מצב הורידים יכול לספק אינדיקציה מצוינת לבריאותם של קשישים בגיל הזהב. הנה כמה מחלות שכדאי להכיר והמאפיינים שלהן.
ניתן להשתמש במצב הורידים כאינדיקציה מסוימת לבריאותם של בני האדם בכלל, ובני הגיל השלישי בפרט, מכיוון שהוריד הוא כלי הדם שמטרתו להוביל את הדם מהלב אל התאים וחזרה, הוא עובר בכל חלקי הגוף והוא חשוף לכלל המערכות.
איזה סוגי מחלות נפוצות קיימות בגיל השלישי?
אלו המחלות הנפוצות שאותן ניתן לזהות בין היתר באמצעות שינוי במצב הורידים:
א. דלקת עור – אי ספיקת ורידים עלולה לגרום לדלקת כרונית בחלק התחתון של הרגל ולדלקת עור. המחלה נקראת גם "דרמטיטיס" והתסמינים שלה הם גירוד וכאבים. הטיפול בדלקת עור בקרב קשישים ומבוגרים בגיל הזהב מבוסס על שמירה על רגליים מוגבהות, עטופות בתחבושות אלסטיות וטיפול תרופתי.
ב. השמנת יתר – אנשים בגיל מעל 50 חשופים יותר לסכנות של השמנת יתר. זהו גורם מרכזי לאי ספיקה ורידית והוא מצטרף להיסטוריה משפחתית ומקצועית, עמידה ממושכת והעמסת מטענים כבדים. אפשר לזהות מחלות ורידים שגורמות להשמנת יתר על ידי שינויים בצבע הרגליים, נפיחות, גרד או דלקות.
ג. מחלות כליות – מחלות כליות כמו מחלות וסקולריות המאופיינות בנזק לעורקי, ורידי או נימי הכליה שכיחות בגיל הזהב. המחלה יכולה להיגרם בגלל בעיה ראשית בכליה או עקב מחלות משניות. לכל מחלה או הפרעה יש את התסמינים שמאפיינים אותה, אך באופן עקרוני ניתן להצביע על סימפטומים כגון אנמיה, הפרשת שתן נמוכה, ירידה בריכוז חלבון הדם ובצקת פריפרית. חשוב לציין גם שחלק מהתסמינים מופיעים בשל מחלות ורידים אחרות.
ד. דליות – זהו מצב שבו ורידים הופכים לגדולים ומפותלים. בעיית דליות עלולה לגרום כאבים בזמן עמידה, הליכה וריצה והיא קיימת בשכיחות גבוהה בקרב מבוגרים בגיל הזהב בגלל הרגלים לא נכונים.
מהי אי ספיקה ורידית?
אי ספיקה ורידית נגרמת בגלל מגדר, גיל ושינויים הורמונאליים שמחלישים את דפנות הורידים.
טיפול בורידים נגועים מן הסוג הזה ארוך ומסובך, אך יש לו גם אלטרנטיבות שמהן ניתן להתרשם לאחר התייעצות עם אנשי מקצוע. באופן עקרוני, הטיפולים שעליהם נהוג להמליץ עבור גברים ונשים בגיל הזהב הם גלי רדיו, לייזר וטיפולים כירורגיים. הבחירה בסוג הטיפולים נעשה על פי דרגת החומרה ומידת ההפרעה לחיי היום יום בקרב קשישים.
האם פקקת ורידים קיימת רק בגיל הזהב?
יש כמובן גם מחלות ורידים שלא קיימות רק בקרב קשישים ומבוגרים בגיל הזהב. מחלת פקקת ורידים לדוגמא מתארת מצב שבו נוצרים קרישי דם בוורידים, והיא יכולה להופיע באופן שטחי בלבד או בוורידים עמוקים. כמו כן, קרישי דם בוורידים שטחיים ובעיקר ברגליים עשויים להצביע על מחלה כמו סרטן, תסמונת טרוסו או על בעיה מקומית כגון דליות.