פצעים בפה יכולים להופיע בקרב מבוגרים וקשישים בגיל השלישי בין יתר הסיבות גם בגלל שיבוש במערכת החיסון .שיבושים מן הסוג הזה גורמים למערכת החיסון לתקוף באופן זמני את תאי רירית הפה וגורמים להופעת הפצעים המטרידים, על זאת ועוד במאמר שלפניכם.
פצעים בפה נקראים גם אפטות והם מתאפיינים בצבע לבן-ורוד-צהבהב, שוליים אדומים וצורה אליפטית. הפצעים לא מדבקים אך הם פוגעים בצורה משמעותית באיכות החיים. למרות שאין גיל שנמצא בסיכון גבוה יותר מהשאר להופעת פצעים מן הסוג הזה, הם נפוצים בקרב קשישים בעיקר בגלל מערכת החיסון הירודה שלהם.
הנה כמה עובדות שמבהירות את הקשר בין מערכת חיסונית ירודה לבין הופעת פצעים בפה בגיל השלישי:
מערכת חיסון עצמי
הגורם לאפטות לא ידוע למדע בצורה חד משמעית, אך יש השערה שגורסת שהפצעים נגרמים בגלל הנטייה לחיסון עצמי של הגוף. במסגרת חיסון זה נערך שיבוש קל במערכת החיסון המקורית של הגוף. השימוש גורם למערכת לתקוף באופן זמני את תאי רירית הפה, מה שלאחר מכן מביא להופעת הפצעים.
גורם פתוגני אחר
קשישים ובני גיל הזהב יכולים לסבול מפצעים בגלל מערכת חיסונית ירודה שלא מסוגלת להתמודד עם נגיף ההרפס או פתוגן אחר. עם זאת, חשוב לציין שפצעי ההרפס מדבקים בעוד אפטות אינן מדבקות. הטיפ בהקשר הזה הוא להתייעץ עם רופא מומחה ברגע הופעת הפצעים ולעקוב אחר התפתחותם.
בעיות מטבוליזם וחוסר בוויטמינים
קשישים גם סובלים לעיתים קרובות מחוסר בוויטמינים, חומצות אמינו ומינרלים מסוימים. חוסרים אלו מקשים על מערכת החיסון של קשישים ומבוגרים ולעיתים אף פוגעים בה. מטבוליזם לא תקין אף הוא גורר אחריו הופעת פצעים בחלל הפה.
אפטות כתסמין מחלות
לצערנו גיל הזהב מתאפיין לא פעם בהתמודדות עם סוגים חדשים של מחלות. כתוצאה מכך, אפטות עלולות להופיע כתסמין מטריד למחלה כלשהי ולחלוף לאחר מספר ימים בודדים.
מה אפשר לעשות לאחר הופעת הפצעים?
קשישים בגיל הזהב לא צריכים להתייאש בגלל הופעת פצעים בפה. קודם כל, הפצעים נעלמים מעצמם לאחר מספר ימים. אמנם לא קיימת תרופה לפצעים, אך יש לא מעט טיפולים שמביאים להקלה מיידית על הכאב. חלק מהטיפולים גם מפחיתים את הסימפטומים של הפצעים וכך מאפשרים התמודדות טובה יותר בקרב קשישים ובני גיל הזהב.
טיפול מונע לאפטה
מעבר לכך, חשוב מאוד לשמור על טיפול מונע. את זה עושים באמצעות היגיינת פה, צריכה של מספר חומרים חסרים בהקשר של מטבוליזם והחלפת משחת שיניים לכזו שלא מכילה חומרי
SDS. יש גם משחות מאלחשות שיכולות
לסייע להתמודד עם פצעים קיימים ולהתגבר על תחושת הצריבה והכאב. את רוב התכשירים ניתן להשיג ללא מרשם רופא, אך בכל מקרה חשוב לקרוא היטב את ההנחיות ולא מומלץ לערבב בין התרופות השונות .