גיל הזהב הוא גיל שבו הגוף עובר הליכי שינוי משמעותיים, מה שעלול להביא לשורה ארוכה של סיבוכים שאינם בהכרח נעימים.
אחת ההשלכות על כך היא על בריאות השיניים, הפה והלסת, תחום בו עלולות להיווצר לא מעט בעיות. המאמר הבא מתייחס לסיכונים שמעמיד הגיל המבוגר יותר, מהבחינה הזו, כמו גם טיפים להתמודדות ראויה עם המצב.
נקודת המוצא: מספר הבעיות האפשריות רחב יחסית
המציאות מראה כי שמירה על בריאות השיניים הופכת למשימה מורכבת פי כמה בגיל הזהב. סיבה ראשונה לכך היא שמחקרים מגוונים הצביעו על יחס הקיים בין מחלות שונות בגוף, דוגמת מחלות לב או כלי דם, לבין מחלות חניכיים. היות ואחוז המבוגרים הסובלים מבעיות אלה גבוה ביחס לאוכלוסיה הממוצעת, גדלים הסיכויים אצלם לבעיות דנטליות, חלקן חמורות. לכך ניתן להוסיף בעיות שיניים אשר קיימות אצלם כבר עשרות שנים, שכמובן שלא נוטות להיעלם: אדרבא, בהיעדר טיפול בזמן הנזק רק הולך וגודל למימדי ענק.
תרחיש נפוץ נוסף הוא זה בו הקשישים סובלים מיובש כרוני בפה, כשלעצמו עלול להיגרם עקב מחלות כרוניות, תרופות מסוימות שהם נוטלים ושאר גורמים. לקשישים הסובלים מכך מומלץ מאד להרבות בשתיית מים ובשטיפת הפה שלהם, כשאפשרויות אחרות הן שימוש בתחליפי רוק, שימוש במשחות שיניים הכוללות ריכוז גבוה של פלואור והימנעות ממזונות הנחשבים ליבשים.
הבעיה: השמירה על השיניים לא פשוטה
לכל אלה, יש להוסיף גורמים אחרים המקשים על מלאכת צחצוח השיניים בפרט, והשמירה על בריאות השיניים בכלל. קשישים רבים סובלים מבעיות תפקודיות מגוונות, המביאות לקושי פיזי מהותי בביצוע פעולות הנראות פשוטות על הנייר. זאת ועוד, מחלות שונות, דוגמת דלקות מפרקים, מקשות על צחצוח השיניים באופן יסודי, מה שעלול להביא לנזקים המצטברים להפוך לחמורים עוד יותר.
הקושי הפיזי ממנו סובלים המבוגרים מונע לעיתים גם גיחות למרפאות השיניים, סיטואציה המביאה להביא לדחיית טיפולים הכרחיים. לכך ניתן להוסיף קושי כלכלי המאפיין לא מעט מבוגרים בישראל, הנמצאים בתקופה בה הם כבר לא עובדים – ומכאן שהם לא יכולים להרשות לעצמם הוצאות מסוימות, כולל אלה הנדרשות עבור טיפולי שיניים.
אז מה עושים?
בכל זאת, כאשר מקפידים על מספר דגשים ניתן להפוך את ההתמודדות לפשוטה יותר. חשוב להקפיד לצחצח שיניים לאחר כל אחת מהארוחות ולמצוא דרכים להתגבר על הקושי הפיזי הכרוך בכך. בהמשך לכך, יש להשתמש בחוט דנטלי ולהקפיד לבקר אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה לפחות. בגיל הזהב, הרבה יותר מאשר בגילאים אחרים, חשוב מאד שלא לדחות טיפולים, ולו מכיוון שהדבר עלול להפוך את המצב הדנטלי לחמור פי כמה.
כיום, מוצע מגוון רחב מאד של טיפולים לשיקום הפה, מה שעשוי לאפשר להחזיר לתפקוד מלא את השיניים והלסת. טיפולים משקמים, דוגמת
השתלת שיניים ביום אחד או השמת שיניים תותבות, יכולים לחולל הבדל משמעותי ולשפר את איכות החיים של בני גיל הזהב, כמו גם את הבריאות שלהם, בעשרות מונים.