.
פרט לתהליכים הטבעיים שמתרחשים בגוף, קיימים גם אתגרים נוספים שיכולים להוביל לירידה בשמיעה:
· הצטברות שעווה בתעלת האוזן
· גידול – בין אם שפיר ובין אם לאו
· תגובת לוואי לתרופות
· חבלות – בין אם חדשות ובין אם ישנות
· זיהום ממקור חיידקי או וירלי
· מחלות תורשתיות
בעיות שמיעה רבות מתפתחות לאורך של כ- 30 שנה, ונותנות את אותותיהן בגיל המבוגר. הטיפול בבעיה נובע מטבע הדברים מהמקור שלה, אך לעיתים קרובות הדבר היעיל ביותר הוא מכשיר שמיעה. מוצר זה אומנם לא מחזיר את השמיעה הטבעית, אך הוא משפר בצורה ניכרת את איכות החיים.
כיצד לקות שמיעה משפיעה על איכות החיים?
לקות שמיעה משפיעה באופן דרמטי על איכות החיים, ובעיקר על תקשורת בינאישית. אדם הסובל מבעיות שמיעה מתקשה לנהל שיחה, ומוצא את עצמו מבקש שוב ושוב לחזור על הדברים או שהוא פשוט מוותר על היכולת להבין את הנאמר. שיחות גורמות לעייפות, ובהדרגה האיש מבקש לצמצם יותר ויותר את השיחות שהוא מנהל עם בני משפחתו וחבריו. בצד השני, התרחקות כזו מתפרשת בכך שהאיש אינו חברותי ומנסה להתרחק מבני אדם. את כל אלו אפשר למנוע באמצעות מכשיר שמיעה קטן, שהלכה למעשה מחזיר לאנשים את יכולת השמיעה.
מחסום תדמיתי
בעבר, מכשירי שמיעה סבלו מתדמית ירודה. הם בלטו לעיני כל, וחשפו את לקותו של האיש בפומבי. אנשים רבים שאובחנו כסובלים מבעיות שמיעה, פשוט החליטו שלא להשתמש במכשיר שמיעה כדי להסתיר את המוגבלות שלהם. כיום המצב הולך ומשתפר, וזאת בזכות שיפורים טכנולוגיים ועלייה במודעות.
השיפור הגדול והבולט ביותר הוא הקטנת הגודל של מכשירי השמיעה, שהלכו והצטמצמו. בחלק גדול מהמקרים המכשיר כלל לא בולט מהאוזן, ולכן לא גורם לשום אי נוחות עבור בעליו. מעבר לזאת, המכשירים הללו מתקדמים ביותר, והמגוון הרחב מאפשר להתאים למטופלים רבים את המוצר הטוב ביותר, כזה שיאפשר לו להחזיר את השמיעה לתקן.
התפוצה הרחבה של מכשירי השמיעה גם הופכת את המוצר הזה למקובל יותר בחברה. מהבחינה הזו, התהליך דומה למה שקרה למשקפיים – בעוד שלפני עשרים שנה המוצר גרם לאי נעימות, כיום הוא נתפס כאביזר רגיל לחלוטין, ואף אופנתי. מעבר לזאת, המודעות לפעילותם של מכשירי השמיעה והתפוצה הרחבה של הבעיה הזו גורמת לאנשים להתייחס בצורה טבעית יותר לאנשים שמרכיבים מכשיר שמיעה. למשל, אנשים לא מרגישים שהם צריכים לצעוק כשהם מדברים עם מישהו שיש לו מכשיר שמיעה.
אובדן שמיעה בגיל המבוגר הינו עניין נפוץ ביותר, והחדשות הטובות הן שמכשירי השמיעה המתקדמים של ימינו מאפשרים לאנשים רבים לנהל אורח חיים רגיל לחלוטין.