כאשר אנו מדברים על הפרעות קשב וריכוז, הנושא הראשון שעולה לנו בראש הוא ילדים היפר אקטיביים עם בעיות בלימודים וקושי בחינוך של ההורים.
העניין הוא שלא שם נגמרת ההתמודדות עם הבעיות הללו, שכן ככל שעולים עם הגיל, עדיין ניתן לראות את בעיות הקשב ואת מורכבות הריכוז. חשוב לציין כי לאור מחקרים שהתבצעו לאורך השנים וכאלה שעדיין מתבצעים, טיפול בהפרעות קשב וריכוז הוא מצב אפשרי ובהחלט ניתן לקיים אורח חיים תקין , כאשר יודעים כיצד לאבחן ומהם התסמינים.
התסמינים והמאפיינים
מכיוון שבעיות הקשב והריכוז אינן בהכרח נעלמות עם הגיל, גם המאפיינים והתסמינים שלהן ממשיכים ופוגעים ביכולת שלנו לתפקד. ניתן לראות שאנשים הסובלים מן הבעיות הללו עומדים במובנים רבים במקום, אינם מצליחים באמת למלא אחר שאיפותיהם, שכן תסמיני ה-ADHD מאוד ברורים. ניתן לראות שחוסר יכולת לסיים כמעט כל משימה שהיא, האופי לדחות דברים לאחר כך, הקושי לארגן בצורה נכונה את הזמן ועוד. כך נוצר מצב מתמשך של תסכול שיכול לבוא לידי ביטוי באופנים שונים, כמו התעצמותן של האימפולסיביות ושל ההיפר אקטיביות. צריך לזכור כי מחקרים מוכיחים כי גם בגיל הזהב יש מי שעדיין סובלים מן הבעיה, כאשר ההתמודדות היא מעט שונה, שכן אורח החיים הוא שונה.
לאבחן ולטפל
האבחון של
הפרעות הקשב והריכוז בקרב מבוגרים, ממש כמו אצל ילדים, מתבצע על ידי איש מקצוע מיומן ומנוסה. ניתן להתייעץ עם רופא מומחה, כאשר הבדיקה אינה מחייבת בדיקות נוספות. במידה ומאובחן האדם ב-
ADHD, ניתן בתור התחלה להבין שאין לאדם אופי מסוים, אלא הוא פשוט נמצא במצב פיזיולוגי כזה או אחר שניתן לטפל בו בצורה יעילה ותומכת. לצורך העניין, קיימים שני טיפולים מאוד יעילים לבעיות הללו. הטיפול הראשון הוא תרופתי והטיפול השני הוא התנהגותי קוגנטיבי. לכל מטופל ניתן להתאים את הטיפול המתאים ביותר, גם בהתאם להמלצות איש המקצוע וגם בהתאם להעדפות המטופל. כמובן שלכל טיפול יש את היתרונות ואת החסרונות שלו עבור כל אחד ואחת, אך לאחר תהליך האבחון וההיכרות של המטפל עם המטופל, ניתן להציע טיפול אפקטיבי יותר, גם אם מדובר על שילוב בין שני הסוגים.
לשנות ולהשתנות
כאשר מבינים שיש בעיה הדורשת טיפול, ההתמודדות עם התהליך הטיפולי שונה לחלוטין. ברגע שמבינים כי ניתן לחיות עם בעייות קשב וריכוז, גם בגיל מבוגר יותר ואפילו בגיל הזהב, זה משמעותי.