קשישים ובני גיל הזהב יכולים לתבוע מוסד רפואי תוך 7 שנים מיום ביצוע הרשלנות, אולם יש מצבים בהם תקופת ההתיישנות מתאפסת או שאינה מתחילה להימנות. במאמר הבא נסביר מהי רשלנות רפואית ונבין כיצד ניתן להתמודד איתו מבחינה משפטית
קשישים ובני גיל הזהב יכולים לתבוע מוסד רפואי תוך 7 שנים מיום ביצוע הרשלנות, אולם יש מצבים בהם תקופת ההתיישנות מתאפסת או שאינה מתחילה להימנות. במאמר הבא נסביר מהי רשלנות רפואית ונבין כיצד ניתן להתמודד איתו מבחינה משפטית
מתן שירותים רפואיים תוך סטייה מרמת הזהירות הסבירה וכאשר הסטייה גורמת נזק למטופל יוצרים את עוולת הרשלנות הרפואית. רשלנות זו יכולה לבוא לידי ביטוי בתהליכים פשוטים כמו רישום תרופה שאינה מתאימה, או בניתוחים מורכבים ואפילו גרימת מוות לחולה. רשלנות רפואית היא רק סוג אחד של רשלנות ותביעות אזרחיות בגין העוולה הזו משויכות אל דיני נזיקין. לפיכך, תקופת ההתיישנות החלה על תביעות רשלנות רפואית נגזרת גם היא מתוך יחסו של החוק אל דיני נזיקין.
באופן עקרוני, כל תביעה שאיננה עניין במקרקעין מתיישנת תוך 7 שנים. אדם שנפגע מרשלנות רפואית אך בחר לתבוע את המוסד המטפל לאחר חלוף 7 השנים, לא יהיה זכאי לאף סוג של פיצוי או סעד. תביעתו תדחה על ידי בית המשפט על הסף אלא אם כן קיבל חוות דעת רפואית והגיש תביעה טרם חלף הזמן. תקופת התיישנות היא טענת הגנה הנובעת מאינטרס ציבורי לעיסוק בתביעות רלוונטיות בלבד. מצד שני, קיימים אירועים שעוצרים את תקופת ההתיישנות.
מתי לא סופרים את תקופת ההתיישנות?
היכרות עם המשמעות החוקית והמשפטית של תקופת התיישנות רלוונטית בעיקר עבור קשישים ובני גיל הזהב שעוברים ניתוחים רגישים. עוולת הרשלנות כוללת את חובת הזהירות, ההתרשלות וגרימת הנזק וקשיש שיכול להוכיח נזק וקשר סיבתי בינו לבין התנהגות המזיק רשאי לקבל פיצוי. רצוי להתייעץ עם עורך דין מוקדם ככל האפשר ולברר מתי לא מאוחר לתבוע בגין רשלנות רפואית.
אלו הנקודות שניתן להתייחס אליהן טרם הגשת תביעת רשלנות רפואית:
א. הליך משפטי – לא מונים את תקופת ההתיישנות כל עוד מתרחש הליך משפטי בנוגע לרשלנות הרפואית. במידה והחל תהליך משפטי מן הסוג הזה, בית המשפט נדרש לאפס את תקופת ההתיישנות.
ב. הודאה בזכות לקבלת פיצוי – סעיף 9 לחוק ההתיישנות קובע כי במקום בו הנתבע מודה בזכות התובע לפיצוי תתאפס תקופת ההתיישנות.
ג. הימצאות מחוץ למדינה – תקופה בה הנתבע או התובע נמצאים מחוץ למדינה ובעקבותיה לא ניתן לבצע את הבירור המשפטי אינה נחשבת במניין ימי ההתיישנות.
על אף כל האמור לעיל, יש לציין מקרה מיוחד הרלוונטי בעיקר עבור קשישים. במקרה כזה ניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית לאחר נזק שמתגלה רק בתום תקופת ההתיישנות. סעיף 8 לחוק ההתיישנות קובע כי במידה ונעלמו עובדות מהותיות המהוות את עילת התביעה, לא מתחיל מירוץ ההתיישנות אלא לאחר שהעובדות באות לידיעתו של התובע. במילים אחרות, קשיש שלא היה מודע לנזק שנגרם לו יכול לתבוע את המוסד הרפואי בגין רשלנות גם לאחר חלוף 7 שנים מיום הניתוח.