כשמדברים על המושג "משכנתא", מרבית האנשים מפרשים אותו כהלוואה הניתנת לצורך רכישת דירה.
ואכן, ברוב המקרים זוהי התמונה. המאמר הנוכחי מתייחס, לעומת זאת, לתרחיש אחר שמאפיין את בני גיל הזהב. זהו המקרה של משכנתא לפרישה, הידוע יותר בתור "משכנתא הפוכה". אז מה המאפיינים העיקריים של משכנתא מהסוג הזה? ואיך מקבלים את ההחלטה המושכלת ביותר בתחום?
מה הופך משכנתא להפוכה?
משכנתא הפוכה מיועדת לבני גיל הזהב (60 ומעלה), אשר מחזיקים בנכס מגורים הרשום על שמם. ברמת ההגדרה, זוהי הלוואה שמקבלים המבוגרים בעבור משכון הדירה בה מחזיק האדם המבוגר, הלוואה שסכומה נקבע בהתאם לערך הנכס ולגיל האדם הלווה. את כספי ההלוואה, הם נדרשים להשיב רק כשהם עוזבים את הבית. יש להדגיש כי לרוב ניתן לקבל משכנתא הפוכה רק עבור נכסים הנמצאים באזורים עירוניים ואשר הערך שלהם הוא 140,000 דולרים לפחות: החדשות הטובות הן שמרבית הנכסים בישראל עונים על ההגדרות האלה.
הנקודה המרכזית היא שמשכנתא הפוכה לבני גיל הזהב מגלמת בתוכה לא מעט יתרונות חשובים. היא מאפשרת, ברמת העל, לקבל כספים בשיעור משמעותי שיכולים לשמש את האדם המבוגר לכל מטרה, באשר היא, מבלי שהוא צריך למכור את דירת המגורים שלו: למעשה, הוא אפילו לא נדרש לפנות את הדירה כלל. המשכנתא לא מצריכה בטחוניות נוספים, ערבות אישית או התחייבויות להעביר לבנק סכומי כסף כאלה או אחרים, שעשויים להגיע למימדי ענק. בנוסף, דרישות הסף כאן מאד נמוכות, כך שכמעט כל אדם מבוגר יוכל לקחת את ההלוואה, בלי קשר להכנסה השוטפת שלו (אם קיימת בכלל הכנסה, שכידוע אינה מובנת מאליה בגילאים אלה).
כך עושים זאת נכון
בחירה במסלול של משכנתא הפוכה, ממש כמו הגרסה המוכרת יותר של המשכנתא, אינו בהכרח דבר פשוט כלל וכלל. יש לא מעט משתנים שצריכים להיכנס לתוך משוואת הבחירה, משתנים שאף מבדילים בין המסלולים השונים המוצעים בתחום. במצב הדברים הזה, האדם המבוגר או בני משפחתו רצוי שיקבלו את ההחלטה רק לאחר שהם נעזרים בשירותיה של
חברת ייעוץ משכנתאות מקצועית, שאנשיה מכירים את התחום כמו את כף ידם. החברה תוכל לבחון את המאפיינים הספציפיים של המקרה, דוגמת צרכי האדם וערך הנכס, ולבנות עבורו את מסלול המשכנתא ההפוכה האידיאלי. הדבר יאפשר לו להפיק את המקסימום מהנכס – תוך כדי קבלת סכומי כסף ראויים שיאפשרו לו להתנהל בכבוד ובהנאה רבה בשנים המאוחרות של חייו.