למעלה מ- 100 אלף קשישים נעזרים במטפלים סיעודיים ברמות שונות של טיפול. מספרים אלו מוכיחים עד כמה מקצוע הסיעוד הוא מהותי כיום.
כידוע עולם הסיעוד מתחלק לשניים, מטפלים סיעודיים זרים שעברו הכשרה בארצם והגיעו הנה על תקן מטפלים סיעודיים, ומצד שני מטפלים מקומיים שסיימו
בית ספר לסיעוד בישראל. מדובר במטפלים שעובדים באופן צמוד עם קשישים ובעלי צרכים מיוחדים, במחלקות סיעודיות או במוסדות שונים שיש בהם צורך במטפלים מסוג זה.
כעת עולה השאלה, כיצד נדע שהמטפל אותו בחרנו, הוא אכן מתאים לנו ואנחנו נמצאים בידיים טובות. כפי שניתן להבין מעצם סוג הטיפול והצורך בו, אנחנו לא יכולים להתפשר על איכותו של מטפל סיעודי, ואנחנו לא יכולים להתפשר על הכימיה איתו ויחסי האנוש שלו. מדובר בשני פרמטרים חשובים ביותר, שמשפיעים על בחירת מטפל סיעודי. בחלק הבא של המאמר, נציג מספר נקודות שיעזרו לנו להחליט האם המטפל שעומד לרשותנו הוא הטוב ביותר.
נקודות שיעזרו לנו לבחור מטפל סיעודי
- נקודה ראשונה, מטפל סיעודי הוא מקצוע אקדמאי לכל דבר. מטפלים סיעודיים מוציאים תואר ראשון בתחום. לכן, כאשר אתם בוחרים במטפל סיעודי, רצוי לבחור מישהו שסיים בית ספר לסיעוד. שם הוא למד את עקרונות הטיפול הן מבחינה מעשית והן מבחינה תיאורטית, כיצד לנהל צוות חולים, הליכי קבלת החלטות, ניהול צוותים מקצועיים ועוד. תואר ראשון במקצוע הוא תנאי הכרחי של משרד הבריאות בשביל לעבור למקצועות אחרים בתחום הרפואה. רצוי לבדוק אילו תעודות עומדות לרשות המטפל, ממתי התעודות, וכן היכן הוא למד. האם מדובר בבית ספר לסיעוד מוכר או שמא מדובר במוסד בחו"ל שאיננו ידוע.
- נקודה שנייה, ותק. אומנם לא כל מטפל סיעודי ותיק הוא טוב וסביר להניח שאם תפנו למטפל סיעודי צעיר, תיהנו ממישהו נמרץ, עם מוטיבציה להוכיח את עצמו, בעל יוזמה ועוד. אך מצד שני, אין חכם כבעל ניסיון, ואדם מנוסה יידע לספק כלים שמטפל צעיר לא בהכרח מכיר או יודע כיצד להביא לידי ביטוי במהלך הטיפול.
- נקודה שלישית, המלצות. בסופו של דבר, המלצות של עובד מוכיחות את יכולותיו, כישוריו וכאן יכולות להראות עד כמה הוא יידע לטפל בנקודות שונות וייחודיות במהלך הטיפול. יש כמובן לברר מי עומד מאחורי ההמלצות, לברר על סוג הטיפול וטיבו, וכן לנסות להוציא עוד מידע אודות המטפל.
- נקודה רביעית, ראיון אישי. זה הזמן שלכם לשאול את כל השאלות החשובות ולהעלות את כל הנקודות. כך תוכלו גם לקבל מידע ישירות מהמטפל, אך גם תוכלו לראות כיצד הוא מתנסח, כיצד הוא עומד בתנאי לחץ, שיכולות לעזור לכם להבין כיצד הוא יתנהל עם המטופל או המטופלת שלכם.