תסמונת דום נשימה בשינה היא הפרעת שינה הבאה לידי ביטוי בהפסקות נשימה במהלך השינה. ככל שהגיל עולה, עולה הסיכוי לדום נשימה והגיל השלישי נחשב לאוכלוסייה ברמת הסיכון הגבוהה ביותר.
כאשר תסמונת דום נשימה חוזרת על עצמה שוב ושוב במהלך השינה, היא גורמת לפגיעה משמעותית באיכות השינה וכתוצאה מכך הסובלים מתופעה זו עלולים לחוש עייפות חמורה במהלך שעות היום. במקרים החמורים ביותר הלוקים בתופעה זו נמצאים בסיכון להירדמות תוך כדי נהיגה או תפעול של מכשור כבד מסוגים שונים.
מהם הגורמים המובילים להתפתחות של דום נשימה בשינה?
- דום נשימה חסימתי – דום נשימה בשינה ממקור חסימתי נגרם כתוצאה מצניחת החך הרך ובסיס הלשון במהלך השינה, הגורמת לחסימת נתיבי האוויר. חסימת מעבר האוויר גורמת להפסקת הנשימה ובעקבות זאת רמת החמצן בדם יורדת במהירות ובסופו של דבר החולה מתעורר. היקיצה הקצרה מסייעת לחידוש הנשימה שכן היא גורמת לפתיחת מעברי האוויר. בדרך כלל מדובר בהפסקות נשימה הנמשכות בין עשר שניות לחצי דקה לכל היותר, אם כי במקרים חריגים במיוחד, אין זה מן הנמנע שהנשימה תופסק למשך שתי דקות.
- דום נשימה מרכזי – דום נשימה מרכזי מופיע על רקע היעדר גירוי חשמלי מהמוח לשרירי הנשימה. מדובר בסוג נדיר יחסית של דום נשימה שיכול להיגרם כתוצאה מחוסר התפתחות של אזור זה במוח (גורם השכיח בעיקר בקרב תינוקות) או על רקע פגיעה מוחית (נפוץ יותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת).
- דום נשימה משולב – במקרים מסוימים ההפרעה נוצרת על רקע גורם חסימתי וגורם מרכזי, המופיעים במקביל.
מהם התסמינים של דום נשימה בשינה?
לתסמונת דום נשימה בשינה ישנן השפעות רבות ביותר על הסובלים ממנה, כשבין היתר התסמונת באה לידי ביטוי בתחושה של יובש בפה, נחירות רמות, עייפות ואף ישנוניות במהלך היום, יקיצות תכופות במהלך הלילה ועוד בעיות שסובלים מהם לרוב בגיל מבוגר. חשוב לציין כי בחלק ניכר מהמקרים הסובל מהתסמונת לא מודע לכך שהוא מקיץ משנתו במהלך הלילה, גם במקרים שבהם מדובר בעשרות עד מאות יקיצות מדי לילה.
התסמונת גם מגדילה את הסיכוי לסבול מיתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב ואם לא די בכך, הרי שהסובלים מדום נשימה בשינה נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בדיכאון ובהפרעות קשב וריכוז.
כיצד ניתן לטפל בסובלים מדום נשימה בשינה?
הטיפול בתסמונת
דום נשימה בשינה ניתן לכל מטופל ומטופל באופן אישי, שכן מדובר בטיפול המשתנה בהתאם למספר פרמטרים אינדיבידואליים. כך, לדוגמה, אם מדובר בתסמונת שהתפתחה על רקע השמנת יתר, די יהיה בהפחתת משקל בשביל לגרום לשיפור ואף להחלמה מלאה. כמו כן, ניתן לעתים להיעזר במכשיר הנקרא
CPAP, המונע את צניחת הרקמות במהלך השינה על ידי הזרמת אוויר.
אפשרות טיפול נוספת היא לדוגמה התקן לקידום הלסת, המורכב על השיניים לפני הכניסה למיטה בלילה, שתפקידו לדחוף קדימה את הלסת התחתונה. באופן זה הוא מוביל לדחיפה של בסיס הלשון ומגדיל את המרווח של הלוע על מנת לשפר את זרימת האוויר במהלך השינה. במקרים חמורים יותר, ניתן לשקול התערבות כירורגית. הכוונה היא לסוגים שונים של ניתוחים המיועדים לגרום לשיפור פרמננטי בזרימת האוויר.
במידה ומדובר בחולה בגיל מבוגר, כדאי להיזהר בפעולות העזרה בכדי לא לגרום לנזק שלא בכוונה.