כאשר אנחנו מדברים על סוגי סרטן נפוצים בחברה האנושית כיום, ובוודאי בהקשר של מחלת הסרטן במדינת ישראל – אי אפשר להתעלם מהפרופורציה ההולכת וגדלה של אבחוני סרטן העור. ראשית, עלינו להבין בדיוק את המחלה הזאת, שנחשבת לייחודית גם בתחום חקר הסרטן והטיפול בו. סרטן עור הוא סרטן המתבטא בגידולים ממאירים על גבי העור שלנו, שהם למעשה התרבות בלתי מבוקרת של תאי עור. הגורם המוביל והמובהק ביותר להתפתחות ולהתפרצות של סרטן עור, במיוחד בכל הנוגע למדינת ישראל, הוא קרינת UV – קרינת השמש המזיקה, אשר בחשיפה לא מוגנת ולא מבוקרת גורמת, בעיקר אצל אנשים בעלי עור בהיר, להתפרצות של מחלת הסרטן. שלושת הסוגים של סרטן זה, בהם ניגע עוד רגע, הם מסוגי הסרטן הנמצאים בעלייה החדה ביותר מבחינת שכיחות, וזאת תוצאה ישירה של תהליכים כמו הידלדלות שכבת האוזון, זיהום אוויר, עישון סיגריות וכן מתקני שיזוף מלאכותיים שונים.
כיצד ניתן לזהות סימנים שונים לסרטן עור, בהתאם לסוגי הסרטן השונים?
- מלנומה – מלנומה היא למעשה סרטן העור הקטלני ביותר, וישראל היא מדינה בעלת שיעור מלנומה מהגבוהים בעולם – למעלה מ-1,300 חולים חדשים מדי שנה. עם זאת, אבחון מוקדם של מלנומה יוביל, ככל הנראה, לריפוי מלא של המחלה, מול גילוי מאוחר שסיכוי גבוה שיהיה קטלני. המלנומה מתאפיינת בצבעים של חום עד שחור בעור, כאשר מלנומה אגרסיבית יכולה להיות גם בפיגמנטים של אדום וורוד. סממנים עיקריים שמקלים על אבחון המלנומה יכולים להיות שינוי בגודל שומות ל-5 מילימטר ומעלה, שומות שאינן סימטריות, צבע שונה או גובה שומה גבוה מעל פני העור.
- קרצינומה של תאי בסיס – זהו סוג סרטן העור השכיח ביותר, שתופס כ-95% ממקרים סרטניים בעור ככלל. זהו גידול המתפתח באיטיות באזורים חשופים לשמש – כתפיים, קרקפת, וכדומה. מאופיין בכלי דם בולטים בתוך הגידול עצמו, וכן בכך שמדובר במחלה אותה ניתן למנוע בקלות יחסית באבחון מוקדם.
- קרצינומה של תאי קשקש – סרטן המתפתח בשכבת האפיתל של העור, נחשב לפחות מסוכן מהמלנומה. מאופיין בהופעה של כתמים מחוספסים בצבעים חום עד אדום באזורים חשופים לשמש, ומאפיין בעיקר אנשים שהמערכת החיסונית שלהם חלשה במיוחד – חולי איידס, מושתלי איברים וכדומה.
במיוחד ככל שאנחנו מבוגרים, חשוב לבדוק את עצמנו לעתים קרובות
סרטן העור, על סוגיו השונים, נחשב כיום לאחד מסוגי הסרטן בהם ניתן לטפל בצורה האיכותית ביותר עד כדי ריפוי מלא, אם מגלים אותם מוקדם מספיק. לכן, חשוב במיוחד לבצע את הבדיקות הרלוונטיות גם בכוחות עצמנו וגם באמצעות הסביבה שלנו, בכדי לוודא שאין לנו את אחד הסימפטומים החיצוניים של מחלה זו. אם יש לנו ספק, ומדובר בסיטואציה הגיונית ככל שאנחנו מתבגרים והגוף שלנו משתנה, חשוב ללכת להיבדק ובמידת הצורך לפתוח בטיפולים המתאימים.