עו"ד ירושה יכול לסייע במקרה של התנגדות לצוואה. זהו מקרה נפוץ מכפי שנהוג לחשוב, כאשר בדרך כלל ההתנגדות מגיעה מטעם קרובי המשפחה של הנפטר. אלו הדגשים המשפטיים העיקריים המלווים התמודדות עם התנגדות מן הסוג הזה:
א. הגשת התנגדות - החוק מאפשר לאדם שגילה על
צוואה המקפחת אותו להגיש התנגדות בצורה מסודרת. ראשית יש לבצע בדיקה מול רשם הירושות האם הצוואה הוגשה לקיום ואם הדבר פורסם בעיתון, כאשר בשלב השני עומדים לרשות אותו אדם 14 ימים לטובת הגשת הבקשה.
ב. התנגדות לצוואה שכבר קוימה - החוק גם מאפשר התנגדות לצוואה שכבר קוימה, בין אם באופן מלא או חלקי. כאן יש לפנות לרשם הירושה בבקשה מתאימה הנערכת על ידי עו"ד ירושה. הבקשה חייבת להכיל מידע שלא היה ידוע למבקש הביטול במועד בו ניתן היה להגיש את ההתנגדות המקורית.
ג. סריקת העילות - התנגדות לצוואה שמקובלת על רשם הירושה והגופים המשפטיים עוברת סריקה יסודית. חובת הזוכה המפורט בצוואה לאפשר את הסריקה של כל עילות הפסילה הרלוונטיות. יתרה על כך, יש לבחון פגמים צורניים בצוואה על מנת לבטל אותה.
ד. עילות להגשת התנגדות - במקרה של התנגדות לצוואה חשוב להגיש את הבקשה לעיל על פי עילות המקובלות בחוק. כאן מדובר בעיקר על עילות כגון השפעה בלתי הוגנת על כותב הצוואה, תרמית ואפילו הונאה. ככל שהעילה תהיה מקובלת ולגיטימית יותר, כך סביר להניח לאישור מהיר של ההתנגדות.
כיצד מונעים התנגדות?
התייעצות עם עו"ד ירושה היא תמיד פעולה רצויה במקרה של הכנת צוואות. התייעצות כזו יכולה למנוע התנגדות מצד הגורמים המעורבים או תום לב מבחינת המצווה עצמו.
רצוי להכין את ההגנה כנגד ההתנגדות במידה והיא צפויה מראש, עוד בחיי המצווה. את זה עושים בהכללת מנגנוני הגנה במסגרת הצוואה ובאמצעות איסוף נתונים שיסייעו לתהליך הגנה אפקטיבי. נתונים אלו יכולים להיות למשל חוות דעת רפואית. את חוות הדעת כדאי לקבל בתאריך סמוך ככל האפשר למועד עריכת הצוואה כפי שבוצעה מול עורך דין.