עקמת יכולה לפגוע באיכות החיים של בני גיל הזהב ולהצטרף אל שורה ארוכה של בעיות גב. במאמר הבא נבין ממה נגרמות בעיות מן הסוג הזה, כיצד מטפלים בהן ואיך ניתן למנוע מראש את עוגמת הנפש
שומרים על הגב בגיל הזהב
עקמת יכולה לפגוע באיכות החיים של בני גיל הזהב ולהצטרף אל שורה ארוכה של בעיות גב. במאמר הבא נבין ממה נגרמות בעיות מן הסוג הזה, כיצד מטפלים בהן ואיך ניתן למנוע מראש את עוגמת הנפש
רבים מבני גיל הזהב חווים תסמינים של עקמת. מחלה זו מתאפיינת בעיוות בעמוד השדרה ובסטייה של החוליות המרכיבות אותו. העיוות בא לידי ביטוי באי-תאימות בגובה של צמד הכתפיים ולעיתים גם בתופעה דומה בגובה של המותניים. יחד עם זאת, העיוות יכול להופיע כבר בילדות או בגיל ההתבגרות ולתפוס תאוצה עם הכניסה אל הגיל השלישי. ניצני התופעה נזרעים עם צמיחת השלד המואצת ומחמירים עם הזמן.
מחקרים מצביעים על כך שבעיות אורטופדיות עומדות בראש רשימת הנזקים הנגרמים למבוגרים וקשישים. הסיבות לכאבי גב סטנדרטיים יכולות להיות הרגלי שינה ויציבה לא נכונים, היעדר פעילות גופנית או פשוט היחלשות של השרירים והעצמות. חשוב לפנות לטיפול מוקדם ככל האפשר ובעיקר לזהות את סוג הבעיה.
תסמינים של עקמת
הנה כמה תסמינים שיכולים להעיד על הימצאותה של עקמת בקרב בני גיל הזהב וגם בגילאים צעירים יותר:
א. תנוחה, גובה וגודל – מבחינה פיזית ניתן לזהות בעיות גב לפי תנוחה נטויה של עמוד השדרה לצד מסוים. גם גובה מותניים וכתפיים לא שווה מהווה כאמור אינדיקציה, ולצידם מרחק לא שווה בין הזרועות לגוף ובליטות לא שוות של העצמות.
ב. קשיים – המאפיין הבולט ביותר של התופעה הוא התעייפות מהירה וכאבי גב לאחר עמידה ממושכת. בני גיל הזהב הסובלים מתופעה כזו חייבים להחליף את ההרגלים שלהם ולהימנע מהחמרה של המצב. קושי אחר בקרב בני גיל הזהב עם בעיות גב הוא בהתכופפות ובביצוע פעולות שגרתיות כגון החלפת גרביים או נעליים.
ג. נשים וגברים – נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות בעקמת מאשר גברים. היח עומד על 7:1 לטובת נשים, כאשר המאפיין העיקרי הוא גודל או מיקום לא סימטרי של החזה. יש לשים לב לתופעות אלו אצל בני גיל הזהב ולערב רופא נשים, רופא משפחה או אורטופד גם במהלך הבדיקות השגרתיות.
אבחון וטיפול
יש לציין כי העיוות בעמוד בשדרה אינו נגרם מיציבה לא תקינה או מפעילות גופנית לא מאוזנת, אלא בעיקר מהשפעה תורשתית. האבחון של התופעה מבוסס על כתמים בעור, עוויתות מבניות בכף הרגל, גובה לא שווה של הזרועות בעת כיפוף קדימה וכן הלאה. מבחינת טיפול, האפשרויות המקובלות תלויות בחומרת המצב. ניתן לטפל באמצעות מעקב רפואי בלבד, לאחר פיזיותרפיה או עם תיאום של מחוך אורטופדי. במקרים חמורים כדאי להתייעץ עם הרופא לגבי האפשרות של ניתוח לחיבור חוליות.
לסיכום, עקמת היא דוגמא אחת מיני רבות לבעיות גב מהן סובלים בני גיל הזהב. אפשר להתעודד בעובדה שניתן לטפל כיום בבעיות הללו, כל עוד פונים אל אנשי המקצוע ומאמצים את המלצות האורטופדים.