אין ספק שהמצאת המעליות הקלה רבות על חיינו, אך עם זאת יש להקפיד על בדיקות בטיחות תקופתיות, על מנת ליהנות מיתרונותיהן מבלי להסתכן
אין צל של ספק שהחיים בגיל השלישי אינם פשוטים כלל וכלל. אחת הסיבות לכך היא שרבים המגיעים לגיל הזהב סובלים מקשיים מהותיים בהתניידות, המקשים על כל היבט בחייהם. כתוצאה, הם אפילו לא יכולים לחשוב על מגורים בבניין בו אין מעלית. אבל מה קורה כאשר המעלית שכן קיימת בבניין שובקת חיים? ומה ניתן לעשות כדי למנוע מצבים מהסוג הזה?
נקודת המוצא: מבוגרים אינם יכולים להתנהל ללא מעליות
כצעד ראשון, ראוי לתת את הדעת על הצורך של בני הגיל השלישי במעליות. הנתונים של המשרד הישראלי לבנייה, שפורסמו לפני מספר שנים, מצביעים על חשיבותה של המעלית עבורם: על פיהם, קשישים שמתגוררים בבניין ללא מעלית, פשוט ממעטים לצאת מפתח הבית שלהם. כי איך אפשר אחרת, כשהמסע מחוץ לבית נמשך זמן רב, כרוך במאמצים פיזיים עצומים, ולעיתים אינו בר ביצוע כלל מבחינה מעשית?
לעובדה שקשיש אינו יכול לצאת מהבית, כמובן, השלכות רבות על מצבו. הוא אינו נמצא בפעילות גופנית, שחשובה מאד בגיל הזהב: בכוחה למנוע השמנת יתר, שנפוצה בגילאים אלה, ואף לשפר את ההתמודדות עם מחלות כרוניות. זאת ועוד, כאשר הקשיש מסתגר בביתו גוברת הבדידות שלו, מה שמשפיע לרעה על מצב רוחו, ועלול אף להביא לדיכאון.
מדוע חשובה אחזקת מעליות?
על פי החוק בישראל, החל משנת 1974 נדרש כל בניין בישראל, בו ארבע קומות לפחות, שתהיה מותקנת בו מעלית. חוק זה מגדיל את הסיכויים שבבית האדם המבוגר תהיה מעלית, כמובן, אך לא מוציא מכלל אפשרות מצבים אחרים. בין השאר, ייתכן שהקשיש יתגורר בבית בו פחות מארבע קומות, בבית ישן במיוחד, אך גם בכזה שבו יש מעלית, אך בפועל היא אינה תקינה.
אחזקת מעליות נכנסת לתמונה בנקודה הזו בדיוק. ראשית, מדובר הוא בבדיקות תקופתיות, הנדרשות אחת לחצי שנה לפחות, ומבוצעות על ידי בודק מוסמך: שימוש במעלית מעבר לתקופה זו אסור, וכולל בתוכו אינספור סכנות. היבט אחר של האחזקה הוא, כמובן, התמודדות עם תקלות שונות, שבהחלט אפשריות במקרה של מעליות: אלה עלולות להתרחש במערכת הפיקוד של המעלית, במערכות המכניות, בחיבורי החשמל וכן הלאה.
חשוב להדגיש כי התחזוקה השוטפת צריכה להתבצע בתדירות גבוהה יחסית, כשפרק הזמן בין תחזוקה לתחזוקה אינו עולה על מספר שבועות.
כך ניתן להציל חיים
היבט משלים אחר שמבצעות חברות אשר מציעות שירותים בתחום המעליות, לרבות תחזוקה, עשוי להציל חיים: המדובר הוא בשירותי חילוץ בעת מצוקה, הניתנים 24 שעות ביממה. במקרה של בני הגיל השלישי, כמובן שהמצב הרגיש מחייב פעילות מיידית: חשבו, למשל, על מבוגר שזקוק לשתיה או לתרופות, אך תקוע במעלית. חברות מעליות המציעות שירותים שכאלה צריכות לקבל עדיפות.