החיים בישראל אינם קלים, והמציאות הביטחונית שלנו מאלצת אותנו להיות מוכנים לכל דבר. קיימות מעט מאוד מדינות מפותחות אשר אזרחיהן מתבקשים להיות מוכנים תמיד לאירועי חירום – מתקפת טילים, רעידות אדמה וכדומה. אך זו המציאות בישראל ועלינו לשתף פעולה עם הוראות פיקוד העורף.
ישנם מספר צעדים על מנת להיות מוכנים לאירועי חירום, חלקם מתייחסים למבנה או ציוד, ואחרים למודעות שלנו. הוראות נוספות ומלאות ניתן למצוא כמובן באתר פיקוד העורף. מן הסתם, ישנן הוראות מיוחדות לאנשים בגילאים מבוגרים, אשר נדרשים להיערכות מעט אחרת. הסיבה העיקרית לכך היא המגבלות הרפואיות השונות אשר עלולות להופיע בגיל מבוגר והמגבלות התנועתיות השונות.
טיפים להיערכות לחירום בגיל מבוגר:
- היכרות עם הוראות ומידע של פיקוד העורף – בעיקר בגיל מבוגר, כאשר התנועה שלנו איטית יותר, חשוב מאוד להכיר את הוראות החירום של פיקוד העורף. מומלץ להיעזר במידע אשר נמצא באתר האינטרנט של פיקוד העורף או בדפי המידע העלונים השונים אותם פיקוד העורף מחלק. הקפידו להכיר לעומק את הצעדים השונים שיש לנקוט בכל אחד ממצבי החירום השונים. קיימות הוראות שונות מן הסתם למקרים של רעידת אדמה, או מתקפת טילים. היכרות מוקדמת עם ההוראות השונות והיכרות טובה עם מספר איזור ההתגוננות שלכם כפי שהוגדר על ידי פיקוד העורף יעזרו לכם לדעת כיצד להגיב בהתאם לאזעקות נקודתיות.
- ממ"ד – הקפידו כי בביתכם ימצא ממ"ד אשר נבנה על פי הוראות הבניה המתאימות. הממ"ד חשוב במיוחד להתגוננות, בעיקר בגיל המבוגר. הדיירים המתגוררים בבתים ובבניינים בהם לא קיים ממ"ד בדירות, נאלצים לרדת אל חדר הביטחון המשותף (מרחב מוגן קומתי, או בקיצורו- ממ"ק). עליהם לרדת במהירות במדרגות, דבר לא קל עבור קשישים. במידה ובדירתכם יהיה ממ"ד, תוכלו להגיע במהירות ובקלות אל המרחב המוגן. הקפידו כי בימי מלחמה או סכנה, הדרך אל הממ"ד פנויה ואין בה מכשולים. בנוסף, חשוב כי הדרך לממ"ד תהיה מוארת, וכי קיימים בו אמצעי תקשורת.
- אמצעים בריאותיים – במידה ואתם נוטלים תרופות, הקפידו כי המרחב המוגן יכיל מלאי מספיק של תרופות ומרשמים רזרביים. בנוסף, מומלץ כי בממ"ד יהיו גם מסמכים רפואיים. הכוונה היא למסמכים אשר נכתבו על ידי הרופאים שלכם, ומפרטים לעומק את מצבכם הרפואי. הפירוט הנדרש הוא בנוגע לתרופות והמינונים אותם אתם נוטלים, אלרגיות, תרופות המסוכנות עבורכם וכדומה.
- כרטיס חירום – מומלץ להכין כרטיס חירום אשר יהיה עליכם בכל עת. על הכרטיס להכיל מידע ראשוני קריטי הנוגע אליכם. פרטים אישיים, פרטי איש קשר ואמצעי תקשורת שלו, מצב רפואי, סוג דם, תרופות, אלרגיות, קופה ורופא מטפל וכדומה.
חשוב להיות מוכנים מראש
אלו חלק מהנושאים הקריטיים עבור קשישים בכל הנוגע למוכנות לחירום. כמו שהקיץ הקודם הזכיר לנו, מידי פעם ישראל נכנסת למערכה – לעיתים בפתאומיות. עלינו להיות מוכנים למצבי חירום שונים, על מנת לעבור אותם בבטחה. הדבר קריטי במיוחד עבור קשישים, כיוון שמדובר באוכלוסייה אשר נדרשת לטיפול רפואי תדיר, ולעיתים מוגבלת מבחינת תנועה.