נוטריון רשאי לחתום על צוואה וכך להעניק לה תוקף משפטי. במאמר הבא נסביר מה מאפיין צוואה מן הסוג הזה ומה ההבדל בינה לבין צוואה רגילה
צוואה היא מסמך משפטי באמצעותו יכול אדם להורות מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. המסמך בר תוקף רק אם לא נפל בו פגם שלא ניתן לתיקון ורק אם נעשה באחת הדרכים הקבועות בדין.
אמור לעיל, נוטריון רשאי לחתום על צוואה. המשפט הישראלי לדוגמא מבחין בין ארבעה סוגים עיקריים של צוואות:
א. צוואה בכתב יד – זהו מסמך הכתוב בכתב ידו של המצווה. הוא חתום על ידי המצווה וגם התאריך בו מופיע בכתב יד. הבעיה עם צוואה פשוטה זו היא שעלולות ליפול בה שגיאות רבות שיביאו לפסילתה, בעיקר עקב העובדה שלא מעורב בכתיבתה עורך דין.
ב. צוואה באמצעות עדים – כאן מדובר על מסמך בכתב הנושא תאריך, חתימה של המוריש וחתימה של שני עדים נוספים. זהו הסוג הנפוץ ביותר של הצוואה והוא נערך לרוב במשרדי עורכי דין.
ג. צוואה בפני רשות – סעיף 22 לחוק הירושה מונה מי האנשים בפניהם ניתן לשאת אמירה בעל פה שתהפוך לצוואה בעלת תוקף. ברשימה נכללים שופט, רשם ונוטריון.
ד. צוואה בעל פה – אדם הנמצא על שכיב מרע יכול לצוות בפני שני עדים בעל פה את צוואתו. על העדים לערוך זיכרון דברים ולהפקיד אותו אצל הרשם לענייני ירושה. תוקף הצוואה פג תוך חודש מהרגע בו תם האיום על חיי המצווה.
מה ההבדל בין סוגי הצוואות?
מבוגרים, בני גיל הזהב וקרובי משפחותיהם נדרשים להכיר את ההבדלים המעשיים בין הצוואות על מנת להבטיח חלוקה ראויה של הרכוש. היתרונות של צוואה נוטריונית הם שניתן לשאת אותה בעל פה או בכתב גם ללא צורך בעדים. קשישים המעוניינים לשמור על סודיות יכולים להגיע למשרד פרטי ולשאת את הצוואה כרצונם החופשי.
מעבר לכך, עורך דין המוסמך על פי חוק לאמת, לאשר, להעיד ולערוך מסמכים משפטיים נחשב כאמור לרשות – בדיוק כמו שופט או רשם. עריכת צוואה מולו מבטיחה משקל ראייתי כבד. זו הדרך הטובה ביותר למנוע עוגמת נפש ולפסול טענות עתידיות לפסילת הצוואה.
כללים עבור עריכת צוואה
לא מספיק לפנות לעורך דין מנוסה או להכיר את ההבדלים בין צוואות על מנת להבטיח את מימושן. יש להקפיד על הכללים הקבועים בחוק עבור עריכת צוואה ולוודא שלא נופלות טעויות מצערות. אלו הדגשים העיקריים בכל סוג של צוואה בפני רשות:
- ניסוח חד משמעי ובהיר
- שמירה על נסיבות תקינות לחתימה על הצוואה
- חותמת נוטריון על הצוואה
- הגשה לאישור הרשם לענייני ירושה או לבית משפט לענייני משפחה
לסיכום, רצון המצווה צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות במהלך כתיבת צוואה. כדאי להכיר את ההבדלים בין הצוואות ולהיעזר בידע משפטי.
המאמר נכתב באדיבות דה קלו משרד עורכי דין ונוטריון | רח' תובל 22 רמת גן | 03-5239111