תוחלת החיים המתארכת בעולם המערבי בעשורים האחרונים, הובילה לכך שענף הרופאה המודרני מעמיד מגוון נרחב של פתרונות ניתוחיים לאוכלוסיית הגיל השלישי. אחד מהפתרונות הניתוחיים המוצעים לבני הגיל השלישי הינו ניתוח בריאטרי המיועד לצרכי קיצור הקיבה והשלת קילוגרמים (רבים) מיותרים מהגוף.
בדומה לכל הליך ניתוחי בקרב בני הגיל השלישי, גם ניתוחים בריאטריים למטרת
קיצור קיבה, מיושמים בהתאם למצבו הבריאותי-נפשי של המטופל. ברוב המקרים, הניתוחים לקיצור הקיבה מומלצים לכל אדם הסובל מהשמנת יתר, וזאת בשל הסיכונים הבריאותיים הנלווים לתופעת ההשמנה.
בקרב בני הגיל השלישי (60 ואילך), הניתוח לקיצור הקיבה, נקבע בהתאם לכל אחד מהפרמטרים הבאים:
- גיל המטופל
- מצב בריאותו הנוכחי וההיסטוריה הרפואית שלו
- משקל גופו הנוכחי והיסטוריית טיפולי ההרזיה אותם הוא עבר לאורך השנים
- הרגלי האכילה שלו הנוכחיים
- מצבו הנפשי של המטופל וטיב היחסים בינו ובין סביבתו הקרובה, לרבות, בני משפחתו ומעגל מכריו הקרוב.
כמו כן, הצוות הרפואי המטפל, בוחן מה היא רמת המודעות של המטופל בנוגע להשלכות הבריאותיות של ההליך הניתוחי והאם הוא בעל מוכנות לשינוי באורחות חייו.
ההכנות הרפואיות הנלוות להליכי ניתוח בריאטרי
בדומה לכל אוכלוסיית גיל אחרת העומדת לקראת הליכי ניתוח בריאטרי, גם מטופלים מקרב בני הגיל השלישי נדרשים לעבור סדרת בדיקות מקיפות לצורך קבלת ההחלטה בנוגע להתאמתם להליך הניתוח. בדיקות אלו כוללות בין היתר: בדיקות הורמונאליות, בדיקת תפקודי ריאות, בדיקת אק"ג, בדיקות דם כלליות, בדיקות אולטרא סאונד בטן ועוד.
ניתוחים בריאטריים – ההליך הניתוחי
בישראל מיושמים ארבעה סוגים שונים ניתוחים בריאטריים: ניתוח מעקף קיבה, ניתוח טבעת מתכווננת, ניתוח שרוול קיבה וניתוח מעקף תריסריון. המשותף לכל סוגי הניתוחים הוא שהם אינם מיושמים באמצעות פתיחת הבטן אלא באמצעות שיטה המכונה: הלפרוסקופית. באמצעות שיטה זו, נוצרים חמישה או שישה פתחים זעירים בדופן הבטן, באמצעותה מוחדרת מצלמה זעירה המאפשרת לצוות המטפל להיחשף לתמונה ברורה ומדויקת של הקיבה ויתר האיברים הפנימיים בבטן. בפתחים שנוצרו מוחדרים גם האמצעים הניתוחיים באמצעותם מיושמת פעולת קיצור הקיבה.
הירידה במשקל לאחר ההליך הניתוחי מתרחשת לאורך תקופה של שנה עד שנה וחצי מיום הניתוח. תוצאות הניתוח לאורך זמן תלויות במידת הרצון והמחויבות של המנותח לאורך כל התקופה, ולכן, מומלץ לבחון היטב מהי יכולת פיתוח הרגלי תזונה ובריאות בקרב בני הגיל השלישי המעוניינים לבצע את ההליך הניתוחי. שיעורי ההצלחה של סוגי הניתוחים הבריאטרים השונים נעים בין 50 ל-95 אחוזי הצלחה.