כולנו מכירים את ההשלכות של קרינה אלקטרומגנטית, אך רק מעטים מבינים את ההשפעה שלה על איכות החיים בגיל הזהב ואת הצורך בהתייעצות עם חשמלאי. הנה כל מה שצריך לדעת כדי למנוע נזקים בלתי הפיכים.
הסכנה: קרינה אלקטורמגנטית
חלק ממכשירי החשמל שנמצאים סביבנו גורמים לחשיפה ברמה גבוהה לשדה מגנטי. החשיפה היא לא רק בלתי סבירה ובלתי מוצדקת, אלא גם רצופה וממושכת. קרינה ממכשירי חשמל עלולה לגרום לתחלואת יתר והיא מסוכנת בעיקר עבור קשישים, מבוגרים ובני גיל הזהב. קרינה אלקטרומגנטית עלולה להגיע ממקורות מגוונים כמו גלי רדיו, גלי מיקרו, אור נראה, קרינה על-סגולה, קרני רנטגן וקרינת גמא. חשוב להתייעץ עם חשמלאי לגבי מכשירי החשמל הנמצאים בבית ולהכיר את גורמי הסיכון העיקריים.
איפה נמצאים מכשירי החשמל המסוכנים?
השדה המגנטי סביב מכשירי החשמל מעלה את הסיכון לחלות בסרטן, גורם נזק לתאי הזרע ובתדרים גבוהים עלול לקרוע אלקטרונים מהאטומים בגוף ולהפוך אותם ליונים. בגיל הזהב גם גורמת קרינה ממוצרי חשמל מסוימים להריסה של מבנים מולקולריים שלמים בגוף. זו גם הסיבה לנקיטת משנה זהירות בבדיקות המחייבות שימוש במכשירים רפואיים פולטי קרינה בקרב בני הגיל השלישי.
קרינה לא רק בבית
מכשירי חשמל בולטים הגורמים לחשיפה רצופה וממושכת הם חימום חשמלי תת רצפתי ומיטות מתכוונות מופעלות חשמל, אך חשוב לשים לב גם לשילוב שלהם במוסדות דיור מוגן ובתי אבות. במילים אחרות, הקרינה ממוצרי חשמל לא משפיעה על מבוגרים רק בבית.
התייעצות עם חשמלאי
הדרך הטובה ביותר להפחית את הקרינה היא לתאם בדיקות תקופתיות המבוצעות על ידי חשמלאי מוסמך. זהו איש מקצוע שיכול להגיע לבית הפרטי, למוסדות דיור מוגן או לבתי אבות ולבדוק את הפליטה האלקטרומגנטית של כל מכשיר חשמלי בנפרד. לאחר מכן מסופק דוח ממצאים המשמשים לשינוי המצב הקיים ולטיפול בנקודות מסוכנות במיוחד.
טיפים למניעת קרינה
כדאי לאמץ את הטיפים הבאים למניעת קרינה בכל גיל ולעשות זאת בעיקר בגיל השלישי:
א. כיבוי מכשירים חשמליים בלילה – בני גיל הזהב צריכים להתרגל לכבות את מכשירי החשמל במהלך הלילה. ניתוק של המכשירים מהחשמל גם חוסך בהוצאות וגם מונע התפשטות שדה אלקטרומגנטי בחלל הפנים.
ב. מתן עדיפות לפתרונות קוויים – קשישים בבתי אבות ומוסדות דיור מוגן יכולים לנצל את הפריבילגיה של מתן עדיפות לפתרונות תקשורת קוויים. אלו קווי תקשורת שלא פולטים קרינה ולכן הם מומלצים על פני פתרונות אלחוטיים.
ג. שימוש נכון במחשבים ניידים – מבוגרים שרגילים להשתמש במחשבים ניידים צריכים להציב אותו על שולחן ייעודי. אין למקם את המחשב על הברכיים ועדיף להימנע מנוכחות מוגברות של טלפון סלולארי צמוד לגוף.
קל להתרגל להרגלים נכונים בהפעלת מכשירי חשמל. יש להשקיע משאבים בהגברת המודעות לקרינה ולתת למבוגרים את הכלים להתמודד איתה בצורה אפקטיבית.