ייפוי כח נוטריוני מאפשר לקשישים ובני גיל הזהב להעביר ליקיריהם את הזכויות לביצוע פעולות משפטיות. במאמר הבא נסביר על סוגים שונים של ייפוי כוח ונבין מהו ייפוי כח בלתי מוגבל
קיימים שני סוגים של ייפוי כח בהם ניתן להשתמש כדי לייפות את כוחו של אדם מסוים לבצע פעולות בשם מישהו אחר. הסוג הראשון הוא ייפוי כח לעורך דין והסוג השני נקרא ייפוי כח נוטריוני. בנוסף, כל אחד משני הסוגים הללו יכול להיות ייפוי כח כללי או ייפוי כח בלתי חוזר. ייפוי כח הוא במילים אחרות מסמך המאפשר לאדם להסמיך אדם אחר לפעול בסוגיות מסוימות בשמו. ההנחיות, ההגבלות והסוגיות בהן פועל המיופה מוגדרות במדויק בתוך מסמך ייפוי הכח החתום על ידי עורך דין או נוטריון.
ייפוי כח נוטריוני מחייב נוטריון לאמת את פרטי המייפה על פי תעודת זהות או דרכון בלבד. המטרה היא לאפשר לנוטריון לוודא כי מי שניצב לפניו הוא אכן מיופה הכח. לאחר מכן הוא מחתים אותו על ייפוי הכח ומקנה לו את האפשרות להשתמש בו.
החוק מחייב שימוש בייפוי כח מן הסוג הזה במספר סיטואציות:
- קבלת משכנתא מהבנק
- ביצוע עסקה במקרקעין
- הוכחת מסמכים בקרב סטודנטים
- הסמכת אדם לביצוע פעולות משפטיות בשם אדם אחר שנוסע לחו"ל
- עריכת הסכם ממון לפני נישואין
מהו ייפוי כח בלתי מוגבל?
יפוי כח בלתי חוזר אינו מוגבל בזמן ומשמעו היעדר יכולתו של המייפה לבטל את ההרשאות של המיופה. ייפוי כח בלתי מוגבל מוענק על מנת לאפשר למיופה לפעול ללא חשש, אך הוא דורש שורה ארוכה של אמצעי בטיחות.
קשישים ובני גיל הזהב לדוגמא יכולים להעניק את הייפוי רק לקרובים מדרגה ראשונה. במקרים אחרים חשוב לבדוק את נאמנותו של המיופה ולהבחין בין ייפוי הניתן לעורך דין, בנק או חברה משכנת.
בכל מקרה, ההסמכה בשני הסוגים של ייפוי כח יכולה להיות גורפת ולכלול נושאים חשובים כמו ביצוע פעולות בחשבון בנק. רצוי לתת יפוי כח מיוחד המתמקד בנושאים לגביהם הוא נחוץ ולפרט בצורה קונקרטית את ההרשאות. תפקידו של נוטריון המעניק ייפוי כח לקשישים לדוגמא הוא לוודא את כשירותם, להבהיר בפניהם את המשמעות של ייפוי כח בלתי מוגבל ואפילו לסרב לתת את האישור במידה ומתעוררות ספקות.
לסיכום, ייפוי כוח ניתן על ידי עורך דין רגיל או נוטריון והוא יכול להיות כללי או בלתי חוזר. בעוד ייפוי כח כללי מעניק לאדם אחד או יותר את ההרשאה לבצע פעולות ולחתום על מסמכים כפי שהסכים והסמיך המייפה, ייפוי כח בלתי חוזר מבטא את היעדר יכולתו של המייפה לבטל את כוחותיו של המיופה ולכן המייפה יכול להמשיך ולפעול בשמו.
המאמר נכתב באדיבות דה קלו משרד עורכי דין ונוטריון | רח' תובל 22 רמת גן | 03-5239111