מחלות חניכיים הן מצב דלקתי בחניכיים אשר נפוץ במיוחד בגיל השלישי. חלק מסוגי המחלות גורמות לנסיגה ברקמת החניכיים והעצם סביב השן, ולכן חשוב מאוד לטפל בהן ולמנוע אותן.
מהן מחלות חניכיים?
אלו הן מחלות דלקתיות ברקמת החניכיים, אשר מאופיינות באדמומיות, ברגישות למגע ובמקרים קשים אפילו בכאב רב באזור. זוהי למעשה קבוצה של מחלות ולא רק מחלה אחת. המחלה הפשוטה היא דלקת חניכיים קלאסית, אשר מאופיינת בעיקר באדמומיות ובכאב וניתן לגלות אותה כשיורד דם כאשר מצחצחים שיניים. המחלה הפריודנטאלית היא הסוג הקשה ביותר של מחלות החניכיים, והיא נפוצה יותר בגיל השלישי. מחלה זו היא מצב כרוני, והיא מאופיינת בנסיגה ברקמת החניכיים וגם בירידה בנפח העצם שמחזיקה את השן. זוהי הסיבה שבגיל זה ניתן לראות הרבה אנשים שהשיניים שלהן נראות גדולות מהרגיל. במקרים מסובכים הדבר עשוי לגרום לאי יציבות של השיניים ולבעיות במערכות נוספות בגוף.
כיצד המחלות בחניכיים נוצרות?
למחלות החניכיים יש סיבות שונות להיווצרות:
- הופעה באופן טבעי עקב גיל מבוגר - נקודת המפגש בין השיניים לחניכיים היא מקום אסטרטגי לחיידקים לשגשג בו. בנקודה זו הם יוצרים שכבה הנקראת פלאק, וזהו דבר טבעי שנוצר אצל כל אחד. במצב בו המערכת החיסונית מתפקדת בצורה חלשה יותר, כמו בגיל השלישי, הגוף נכנס למגננה ויוצר מצב דלקתי באזור, שבמקרים רבים הופך להיות כרוני. כשהמצב הכרוני מחריף עלולה להיווצר נסיגת חניכיים עם ירידה בצפיפות העצם באזור השיניים. גם הגיל המבוגר עצמו, ללא קשר למערכת החיסונית, מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלות חניכיים, ולכן בגיל זה בהחלט חשוב מאוד לשמור על בריאות החניכיים.
- אורח חיים – דרך החיים של האדם יכול להשפיע מאוד על התפתחות המחלות. בקרב אנשים מעשנים רואים הופעה רבה יותר וחמורה יותר של מחלות החניכיים מהסוגים השונים, במיוחד בקרב כאלו שעישנו לאורך שנים רבות. גם סוג המזון אותו אוכלים משפיע על כך, למשל אכילה רבה של סוכרים פשוטים נותנת מזון לחיידקים שחיים ברקמות הפה ומאפשרת להם לשגשג. עוד דבר חשוב הוא שמירה על בריאות השן. אנשים שלא צחצחו שיניים בכמות המומלצת לאורך שנים, סובלים באחוזים הרבה יותר גבוהים ממחלות בחניכיים. אי טיפול והגעה לרופא השיניים בזמן הוא גם מצב שיכול לסכן את החניכיים.
איך נמנע אותן?
מניעה של
מחלות חניכיים היא דבר שאפשרי בהחלט לעשות. אחת הדרכים הטובות ביותר למניעתן היא שמירה על אורח חיים בריא עבור השיניים והחניכיים, כמו אכילה של מזון עם מעט סוכר והפסקת עישון. קו ההגנה השני שהוא חשוב במיוחד, במיוחד בגיל הזהב, הוא ביקור באופן שוטף אצל רופא שיניים שמומחה במחלות חניכיים, אשר יוכל להעריך את מצבכם ולתת לכם טיפול נוגד דלקת בזמן, אשר יוכל לטפל במצב ולמנוע את חזרתו.