שיקום קבוע של השיניים מחייב לעיתים החדרת שתלים, אך יש מקרים שבהם לא ניתן לעשות זאת בגלל חוסר עצם. במקרים אלו הפתרון הוא לשקם את התשתית ולהחדיר אליה את השתלים. הסיכונים קיימים בכל הגילאים והם רלוונטיים בעיקר עבור מבוגרים
השתלת עצם היא פעולה שמטרתה להוסיף עצם בלסתות. לרוב ניתן לבצע את ההשתלה של העצם טרם החדרת השתלים, אך יש מקרים שבהם ניתן לשלב את ההחדרה בו זמנית עם הטיפול הנוסף. שיטות השתלה שונות מבוססות על סוג החומר ומיקומו בפה. מקור העצם יכול להגיע מתוך חלל הפה ומחלקן האחורי של הלסתות, מאזורים אחרים בגוף המטופל או ממקור חיצוני מן החי.
מהם הסיכונים בהשתלם עצם בגיל הזהב?
מבחינת בני גיל הזהב, הסיכונים בהשתלת עצם נובעים מהצורך בשיקום קבוע של השיניים. השיקום מחייב לעיתים קרובות החדרת שתלים, אך הבעיה מתעוררת שבהם התשתית לא מספיק יציבה בגלל שחסר בה עצם. הפתרון למקרים הללו הוא לשקם את התשתית על ידי השתלה של עצם חדשה. הניתוח אורך עד 90 דקות מתבצע במרפאה ומחייב תנאים הולמים של סטריליזציה.
מה גורם לתופעות לוואי בגיל השלישי?
השתלת עצם בגיל השלישי חושפת אותם לתופעות לוואי שעלולות להתפתח ולסיכונים מיוחדים. הסיבה לתופעות הלוואי בגיל השלישי היא מחלות לא מאוזנות, סוכרת ועוד. עם זאת, אפשר להשתמש בתרופות כדי למנוע את היווצרותם של קרישי דם ולהשפיע לטובה על ביצוע ההשתלה.
לא כדאי לוותר על השתלת עצם בגיל השלישי בגלל הסיכונים ותופעות הלוואי. אפשר להיערך מראש למצבים מן הסוג הזה.
מספר נקודות קריטיות שצריך לקחת בחשבון לפני שעושים השתלת עצם:
א. מיומנויות קליניות – ביצוע השתלה על ידי מומחה בכירורגיית פה ולסת מעלה משמעותית את סיכויי ההצלחה. המנתח צריך להיות מיומן ובעל כישורים שנרכשים במשך חמש שנות התמחות. לעומת זאת, קורסים קצרים לא מספיקים כדי להכיר מנתח ולכן תמיד עדיף לבדוק את המיומנות הקלינית לפני שמתחילים את התהליך
.
ב. תקופת החלמה – יש להיערך לתקופת החלמה של עד שבועיים. לאחר ההשתלה חשוב להמתין 19 חודשים עד בניית העצם מחדש, בהתאם לסוג העצם ומיקומה בפה. היערכות נכונה לתקופת ההחלמה תמנע עוגמת נפש ותעזור לקשישים להתמודד עם הפגיעה הזמנית בשגרה ובאיכות החיים.
ג. תופעות לוואי – מבוגרים שמודעים מראש לתופעות הלוואי של ניתוחים כירורגיים יכולים להתמודד איתן בצורה טובה יותר. נפיחות מקומית למשל חולפת תוך שבועיים וכך גם שטפי דם על פני העור בסמוך לאזור הניתוח. מנגד, ירידה בתחושה מחייבת פנייה דחופה לרופא.
חשיבות ביצוע השתלת עצם:
רק במקרים בודדים
השתלת עצם לא משיגה את מטרתה ונוצרים זיהומים, לחץ חיצוני, חשיפה של העצם ותזוזות. למרות הסיכונים הקיימים בגיל השלישי, חשוב לבצע את ההשתלה על מנת לעבור טיפול שיניים יעיל. הסיכונים ניתנים להתמודדות והם מוכרים על ידי הרופאים והצוות המטפל.