אחד מכל עשרה ישראלים סובל מלקות שמיעה, מתוכם שני אחוזים מרכיבים מכשירי שמיעה. מדובר במספרים לא נמוכים,
הסיבות לכך הן גיל, בעיות מולדות, ואנשים שהשמיעה שלהם ירדה בעקבות רעשים חזקים, כולל מוזיקה בעוצמות גבוהות.
בישראל קיימות מספר מכוני שמיעה שפזורים בכל רחבי הארץ ודרכם ניתן לרכוש מכשירי שמיעה, המכונים עובדים עם הקופות השונות והרכישה מכוסה באופן חלקי על ידי הקופה ועל ידי ביטוח לאומי. במכונים ניתן גם לבצע בדיקות שמיעה על מנת לוודא האם באמת יש צורך במכשיר. הבדיקה בוחנת את השמיעה על פי פרמטרים של צלילים ודיבור. היא מאפשרת לזהות לקות שמיעה ולהתאים
מכשירי שמיעה. הבדיקות במכונים שונים נערכים על ידי קלינאי תקשורת מוסמכים בדיקות שמיעה נערכות באופן תדיר לתינוקות, ילדים וכן מבוגרים מגיל 40 צריכים לעבור בדיקה אחת לשנה עקב חשש לירידה בשמיעה. הבדיקות משתנות בין תינוקות וילדים לבין מבוגרים, שכן בעוד אצל תינוקות וילדים מנסים לזהות רפלקס או תנועה ביחס לצליל אזי שאצל מבוגרים מבקשים לזהות שמיעה.
סוגי מכשירי שמיעה
בשוק מוכרים כיום 3 מכשירי שמיעה, מכשיר שמיעה שמניחים מאחורי האוזן ומותאמים למבנה שלה. המכשיר עובד באמצעות גלי קול שיוצאים ממנו אל האוזן. המכשירים מתאימים לכל גיל ולכל לקות שמיעה. המכשיר השני מותאם לתוך האוזן, הוא מאפשר שמיעה טובה יותר במרחב הציבורי וכן שיחות טלפון. המכשיר מתאים בעיקר למבוגרים ולמי שסובל מלקות שמיעה בינונית עד קשה. סוג המכשיר השלישי הוא בתוך תעלת האוזן, והוא מתאים רק למבוגרים שלא איבדו לגמרי את השמיעה שלהם.
מלבד הסיווג הזה יש סיווג נוסף בין מכשיר אנלוגי שמתכונת מבעוד מועד לבין מכשיר דיגיטלי שניתן לתכנות בשלבים שונים.
כפי שצויין קודם לכן משרד הבריאות וביטוח לאומי משתתפים במימון מכשירי שמיעה זאת על פי חוק ביטוח ממלכתי. המשרד משתתף ב-75% במימון המכשיר או עד תקרת ההשתתפות שנקבעה עבור אותו מכשיר, התשרה משתנה בהתאם לסוג המכשיר. ההשתתפות ניתנת באמצעות החזר כספי כנגד קבלה. כיום זכאים לקבל תמיכה קטינים עד גיל 18 ומי שביטוח לאומי מגדיר כזכאי כתוצאה מפגיעה מולדת. חשוב לדעת, ההחזר הכספי משתנה ממכשיר שמיעה אנלוגי (עד 3,000 שקל) לעומת מכשיר דיגיטלי (עד 6,000), וכן ניתן להחליף מכשיר כל שלוש שנים. במידה ואתם מתבקשים לרכוש מכשיר שמיעה נוסף, ייתכן ותקבלו הגדלה בתמיכה.
איך מקבלים החזר?
על מנת שההחזר יאושר לכם יש לבצע את הרכישה בארץ במכונים מורשים שעובדים עם הקופות השונות, לשם כך יש לבדוק אילו מכונים עובדים עם הקופה שלכם, את הבדיקה ניתן לבצע דרך הקופה או דרך מכון עצמו. אין משמעות לסניף בו תרכשו את המכשיר אך על מנת שלא תצטרכו לנסוע רחוק בכל פעם שתצטרכו לתקן את המכשיר. במקרה של תיקון, המכון אמור לתת לכם מכשיר חלופי.
לסיכום, אנחנו ממליצים לכם לבצע בדיקות ואם יש צורך במכשיר שמיעה לא לחכות עם זה, על מנת שתוכלו לחזור ולשמוע את הסביבה ואת עצמכם.