אחת המחלות המאפיינות את הגיל השלישי, פרט לאוסטאופורוזיס, אלצהיימר ועוד, היא דווקא מחלה פיזית הגורמת לכאבי גב קשים ועלולה לפגוע מאוד באיכות החיים: פריצת דיסק. ממה היא נגרמת, איך מאבחנים ומהן דרכי הטיפול? כל התשובות כאן לפניכם.
פריצת דיסק היא אחת הבעיות המאפיינות את הגיל השלישי, וזאת משום שבגיל זה אנשים יושבים יותר, פחות מבצעים פעילות גופנית ובכל זאת סוחבים משאות כבדים (מי אמר נכדים?), וכל אלה יוצרים לחץ ועומס כבדים מאוד על הדיסק – אותו חומר (סחוס) אשר מצוי בין שתי חוליות של עמוד השדרה. כאשר נפרצים רק הסחוסים הפנימיים של הדיסק – אין תחושת כאב, אבל כאשר נפרצים הסחוסים החיצוניים – האדם חש כאב חזק מכיוון שהם מכילים הרבה מאוד עצבים. משמעות הדבר היא, שפריצת דיסק גורמת לכאבים מאוד חזקים ודורשת טיפול מיטבי, וזאת על מנת שהסובל ממנה יוכל לחזור כמה שיותר מהר לשגרת החיים.
הסיבות לפריצת דיסק בגיל הזה
פריצת דיסק בגיל השלישי מתרחשת בגלל שנים של נשיאות משאות כבדים ו/או של ישיבה לא נכונה לאורך זמן, וגם בשל חוסר ביצוע פעילות גופנית. בגיל השלישי העצמות נחלשות ויכולות לשאת פחות משקל, ולכן הרבה פעמים פריצת הדיסק מתרחשת דווקא בגילאים המבוגרים.
איך מזהים פריצת דיסק בגיל השלישי?
הסממן הראשוני לפריצת דיסק הוא כמובן כאבים בגב. כמובן שלא כל כאב בגב משמעותו פריצת דיסק, אולם אם מדובר בכאב חזק במיוחד, ובעיקר אם הכאב מקרין גם לרגליים – החשד לפריצת דיסק גובר. הכאבים נגרמים בגלל העובדה שהסחוס נפרץ, והדבר גורם לשתי חוליות להתחכך זו בזו ולכך שמופעל לחץ רב על עמוד השדרה כולו. במקרה כזה יש לגשת לאורתופד מומחה ולספר על הכאבים. במקרים מסוימים הרופא לא יצטרך כל בדיקה על מנת לאבחן כי מדובר בפריצת דיסק, שכן יש אזורים מסוימים שהם יותר מועדים לפורענות וסוגים מסוימים של כאב שלא משאירים מקום לספקות. במקרים בהם האבחון לא יהיה מיידי, האורתופד ישלח את המטופל ל-CT או ל-MRI – בדיקות שבאמצעותן אפשר לאבחן את הבעיה בצורה מדויקת.
החשיבות שבזיהוי מוקדם
לזיהוי מוקדם של
פריצת דיסק יש חשיבות מאוד גדולה, שכן אם מזהים מוקדם את הבעיה – ניתן בדרך כלל להשיג תוצאות טובות אפילו באמצעות טיפול שמרני. אם לא מזהים את הבעיה בזמן וממשיכים לנהל אורח חיים רגיל שמעמיס עוד לחץ על הגב פוחתים הסיכויים שטיפול שמרני יעזור וסביר להניח שהמצב יחמיר. אם אכן כך קורה, יש לשקול התחלת טיפול תרופתי. בכל מקרה כדאי מאוד לשלב טיפולי כירופרקטיקה בטיפול, שכן טיפולים אלה יכולים להקל מאוד על הכאב ולשפר את יכולת התפקוד. במקרים חמורים ביותר, כשמנוחה, תרופות וכירופרקטיקה לא עוזרות – ניתן לפנות לניתוח עמוד שדרה ולטפל בבעיה. במהלך ניתוח לפתרון בעיה של פריצת דיסק כורתים את הדיסק הפגוע ומחליפים אותו בשתל – וכך מקלים מאוד על הכאב ומאפשרים חזרה מלאה לשגרה. כאשר פונים לניתוח חשוב מאוד לדאוג שהוא יבוצע רק על ידי אורתופד המתמחה בניתוחי עמוד שדרה ובניתוחים לטיפול בפריצת דיסק בפרט, על מנת להעלות את הסיכויים להצלחה מלאה. רק בריאות!