סרטן העור הפך לסוג הסרטן הנפוץ ביותר בישראל, והוא נגרם בעיקר בעקבות חשיפה לא מבוקרת לשמש. אחת הסיבות לעלייה בתחלואה של סרטן העור קשורה להידלדלות שכבת האוזון, שתפקידה להגן עלינו מקרינת השמש. הפגיעה בשכבת האוזון נגרמת כתוצאה משימוש מוגבר בגזים תעשייתיים שונים בעשורים האחרונים.
אנשים מבוגרים נמצאים בסיכון
אחת מקבוצות הסיכון של סרטן העור הם אנשים מעל גיל 50. למניעת המחלה, חשוב להגן על העור מחשיפה ארוכה לשמש בשעות החמות. כיום קיימות שיטות טיפול שונות בסרטן העור, וניתוח מוז נחשב לשיטה יעילה ומתקדמת.
אבחון סרטן העור
במידה ואתם מבחינים בהופעתם של נקודות חן או כתמים חדשים על העור אשר מעוררים חשד בעיניכם, כדאי לפנות מיידית לרופא עור. על מנת לאבחן האם מדובר בנקודת חן סרטנית יהיה צורך בביופסיה. במידה ומדובר בסרטן העור, הרופא המטפל ימליץ על המשך טיפול- צריבה או הקפאה של הנגע או כריתה כירורגית. בדומה לסוגי הסרטן האחרים, גם במקרה זה ישנה חשיבות לגילוי מוקדם של המחלה, מכוון שזה ישפיע על סיכויי ההחלמה ועל חומרת הטיפול. לכן אין להתעלם מהחשדות ויש לפנות לבדיקה.
מהי בעצם שיטת מוז?
השיטה כוללת ניתוח להסרה של הגידול וכמו כן שחזור העור במקום בו היה הנגע. לשיטת מוז אחוזי ריפוי גבוהים- אצל
95%-
99% מהמטופלים הגידולים הממאירים לא יחזרו, כלומר במקרים אלו השיטה מצליחה להביא לריפוי לטווח ארוך. הטיפול יתבצע ע"י רופא
מומחה לניתוחי מוז.
טיפול בשיטת מוז נערך בכמה שלבים:
1. ניתוח להסרת הגידול - הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית ושלב זה נמשך לרוב כרבע שעה. בסיומו הפצע נחבש והמטופל ממתין להמשך הטיפול.
2. בדיקת הגידול במעבדה - הגידול שהוסר נשלח לבדיקת מעבדה, שם עובר הקפאה, חיתוך לפרוסות רקמה ובדיקה תחת מיקרוסקופ. מטרת הבדיקה לגלות האם הגידול הוסר במלואו. שלב זה נמשך כשעה.
3. ניתוח חוזר - במידה והתגלה בבדיקת המעבדה שהרקמה החולה לא הוסרה בצורה מלאה, יהיה צורך לבצע ניתוח חוזר. ברוב המקרים נדרשים 2-3 ניתוחים עד להסרה מלאה של הנגע.
4. שחזור שכבת העור - בשלב זה מתבצע שחזור העור במקום בו היה הנגע, באמצעות מתלה או שתל עור. תהליך השחזור ייקח בחשבון הן את פן האסתטי והן את הפן התפקודי של העור באזור זה. לרוב השחזור יערך כבר באותו יום והמטופל יוכל להשתחרר הביתה תוך מספר שעות, ללא צורך באשפוז. בחלק מהמקרים הליך השחזור יתבצע מאוחר יותר (לאחר כמה שבועות) ועד אז המטופל יישאר עם פצע חבוש.
מתי יעשה שימוש בשיטת מוז?
היות ומדובר בשיטת טיפול יקרה, נעשה בה שימוש רק במקרים מסוימים:
• בהסרת גידולים הנמצאים באזורים בגוף בהם ישנה חשיבות רבה לשמירה על האסתטיקה: בפנים, בצוואר, בזרועות, בחזה, בכפות הידיים ובכפות הרגליים.
• בהסרת גידולים "אלימים" ובעלי נטייה לחזור.
• בהסרת גידולים בתאי הקשקש ובתאי הבסיס (לגבי מלנומה השיטה עדיין בשלבי מחקר).
תהליך ההחלמה לאחר הניתוח
ניתוח בשיטת מוז נחשב להליך קל יחסית, לרוב אינם צפויים כאבים ואין צורך באשפוז. ב- 24 שעות שאחרי הניתוח מומלץ לנוח, וכאשר אתם עוברים את הניתוח בגיל מבוגר יתכן שתצטרכו מנוחה ארוכה יותר. יתכנו תופעות שונות כגון נפיחות, דימום קל או כתמים כחולים, אשר אינן צריכות לעורר בכם דאגה (הן שכיחות והן יחלפו). התפרים יוסרו תוך שבועיים מהניתוח. שתל העור צפוי להיראות מעט שקוע, אך הוא מתמלא תוך שנה מהניתוח.