האוזן שלנו כוללת שלושה חלקים מרכזיים: אוזן חיצונית, אוזן פנימית ואזן תיכונה. האוזן התיכונה מצויה מעבר לעור התוף והיא בעצם חלל של אוויר אשר בצדו האחד עור התוף ובצדו השני עצם חזקה ובתוכה האוזן הפנימית.
כאשר יש דלקת באוזן התיכונה לרוב נובע הדבר כתוצאה מזיהום שנוצר לאור הצטברות של הפרשות בחלל האוזן התיכונה. לעיתים מדובר על הפרשה שקופה ולעיתים על הפרשה מוגלתית. דלקת זו יכולה לחול פעם אחת באופן חד פעמי או להפוך להיות בעיה כרונית מתמשכת.
ממה נגרמת הדלקת
דלקת באוזן התיכונה נגרמת לרוב מהצטברות של נגיפים או חיידקים באוזן התיכונה. חלק זה מצוי מאחורי עור התוף ומשפיע גם על עצמת השמע וגם על שיווי המשקל. יש פעמים בהם דלקת זו נוצרת כהתפתחות של בעיות בתפקוד החצוצרה, חלק אשר מצוי בין הלוע לאוזן התיכונה. לחצוצרה תפקיד חשוב והוא לווסת את הלחצים הקיימים באוזן התיכונה, לנקז כל הפרשות ממנה ולאוורר את חלל האוזן התיכונה. באם הגוף סובל מדלקות וזיהומים כדוגמת זיהום במערכת הנשימה, פוליפים, נזלת אלרגית ועוד, עשוי להיפגם תפקוד החצוצרה ולגרום בעקבות כך לדלקת באוזן התיכונה.
תסמינים נפוצים
לרוב אדם הסובל מדלקת המצויה באוזן התיכונה יחוש כאבים באותה האוזן, לרבות ירידה בשמיעה. יש מצבים בהם הדלקת חלה רק באוזן אחת ויש מצבים בהם הדלקת חלה בשתי האוזניים גם יחד. דלקת זו עשויה לגרום למצב של קרע בעור התוף, ובמידה וכן זהו המקרה, יסבול המטופל גם ממצב של הפרשות מרובות מהאוזן.
כיצד מאבחנים
בכדי לדעת באם כאב האזנים אכן נגרם כתוצאה מדלקת המצויה באוזן התיכונה יש לגשת לבדיקת רופא מומחה אף אוזן גרון. הרופא יבצע בדיקה מקצועית תוך שימוש במכשור אוטוסקופ או מיקרוסקופ.
טיפול
הטיפול שונה בין ילדים למבוגרים הסובלים מדלקת באוזן התיכונה. כאשר מדובר על ילדים, כיום כבר לא ממהרים לספק אנטיביוטיקה. לעומת זאת, טיפול במבוגרים כן יכלול מתן אנטיביוטיקה מקבוצת הפניצלינים. באם קיימת רגישות לחומרים, תינתן אנטיביוטיקה חלופיות. כמו כן יקבל המטופל משככי כאבים להקלה על כאבי האוזניים.