משבר אמצע החיים הוא נושא המוכר היטב לאחוז ניכר מהאוכלוסייה. אנשים רבים חווים את השלב בחיים שבו הם בוחנים את חייהם עד לאותה נקודת זמן, כאשר עולות בתהליך בחינה זה תחושות של פספוס, חוסר הגשמה אולי ובעיקר של רצון עז בשינוי. מדובר בתופעה בעלת היבטים פיזיולוגיים וביולוגיים אך בעיקר מחשבתיים, לכן זה אך הגיוני שניתן יהיה לטפל בה באמצעות מהלכים מחשבתיים ושינויים בתחום זה.
זיהוי משבר אמצע החיים
משבר אמצע החיים אמיתי ועוצמתי ילווה ברוב המקרים בהרגשה בלתי ניתנת לשליטה של צורך בשינוי אדיר בחיים, כאשר רבים מהאנשים החווים זאת אכן מבצעים שינויים דרסטיים ומהירים, לעתים כמעט בכל היבטי החיים שלהם. שינוי הוא לרוב דבר טוב המעיד על תנועה ועל חיות, אך במקרה זה, השינוי בהחלט יכול להיות פיתרון רגעי מאוד לבעיה עמוקה יותר, קצת כמו לשים פלסטר על פציעה רצינית המחייבת טיפול מעמיק ומורכב יותר.
שינוי בחיים
מבחינת זיהוי משבר אמצע החיים, יש דוגמאות "פשוטות" יחסית כמו אלה של אנשים בגילאי 40-60 המרגישים שהם חייבים שינוי ואשר אולי אפילו מבצעים שינויים משמעותיים אך לא קיצוניים בחייהם, זאת כאשר הצורך בשינוי מגיע ממקום של תחושות פספוס או חוסר בהנאה מהחיים. זיהוי של מקרים קשים וקיצוניים יותר הוא לרוב קל יותר וכולל ביצוע שינויים דרסטיים – למשל גבר החווה משבר ופתאום עוזב הכול והופך את חייו, עוזב את אשתו ואת הבית, מושך את חסכונותיו ועובר לגור במקום אחר לחלוטין (דוגמא קיצונית אך אפשרית).
שינוי בחשיבה כטיפול יעיל וארוך טווח למשבר אמצע החיים
כאמור, משברי אמצע החיים נובעים בחלקם מסיבות ביולוגיות טבעיות של הגוף המתבגר והמזדקן. אך עיקר המשבר נובע על פי מרבית המומחים מגורמים רגשיים ונפשיים – למשל השוואה לאנשים אחרים, מצב שבו הילדים כבר גדלו ופתאום האדם מוצא עצמו כביכול נטול משמעות בעולם וכיוצא באלו. מכיוון שמדובר ב"בעיה" שמהותה מחשבתית ורגשית, ניתן להשיג תוצאות טיפוליות מרשימות וברות קיימא באמצעות תהליכי שינוי מחשבה ועבודה על ההיבטים הרגשיים והנפשיים של כל אדם. להלן כמה דוגמאות לטיפולים יעילים ורלוונטיים במשבר אמצע החיים באמצעות שינוי מחשבה:
- שיטת NLP: התרגום העברי לשיטה פורצת דרך ומרתקת זו הינו "ניתוב לשוני פיזיולוגי. מהותה של שיטת NLP היא לחולל שינוי בהתנהגות ובתפישת המציאות של אדם, באופן מהיר, יעיל ועמוק. השיטה משלבת היבטים פיזיולוגיים-נוירולוגיים, הבנת היבטים לשוניים, הקשרם והאינטראקציות הנוירולוגיות שלהם וסוג של "תכנות" מחדש של המחשבה. שיטת NLP מאפשרת שינוי הרגלים, שינוי תפישה עצמית, דפוסי מחשבה וכו', כאשר כל זה רלוונטי מאוד למשבר אמצע החיים.
- דמיון מודרך: טיפולים שבהם המטופל מודרך במחוזות דמיונו, במטרה להגיע למקור של דפוסי חשיבה ופעולה שונים, כאשר מתוך הבנה זו ניתן לבצע תיקונים ושינויים מחשבתיים לשיפור איכות החיים בכללותם.
שיטות נוספות העשויות להיות רלוונטיות הן שיטת "המסע", שיטת ביירון קיטי, טיפול פסיכולוגי "סטנדרטי", טיפול באמצעות תיאטרון וכן הלאה.