קולונוסקופיה היא בין הבדיקות המומלצות עבור אוכלוסיית גיל הזהב. במאמר הבא נסביר כיצד מתבצעת הבדיקה, מה המטרות שלה ומתי חשוב להשתמש בה.
קולונוסקופיה היא בדיקה פולשנית שמטרתה לאבחן התפתחות של סרטן המעי הגס. במהלך הבדיקה מוכנסת מצלמה דרך פי הטבעת, על מנת לזהות פוליפים ומבנים פתולוגיים אחרים בתוך חלל המעי הגס.
משמעות הבדיקה בגיל הזהב
במידה והבדיקה מעלה ממצאים מחשידים, ניתן להשתמש במכשירים נוספים על מנת ליטול ביופסיה או להסיר פוליפים קטנים. כמו כן, הבדיקה מספקת מידע רב בשלב מוקדם של התפתחות מחלות ממאירות ולכן היא חשובה בעיקר בגיל השלישי.
מתי מומלץ לבצע את הבדיקה?
אנשי מקצוע מורים על ביצוע הבדיקה אחת לעשר שנים החל מגיל 50 ומעלה. רופא משפחה או רופא מטפל יכולים להמליץ על ביצוע הבדיקה בתדירויות גבוהות יותר, על מנת למנוע מחלות ונזקים בלתי הפיכים. מעבר לכך, בגילאים מתקדמים של מעל 80 ישנו סיכון בביצוע הבדיקה ולכן חלק מהרופאים לא ממליצים עליה. כדאי להישאר קשובים להנחיות הרופא המטפל ולקבל החלטות על הצורך בבדיקה על סמך ההיסטוריה הרפואית של המטופל.
האם יש סיבות מיוחדות לביצוע הבדיקה?
קולונוסקופיה נחשבת לבדיקת הסקר הטובה ביותר למחלת הסרטן. כמו כן, יש עוד כמה סיבות לביצוע הבדיקה בגיל השלישי:
- חשש להפרעות עיכול
- בירור של סיבה לדימום מדרכי העיכול
- בירור של חסימות מעי
- בדיקה ואבחון של סרטן הערמונית
באמצעות הבדיקה ניתן לזהות האם יש גורם כלשהו בתוך המעי שמדמם החוצה. רופאים בגיל הזהב גם ממליצים על ביצוע הבדיקה כדי לראות האם קיימות חסימות של המעי, או על מנת לקחת ממנו ביופסיה לפני החלטה על ביצוע בדיקות נוספות.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
אלו השלבים העיקריים שבהם מתבצעת בדיקת קולונוסקופיה:
א. הכנה – המטופלים נדרשים לרוקן את תוכן המעי הגס במשך יומיים לפני הבדיקה. הריקון אמור לאפשר ראייה אופטימאלית של חלל המעי למציאת פוליפים או סימנים מחשידים.
ב. מהלך הבדיקה – את הבדיקה מבצעים תחת טשטוש של המטופל. הבדיקה כוללת כאמור סריקה של חלל המעי הגס, זיהוי פתולוגיות והעברת ממצאים.
ג. התאוששות – עם תום הבדיקה מעבירים את המטופל לחדר התאוששות. מחדר ההתאוששות ניתן לצאת בדרך כלל בתוך שעתיים בלבד, למעט מקרים של סיבוכים ותופעות לוואי. החזרה לשגרה נפוצה בתוך יום מביצוע הבדיקה.
סיכונים לביצוע בדיקות בגיל השלישי
קולונוסקופיה היא בדיקה שנחשבת בטוחה אך בגילאים מתקדמים עלולים להתפתח ממנה סיבוכים, כגון היווצרות חור במעי ודימומים. הסיכון לסיבוכים עולה עם הגיל ובעיקר בקרב קשישים שסובלים ממחלות רקע כמו מחלות ריאה, הפרעות קצב, הפרעות לבביות ותפקוד לאחר שבץ מוחי. בנוסף, היום יש אופציות לא פולשניות לבצע בדיקת סקר לסרטן המעי הגס ולשפר את איכות החיים של המטופל.